Exclusief voor abonnees

Niels Albert: “Ik hoor het ze graag vertellen dat de titel van Sweeck een boost moet zijn, maar hij zal altijd een afwachtend type blijven”

Niels Albert heeft het in zijn wekelijkse column over de Belgische titel van Laurens Sweeck.
Photo News Niels Albert heeft het in zijn wekelijkse column over de Belgische titel van Laurens Sweeck.

“Mijn felicitaties aan Laurens Sweeck: hij was met voorsprong de beste op het BK. Bij zijn team hadden ze de mond vol van het voorbeeldige ploegenspel, maar dat is ­gewoon een mooi verhaaltje. Die titel is de verdienste van Laurens zelf. Hij kwam op kop en reed iedereen los uit het wiel, ­niemand kon volgen. Voor mij was dat heel duidelijk.”

“Dat ik dit voorspeld had? Een beetje wel, ja. Hoe moet ik het zeggen… Dit was een soort aangekondigde overwinning. Hoe dichter we bij het BK kwamen, hoe meer ­alles in de juiste plooi viel. Het zandparcours, de blessure van Van Aert, de blessure van Aerts: alles zat mee. En ik wist dat ­Laurens al héél lang met deze wedstrijd in zijn hoofd zat. Een jaar geleden was zijn ­vader, Stefan, al bezig over dit BK. Hoe zijn zoon uitkeek naar die cross, hoe hij het zou aanpakken, dat het een unieke kans was…”

BELGA

“De Belgische titel van Sweeck is dus geen toeval. Het lijkt misschien raar dat iemand die zelden wint plots kampioen wordt, maar Sweeck behoort echt wel tot de Belgische top in zijn specifieke crossen – Antwerpen Koksijde, Oostmalle, Lille… Zand en vlak dus. Omgekeerd, op de parcours waarop ­geklommen moet worden – de Koppenberg, Gavere, Ronse, Namen – komt hij dan weer in de problemen. Sweeck weegt te zwaar om goed bergop te rijden. Kijk eens naar zijn schouders en die van zijn broers, ­Diether en Hendrik: dat zijn allemaal brede kerels.”

“Van Sweeck moet je niet verwachten dat hij vanaf nu tien crossen per jaar gaat winnen. Van der Poel wint er sowieso 28 op 30, dat niveau is niet het zijne. Ik hoor het ze graag vertellen bij de ploeg dat die een titel een boost zal zijn of een kantelpunt, maar ik geloof dat niet. De kwaliteiten van Sweeck gaan niet veranderen, en zijn karakter ook niet. Sweeck is 26 jaar, hij is een brave, lieve jongen en zal altijd een afwachtend type blijven. Hij gaat niet plots in een beest ­veranderen, hij zal niet gaan wringen en kwakken zoals Klaas Vantornout dat ­destijds deed – wat zou mogen trouwens. Er zijn veel vrouwen die het karakter van hun man proberen te veranderen, maar dat is altijd zonder succes. Waarom zou het Mettepenningen dan wel lukken?”

BELGA

Lees alle opiniestukken in dit dossier.