Michael Vanthourenhout: "Erg trots op deze trui"

Michael Vanthourenhout zijn wereldtitel smaakt ontzettend zoet. Volgend jaar zet hij de stap naar de profs.
Tim De Waele Michael Vanthourenhout zijn wereldtitel smaakt ontzettend zoet. Volgend jaar zet hij de stap naar de profs.
Michael Vanthourenhout maakte bij de start van het seizoen een doel van het wereldkampioenschap en piekte naar dit WK. De West-Vlaming was na afloop dan ook dolgelukkig dat hij de regenboogtrui om de schouders mocht trekken.

"Bij de start had ik even een moeilijk moment", blikte de gouden medaillewinnaar terug. "Ik zat toen in zevende of achtste positie, maar daarna heb ik een fiets genomen met zachtere tubes en bolde het beter. Ik voelde dat ik goed was en wachtte het juiste moment af."

"Vol gas"
Op het eind van de derde ronde begon de 21-jarige crosser aan een solo. Sweeck zat toen in vierde positie. "Dat had ik niet gezien", zegt hij. "Ik achtte gewoon mijn kans gekomen. Ik sloeg een klein kloofje van drie à vier seconden, zag dat er niemand achter me kwam en heb een halve ronde lang "vol gas" gegeven."

Tim De Waele
Tim De Waele
BELGA

Broer Dieter
Het volstond voor de overwinning. "Ik ben heel trots op deze prestatie", zegt hij. "Het WK was een belangrijk doel voor mij, maar toch had ik vooraf geen zenuwen. Ik heb heel ontspannen naar deze wedstrijd toegeleefd. Mede ook door de aanwezigheid van mijn broer Dieter hier in Tabor. Hij is belangrijk voor mij en slaagt erin me kalm te houden. Ik ben ook heel trots dat we hier met de Belgische ploeg goud en zilver pakken."

Bij de profs
Volgend jaar treedt de Wingenaar aan bij de eliterenners. "Ik rijd nu nog enkele wedstrijden bij de beloften en wil deze trui nog een beetje tonen. Volgend seizoen wordt mijn eerste jaar bij de elite. Ik hoop er veel bij te leren en dan in mijn tweede seizoen hopelijk ook af en toe eens mee te doen voor de overwinning."

Tim De Waele
PHOTO_NEWS

Zilveren Laurens Sweeck had gemengde gevoelens na afloop van het WK. De topfavoriet moet vrede nemen met een zilveren medaille. "Ik was vandaag niet super en ik maakte iets te veel fouten", gaf hij na afloop toe. "Michael is een mooie winnaar." Belgisch kampioen Laurens Sweeck nam in de tweede ronde zelf het initiatief en plaatste een demarrage. Hij nam enkele meters, maar een valpartij sloeg hem terug. In totaal kwam hij drie keer ten val. "Die derde valpartij, in de voorlaatste ronde, was er te veel aan", blikte hij terug. "Toen heb ik mezelf een beetje bezeerd en was het goud verloren. Ik kon ook het risico niet nemen om met de Nederlander naar voren te rijden."

"Niet veel geslapen"
De 21-jarige belofte gaf wel toe dat hij niet over de supervorm beschikte. "Ik heb al betere dagen gehad", stelde hij. "Bovendien vond ik hier ook geen parcours waar ik mijn kracht op kon uitspelen. Dat kon enkel op bepaalde stroken, maar die waren niet lang genoeg om het verschil te maken. Ik moet ook toegeven dat ik de voorbije twee weken (door de zaak rond ozontherapie, red) niet al te veel geslapen heb. Misschien speelt dat hier ook wel een rol, het verschil tussen winst en verlies is soms klein."

"Te veel fouten"
Sweeck trok naar Tabor met maar één ambitie: die regenboogtrui en sluit nu zijn laatste profjaar af zonder die gouden plak. "Het is jammer, ik had graag die titel gehad. Zilver is ook niet slecht, maar je wint natuurlijk liever goud. Tegelijkertijd ben ik ook wel trots op die zilveren medaille. Het is mijn eerste medaille op een WK. Ik ben ook blij voor Michael. Hij koerste net zoals ik het ganse seizoen ook vooraan. We waren aan elkaar gewaagd vandaag, maar ik maakte gewoon iets te veel fouten."

"Ik ben onschuldig"
De man uit Schriek benadrukte ook dat hem niets te verwijten is in de zaak rond ozontherapie van een dokter uit Rotselaar. "Deze medaille blijft staan in de geschiedenisboeken", zei hij. "Ik maak me daar geen zorgen over. Helemaal niet, want ik ben onschuldig."

Tim De Waele
Tim De Waele
BELGA
Tim De Waele