Niels Albert: "Heb heel mijn carrière clean gekoerst"

BELGA
Amper vijf maanden na zijn afscheid van de wielersport wegens hartproblemen is het verhaal van Niels Albert (28) nu ook opgetekend in een boek. In 'Niels Albert, recht uit het hart' vertelt de tweevoudige wereldkampioen openhartig over zijn te korte carrière, maar ook over de moeilijke periode die hij de voorbije maanden beleefde. "Ik heb heel mijn carrière clean gekoerst", aldus Albert.

Het boek is opgetekend door wielerjournalist Nico Dick. "Voor mij was het een evidentie dat Nico het boek zou schrijven", ze! Albert op de persvoorstelling in Diegem. "Al lachend had ik één of twee jaar geleden al verteld dat hij mijn biografie moest schrijven. Hij is de journalist die me door en door kent. Door mijn plotselinge hartproblemen is alles dan in een stroomversnelling terechtgekomen en ligt mijn biografie nu veel sneller dan verwacht in de boekhandel."

Verwerkingsproces
In zijn biografie blikt Albert terug op zijn rijke veldritcarrière en op zijn moeilijk afscheid. "In zekere zin was dit boek voor mij ook een verwerkingsproces", geeft hij toe. "Het stelde me in staat om over de dingen te praten, over de vele mooie momenten in mijn carrière, maar ook over mijn plotselinge afscheid. Ik ben heel eerlijk geweest, alles wat ik wilde zeggen, staat in het boek. Het is misschien soms wat confronterend en bevat veel emoties, maar ik ga niets uit de weg. Het gaat zowel over de moeilijke relatie met mijn vader, mijn wereldtitel in Koksijde en het verhaal dat daar aan voorafging, de huwelijkscrisis waar Chantal en ik zijn doorgegaan de voorbije maanden, de breuk met de broers Roodhooft."

Recyclage
"Het klopt inderdaad dat Niels zeer openhartig is geweest", zegt auteur Nico Dick. "Ik wilde geen biografie die een recyclage was van krantenartikelen die de voorbije jaren zijn verschenen. Ik heb zeker 50 à 60 uren met Niels gesproken en breng het échte verhaal achter Niels Albert, zeer persoonlijk, recht uit het hart zoals de titel dat ook zegt."

BELGA
BELGA
BELGA

Opvallend in het boek van Albert is een passage over doping. Net op het moment dat hij naar buiten kwam met zijn hartproblemen, werd in een tv-reportage de link gelegd tussen litttekenweefsel, wat Albert ook had, en dopinggebruik. "Dan schrik je even", aldus Albert. "Ik heb meteen aan Brugada (de bekende hartspecialist, red.) verteld dat ik heel mijn carrière clean heb gekoerst."

Littekenweefsel was volgens de reportage een overblijfsel van dopinggebruik. "Littekenweefsel ten gevolge van doping verspreidt zich over de gehele hartkamer", stelde dokter Brugada Albert gerust. "En dat is bij jou niet het geval, antwoordde hij. Bij jou is het in één bepaalde zone."

Gerust gemoed
Het antwoord zorgde er voor dat Albert met een geruster gemoed door het leven stapte. "Ik weet van mezelf dat ik nooit iets deed dat niet mocht. En stel dat ik toch ooit dingen deed die niet door de beugel konden, zou ik dat vertellen. Ik kreeg ooit wel cortisone toegediend, puur als pijnstiller. Maar daar heb ik nooit mee gekoerst. Nee, Brugada was er vast van overtuigd dat die val in Gavere de oorzaak is van dat littekenweefsel. Die hartritmestoornissen zijn er gewoon 'gekomen'", klinkt het in het boek. Bij de bewuste val in 2008 in Gavere brak Albert een paar ribben, scheurde hij zijn milt en werd vocht op de longen vastgesteld. Niet alleen volgens Brugada, maar ook volgens andere specialisten is die val wellicht de oorzaak van het littekenweefsel.

Operatie
In de marge van de voorstelling van zijn boek raakte ook bekend dat Albert een operatie zal ondergaan, zodat hij gemakkelijker recreatief kan sporten. "Ik denk helemaal niet aan een terugkeer op het hoogste niveau", aldus Albert. "Maar als ik een operatie zou ondergaan, zou ik gemakkelijker recreatief moeten kunnen sporten. Nu moet dat met bètablokkers en die ervaring is toch niet hetzelfde op de fiets. Ik zal een operatie ondergaan in de nabije toekomst. Wanneer weet ik nog niet precies. Het betreft een kleine ingreep van slechts tien minuten die professor Brugada me voorstelde. Een longspecialist zal een zenuw onder het borstbeen dichtbranden, waardoor minder adrenaline naar mijn hart wordt gestuurd. De operatie, een stellectomie, zou het probleem van de overslagen kunnen oplossen. Daarna zal ik wel maanden aan een stuk moeten opgevolgd worden, maar dat neem ik er graag bij. Als de ingreep succesvol is, zou ik in de toekomst geen bètablokkers meer moeten innemen om nog recreatief te sporten."

Recht uit het Hart, Niels Albert, 256 pagina's, uitgeverij Kannibaal, sinds dit weekend verkrijgbaar in de boekhandel, kostprijs 22,5 euro.