Mario De Clercq blikt vooruit naar Gouden Cross: "Nog nooit zo'n suprematie gezien als die van Van der Poel"

rv
Komende zondag start in Gieten de eerste manche van de Superprestige veldrijden. Ook Het Laatste Nieuws is er met de Gouden Cross weer helemaal klaar voor. Maar wie doet er in godsnaam iets aan Mathieu van der Poel? Waar hij wíl winnen, zál hij winnen. Of niet? Samen met Mario De Clercq blikken we vooruit. Hij legt zich nu al neer bij de suprematie van onze noorderbuur.

"We zijn nu drie crossen ver, en het zoals het er nu naar uit ziet, zullen er héél veel jongens voor de tweede plaats rijden", vertelt Mario De Clercq ons. De Clercq is sportief coördinator bij Marlux Napoleon Games, het team van ondermeer Kevin Pauwels. In het Amerikaanse Waterloo won Mathieu van der Poel -want om hem gaat het natuurlijk- afgelopen zondag zijn tweede wereldbekerwedstrijd op rij. Meer nog: hij maakte de andere crossers belachelijk. "Ik voel me nog sterker dan andere jaren", liet hij optekenen.

"En dat is niet goed voor het cyclocross", pikt De Clercq in. "Het is saai geworden. Er is immers niet veel aan te doen. De jongens mogen trainen zoveel ze willen, als je dan ziet wat voor een snelheid Van der Poel kan creëeren op de rechte stukken... Bovendien is hij ook technisch beter dan de rest. Dan zie ik niet waar je hem pijn kan doen, laat staan kloppen. Het wordt een moeilijk verhaal, tenzij hij minder wordt als de moddercrossen eraan komen, maar ook dat betwijfel ik. Hij loopt namelijk ook heel snel naar boven."

photo_news

Griepje

Uitkijken dan maar naar de wedstrijden waarin Van der Poel niet start? "Zo denk ik niet", gaat De Clercq verder. "Als je een wedstrijd rijdt, probeer je hem te winnen. Maar iedereen beseft hoe moeilijk dat is. Je wenst het hem natuurlijk niet toe, maar het is wachten op een kleine dip, een griepje, bij Mathieu. Want tegen zo'n talent is helemaal niks te doen. Hij mag nog twintig procent minder zijn, dan nog wint hij wedstrijden op techniek. Het ziet er niet goed uit, nee. Het is voor geen enkele sport goed als de winnaar op voorhand al min of meer bekend is. De suprematie van Mathieu is zelden, wat zeg ik, nooit gezien. Hij start op kop, om de eerste plaats niet meer af te geven. Veldrijden is Formule 1 geworden. Van der Poel pakt de pole position, en de wedstrijd is gereden. Tenzij hij materiaalpech heeft. Saai. En demotiverend voor de andere renners, maar een verrassing is het niet. Mathieu is altijd al een veelwinnaar geweest, vanaf z'n eerste wedstrijd bij de aspiranten. Hij trekt die lijn gewoon door naar de elite. Maar op zo'n manier... Nee, nooit gezien."

photo_news

Veldrijden is Formule 1 geworden. Van der Poel pakt de pole position, en de wedstrijd is gereden.

Zes minuten

Wout Van Aert liet nog geen al te beste indruk de voorbije weken, maar hem nu al afschrijven, vindt De Clercq te kort door de bocht. "Het komt door zijn wegprogramma", denkt hij. "De manier waarop Van Aert in augustus reed, was indrukwekkend. Misschien is hij daardoor wat minder nu. Hij is even wat meer de man van de lange adem, terwijl Van der Poel hem in de eerste ronde al dood doet. Zes, zeven minuten, en het is gebeurd. Pauwels, Sweeck, Vanthourenhout: ze rijden net als vorig seizoen voor het podium, het hoogst haalbare. Andere, nieuwe namen? Het is nog wachten op een nog jongere generatie. Een Daan Soete, een Quinten Hermans, hoe doen ze het als ze een hele winter tussen de profs rijden? Het seizoen is nog maar drie crossen ver en duurt in z'n totaliteit toch zes maanden. Ik wil het allemaal nog zien."

belga

Kruimels

Tot slot nog even naar Marlux Napoleon Games dan, de ploeg van De Clercq. Met welke kruimels die Van der Poel overlaat, is het team tevreden? "Wij willen zoveel mogelijk winnen. Het klinkt wat raar, maar het is zo. Als we realistisch zijn, moeten we bekennen dat elke podiumplaats mooi meegenomen zal zijn. Met een tweede of een derde plek zullen, nee, moéten we heel tevreden zijn."

TDW
belga

Hoe deelnemen?
Deelnemen aan de Gouden Cross is heel eenvoudig: surf naar www. goudencross.be en begin te sleutelen aan jouw ideale veldritploeg.
Stel ze samen door uit de beschikbare rennerslijst 12 renners (9 elites, 2 dames en 1 belofte) te kiezen met een budget van maximum 275 miljoen euro. Daarnaast dien je ook een superkopman aan te duiden waarmee je extra punten kan verdienen. De Gouden Cross bestaat uit 20 speeldagen. Elders op deze pagina vind je een overzicht van de speeldagen. Het tarief voor de Gouden Cross bedraagt 7 euro per ploeg. Na elke speeldag kan je jouw score raadplegen via www.goudencross.be en ontdek je ook meteen of je in de prijzen gevallen bent. De winnaar van elke speeldag verschijnt in je favoriete krant Het Laatste Nieuws.

rv

Hoe punten scoren?
Er zijn aparte punten voorzien per categorie. Zo scoren de Top 30 in een elitewedstrijd punten, maar tellen ook de top 15 van de dameswedstrijd & beloftewedstrijd mee voor het speeldagklassement. Daarnaast kies je per speeldag ook nog jouw superkopman (of -vrouw). Deze verdient immers 15 punten extra wanneer hij of zij op de eerste plaats eindigt in de veldrit. Voor een tweede plaats in de veldrit krijgt de superkopman 10 punten extra, en voor een derde plaats ontvangt hij 5 punten extra. Een uitgebreid wedstrijdreglement kan je raadplegen op onze website www.goudencross.be.

rv

Prijzen
Met De Gouden Cross maak je kans op 75.000 euro aan prijzen. Elke week maak je kans op een Ridley crossfiets, reischeques, Bioracer wielerkledij en véél meer! Voor de allergrootste kenner voorzien we een hoofdprijs van liefst 5.000 euro cash.

rv

Speeldagen
Hieronder vind je een overzicht van de crossen en speeldagen van de Gouden Cross:
Speeldag Dag Datum Veldrit
1 Zondag 01/10/2017 Superprestige Gieten (NL)
2 Zondag 08/10/2017 DVV Trofee - GP Mario De Clercq (Ronse)
3 Zondag 15/10/2017 Superprestige Zonhoven
4 Zaterdag 21/10/2017 Superprestige Boom
Zondag 22/10/2017 Wereldbeker Koksijde
5 Zondag 29/10/2017 Superprestige Ruddervoorde
6 Woensdag 01/11/2017 DVV Trofee - Koppenbergcross (Oudenaarde)
7 Zaterdag 11/11/2017 Jaarmarktcross (Niel)
Zondag 12/11/2017 Superprestige Gavere
8 Zondag 19/11/2017 Wereldbeker Bogense (Den)
9 Zaterdag 25/11/2017 Wereldbeker Zeven (Dui)
Zondag 26/11/2017 DVV Trofee - Flandriencross (Hamme)
10 Zaterdag 02/12/2017 GP Hasselt
11 Zaterdag 09/12/2017 DVV Trofee - Cyclocross Essen
12 Zaterdag 16/12/2017 DVV Trofee - Scheldecross (Antwerpen)
Zondag 17/12/2017 Wereldbeker Namen
13 Dinsdag 26/12/2017 Wereldbeker Heusden-Zolder
Donderdag 28/12/2017 DVV Trofee - Azencross (Loenhout)
14 Zaterdag 30/12/2017 Superprestige Diegem
Maandag 01/01/2018 DVV Trofee - GP Sven Nys (Baal)
15 Zondag 21/01/2018 Wereldbeker Nommay (Fra)
16 Zondag 28/01/2018 Wereldbeker Hoogerheide (Ned)
17 Zaterdag & zondag 03-04/02/2018 Wereldkampioenschap - Valkenburg (Ned)
18 Zaterdag 10/02/2018 DVV Trofee - Krawatencross (Lille)
Zondag 11/02/2018 Superprestige Hoogstraten
19 Zaterdag 17/02/2018 Superprestige Middelkerke
20 Zondag 25/02/2018 Sluitingsprijs Oostmalle

rv

Belangrijk om weten
Voor alle duidelijkheid vermelden we hier nog een aantal belangrijke zaken zodat je optimaal aan het spel kan deelnemen. Van je 12 ideale renners dien je er 1 als superkopman te selecteren om extra punten te verdienen indien hij of zij het podium haalt. Deze superkopman kan je per speeldag aanpassen. Het spel telt 20 speeldagen waarin alle belangrijke veldritten werden opgenomen. Voorts kan je ook meedingen in 2 extra klassementen namelijk 'Superprestige' en 'Wereldbeker'. Tijdens het veldritseizoen heb je recht op 1 transfer per ploeg. Je kan ook doorlopend bijkomende ploegen inschrijven.

OPGELET! Je ploegen zijn pas geldig wanneer we de betaling effectief ontvangen hebben. Betaal daarom bij voorkeur online zodat je ploegen meteen geldig zijn. Via overschrijving is het belangrijk om ruim op voorhand je ploegen te betalen. Ploegen kunnen altijd worden aangepast tot vlak voor de deadline waarvoor ze werden ingeschreven, ook indien ze reeds werden betaald.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Henny WENSVEEN

  Hoezo is de aanwezigheid van een veelwinnaar slecht voor de cross ? De Vlaeminck, Liboton en Nys waren in hun beste dagen toch ook schier onklopbaar ?

 • Berry Colijn

  Nu een Hollands super talent onverslaanbaar is, is het slecht voor de wielercross!!! Weet je wat slecht is voor de wielercross!!! Als er in de eindrangschikking 8 Belgen op de eerste 8 plaatsen staan. De Clercq moet niet zo dom praten.

 • Chris Drulle

  Het was vroeger toch meer cross dan een veredelde wegwedstrijd. Op wat trekt dat nu nog?

 • J C

  De tegenstand is ook minder. Een Nys in zijn topjaren had MVDP aangekund. Van Aert heeft ook de grote vorm nog niet te pakken. En al de rest is subtop.

 • Henkie Janssen

  Tja dat is het gevolg dat deze sport enkel populair is in Vlaanderen. Als dan een echt top talent langskomt krijgt ge dit.