Meteen prijs: Van der Poel schudt bij veldritdebuut straffe solo uit de benen en klopt Van Aert

BELGA
Eerste wedstrijd, eerste zege. Mathieu van der Poel luisterde zijn veldritdebuut in de Brico Cross in Meulebeke meteen op met een overwinning. Na vier ronden vond de Nederlander het welletjes en trok hij er solo op uit. Wout van Aert, die tweede werd, kon niet anders dan achtervolgen. Het moge duidelijk zijn: de wereldkampioen zal ook dit seizoen werk hebben met Van der Poel. 

Crossen onder een stralende zon en bij temperaturen boven de 20 graden Celsius, het is eens wat anders. In die omstandigheden kruisten de heren veldrijders na de wereldbekermanches in Amerika de degens. Met een opgeluchte Wout van Aert én het debuut van Mathieu van der Poel. “Ik wil mijn sponsors meteen tonen”, glunderde de wereldkampioen in zijn nieuwe trui van Cibel-Cebon. “Competitie is het eerste wat je mist”, repliceerde Van der Poel. Kregen we een eerste duel te zien?

Door de afwezigheid van Toon Aerts – met een jetlag teruggekeerd uit Amerika – was het dus uitkijken naar de twee grote kanonnen. Het was echter het duo van Marlux – Napoleon Games dat de debatten opende. Eli Iserbyt plaatste een eerste versnelling en Michael Vanthourenhout speelde het ploegenspel door af te stoppen. De kleine bres was een feit, de samensmelting niet veel later ook.

BELGA

Het sein voor Wout van Aert om eens aan de boom te schudden. De wereldkampioen zette zich op kop en kreeg meteen Mathieu van der Poel in zijn wiel. En die voelde de benen jeuken. De eerste versnelling werd nog in de kiem gesmoord, maar zijn tweede demarrage was wel de goede. Na vier ronden trok Van der Poel er alleen vandoor. Als een kind dat eindelijk naar de speeltuin mag.

Van Aert wist hoe laat het was. De voorsprong van 'VDP' ging van acht naar tien seconden. Nog speelbaar dus. Met Quinten Hermans en Eli Iserbyt in zijn wiel ging de wereldkampioen de strijd met Van der Poel aan. Op geen enkel moment gooide Van Aert de handdoek. Dat Van der Poel enkele slippertjes maakte - weliswaar zonder erg - sterkte hem ook.

In het ultieme slot imponeerde Mathieu van der Poel echter nog een keer door helemaal door de zandbak te rijden. Daar waar de andere veldrijders al snel voet aan grond moesten zetten, kliefde de Nederlander door het mulle zand. Het slotoffensief van Wout van Aert mocht niet meer baten: Mathieu van der Poel snelde naar zijn eerste zege.

VTM

Mathieu van der Poel: "Verdedigen van voorsprong was best lastig"

"Zoals ik al dacht was het gevoel nog niet helemaal zoals het zou moeten zijn", vertelde Van der Poel achteraf. "Maar het was wel genoeg om mee te doen. Het verdedigen van de kleine voorsprong was best lastig. Die uitbreiden zat er zeker niet in. Ik heb geprobeerd om de voorsprong van acht à tien seconden te behouden." Knap was het hoe Van der Poel op het einde door de zandbak reed. "Ik wist dat het ging, maar het kostte veel krachten. Ik was bang om mezelf achteraf tegen te komen."

Wout van Aert: "Ik moet het stap voor stap doen"

"Ik hou een positief gevoel over aan deze cross", zei Wout van Aert. "Ik moet het stap voor stap doen. Blijkbaar heb ik nog even tijd nodig om terug op punt te zijn. Het was wel al beter dan vorige week. Ik werd er vandaag aan herinnerd om terug tegen Mathieu te koersen. Hij kan snel het verschil maken en dan ben ik de enige die er nog vol voor gaat."

Akkefietje tussen Michael Vanthourenhout en Daan Soete

Michael Vanthourenhout en Daan Soete kwamen even in aanvaring met elkaar wat leidde tot wat wrevel bij beide renners. Uiteindelijk werden ze respectievelijk 15de en 8ste in de uitslag.

"Ik probeerde mijn plaats te verdedigen en Daan Soete trachtte die in te pakken. Dit op een moment waar dat zeker niet gepast was. Ik wou nu eenmaal de leiderspositie van Eli Iserbyt beschermen terwijl Soete daar ineens komt tussen kwakken. Blijkbaar moet dit de wedstrijdjury ontgaan zijn want zij ondernamen geen actie. Kom, morgen is het weer cross en dan is dit incidentje al lang vergeten", meldde Michael Vanthourenhout.

Daan Soete van zijn kant was net na de cross minder vergevingsgezind. "Iserbyt ging naar de kop en Michael Vanthourenhout probeerde de zaak af te stoppen. Ik ging over laatstgenoemde heen en wou naar Iserbyt toerijden tot ineens Vanthourenhout daar komt drummen", gaf Daan Soete zijn versie van het verhaal. "Zo draaien we met twee de bocht in. Waarom laat hij me daar niet door? Dit is cross, maar de eerste wedstrijden ga ik dit alvast niet vergeten", stelde Soete.

Michael Vanthourenhout.
Photo News Michael Vanthourenhout.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudy Vanden Broeck

  Ik win liever 30 koersen per jaar dan eenmaal per jaar (en steeds met veel geluk) wereldkampioen te worden.

 • Roger Deprez

  Laat ze maar zeveren zoveel als ze willen en wanneer het wereldkampioenschap er aan komt is dat weer het zelfde als de afgelopen 3 jaar en dat bleiter weer een show opvoeren.

 • freddie van aert

  proficiat Mathieu zonder pech win je allecrossen

 • Eric Audenaert

  Veldrijden is saai geworden om naar te kijken op tv . Je moet raden wie als derde over de streep rijdt .

 • sylvain roobaert

  Prachtig Mathieu , gewoon klasse