Niels Albert stopt als coach Van Aert

Photo News
Niels Albert (32) is na een samenwerking van vier jaar niet langer coach van Wout van Aert (23). Albert heeft beslist om meer in zijn privéleven te investeren - hij is pas vader geworden. Bovendien geeft Albert toe dat hij Van Aert niet veel meer te leren heeft.

Het was in september 2014, vier maanden na zijn eigen afscheid door hartproblemen, dat Niels Albert werd voorgesteld als ploegleider bij Vastgoedservice-Golden Palace, het team dat toen net Wout van Aert had ingelijfd. De daaropvolgende jaren zou Albert zich profileren als dé man achter het aanstormende talent. De combinatie van het talent van Van Aert en de ervaring van Albert loonde twee maanden later al met verrassende winst in de Koppenbergcross, Van Aerts doorbraak op het hoogste niveau. De Tremelonaar loodste Van Aert ook mee naar drie opeenvolgende Belgische en wereldtitels. Begin 2017 verhuisde het duo, samen met Tim Merlier en sponsor Crelan, naar het nieuwbakken team van manager Nick Nuyens. Maar na anderhalf jaar houdt de voormalige tweevoudige wereldkampioen het daar dus voor bekeken.

Alberts beslissing staat los van de perikelen bij Nuyens' team en Van Aerts overstap eind volgend jaar naar Jumbo. "De echte reden is mijn privésituatie", vertelt Albert. "Begin juli ben ik vader geworden van Alexine. Ik zou graag mijn dochter van dichtbij zien opgroeien. Ook de dood van Michael Goolaerts deed me nadenken. Ik herinner me het moment dat we met de voltallige ploeg praatten over zijn plotse overlijden. Het verdriet was immens, maar ik zag ook mijn eigen film van 2014 opnieuw afgespeeld worden. Je beseft dat je in het leven beter af en toe eens wat gas terugneemt."

Photo News

Rol uitgespeeld

Tot slot geeft Albert toe dat Van Aert ondertussen zo ver gevorderd is in zijn carrière, dat zijn rol deels uitgespeeld is. "Wout wordt prima begeleid door zijn coach Marc Lamberts. Daarnaast geniet hij de onvoorwaardelijke steun van de rest van zijn entourage: zijn familie, maar ook mental coach Rudy Heylen, dokter Peter T'Seyen, fysiotherapeut Lieven Maesschalck, noem maar op."

De twee gaan als vrienden uiteen. "We hebben samen onvergetelijke momenten meegemaakt. En als hij straks raad nodig heeft, kan hij me altijd aanspreken. Ik blijf trouwens niet helemaal uit het veld weg. In de toekomst houd ik me bij Pauwels Sauzen-Vastgoedservice nog bezig met de opleiding van wat jonge talenten, iets wat ik ook de voorbije twee jaar in de luwte altijd ben blijven doen." 

Photo News23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric maier

  Het gedoe met de ploeg en Nuyens zijn "organisatietalent" spelen hoe dan ook een rol. Maar het was een bewogen jaar, met M. Goolaerts zijn ongeval sta je wel even stil bij wat er echt belangrijk is. Wout en Niels zijn de beste vrienden en die gaan mekaar nog opzoeken. Maar Niels ziet het fusieverhaal helemaal niet zitten omdat je daar eigenwijs volk tegenkomt waar niet mee te werken valt.

 • René Pijnacker

  Een coach te veel voor de fusie wielerploeg. Geen toeval dat beide aankondigingen op dezelfde dag komen. Dat je je dochter van dichtbij op mag zien groeien is uiteraard een geweldig iets voor dit moment, maar ik heb toch het idee dat Niels bij een goed aanbod er weer voor gaat.

 • Raphael Ceulemans

  dikke proficiat Niels voor al het gepresteerde....en ik verwacht wel een talentje voor de toekomst.....maar uw stijl en één voor de cross!!...want dat hebben we nodig!

 • Glenn Wouters

  Winkel, gezin, meer moet dat niet zijn. Laat Niels de keuzes zelf maken die hij wil maken. Daar hebben wij geen zeggenschap in.

 • Francis Smet

  Veel vreugde stralen ze niet uit op de foto's dat is waar. Toch waren (zijn) het beiden kampioenen, die terecht fier mogen zijn op wat ze hebben gepresteerd en nog presteren. Denk wel dat Mathieu VDP nog iets meer in zijn mars heeft dan deze twee kleppers, de toekomst zal het uitwijzen. En aan Jan Van Rompaey, als hij gewoon een goede crosser was, wat waren de anderen die achterkwamen dan? Kritiek geven is o zo makkelijk.