Marianne Vos pakt eerste crosszege, Cant blijft leidster

AFP
De Nederlandse Marianne Vos heeft vandaag de vijfde manche van de Wereldbeker bij de vrouwen op haar naam geschreven. Ze haalde het in Heusden-Zolder van de Tsjechische Katerina Nash en de Franse Pauline Ferrand-Prévot.

Vos ging net als zondag in Namen verschroeiend van start. Op de Citadel moest ze toen na twee ronden nog wat gas terugnemen, maar deze keer stond er geen maat op de zevenvoudige wereldkampioene die na drie ronden bijna een halve minuut voorsprong telde op de Franse nationale kampioene Ferrand-Prévot.

In de achtergrond kende Sanne Cant, leidster in de Wereldbeker, materiaalpech en zou ze finaal vrede moeten nemen met een zevende stek. Net voor het ingaan van de laatste ronde sputterde de motor bij Vos die Nash en Ferrand-Prévot zag terugkomen. In een spannend slot nam het duo zelfs wat voorsprong op Vos, die na een fietswissel wel weer de aansluiting wist te maken. Na nog een akkefietje in een bocht, waarbij Ferrand-Prévot Nash ten val deed komen en nog een kleine knieval op de trappen door Nash, wist Vos finaal op een laatste steil stukje zich te ontdoen van haar medevluchters.

Voor Vos was het haar eerste zege van dit seizoen in het veld. Ellen Van Loy werd zesde en eerste Belgische, Cant eindigde op een zevende stek en behoudt haar leiderstrui. Ze telt met nog één Wereldbekerwedstrijd te gaan 206 punten, dat zijn er 29 meer dan Compton die vrijdaf de wedstrijd niet beëindigde in Heusden-Zolder.

Tim De Waele
Tim De Waele
BELGA

De zevenvoudige wereldkampioene koos net als vorige week voor een zeer snelle start en leek dat te moeten bekopen in het slot van de wedstrijd toen ze opeens, ondanks een geruststellende voorsprong in de voorlaatste ronde, Nash en Ferrand-Prévot zag terugkomen. "Ik kende geen terugval", zei ze na afloop, "ik had gewoon een lekke band en kon niet sneller fietsen. Zonder die lekke band blijf ik gewoon voorop, maar nu werd het opeens nog een spannende strijd. Ik denk wel dat het leuk voor het publiek was", glimlachte ze. "Het verschil met de wedstrijd vorige week in Namen was duidelijk voelbaar. Ik kon nu wel gemakkelijk dat hoge ritme aanhouden in de wedstrijd. Ik voel me al sterker, al moeten er nog wat procentjes bij met het oog op de kampioenschappen."

Vos, nog maar toe aan haar tweede wedstrijd in het veld dit seizoen, stelde ook dat ze merkt dat het niveau van de cross is gestegen. "Vroeger streden we met twee, drie, hooguit vier om de overwinning, nu zijn er meer kanshebbers in de breedte: zeven of acht. Dat is een goede zaak voor het publiek, voor de cross ook, want meer concurrentie zorgt er ook voor dat je zelf op een hoger niveau gaat fietsen."

Sanne Cant behoudt, ondanks haar zevende plaats op het circuit van Zolder, haar leidersplaats in het Wereldbekerklassement bij de vrouwen. "Daar ben ik heel blij mee", zei ze. "Want ik ben de hele week ziek geweest. Dit had ik niet verwacht."

Aan de ene kant was Cant teleurgesteld met haar zevende stek, maar tegelijkertijd was ze ook wel tevreden dat de schade beperkt bleef. "Natuurlijk wil ik altijd graag meestrijden voor de zege", zei ze, "maar na zo'n week, waarin ik echt ziek was, mag ik nog tevreden zijn. Het is een beetje jammer dat ik door materiaalpech (Cant reed een tijdlang met een kapot achterwiel en moest van fiets wisselen, red) niet dichter eindig en op het podium sta, maar ik ben vooral blij dat ik mijn leiderstrui behoud."

Cant werd vorige week zesde in de Wereldbekerwedstrijd in Namen. "Nadien ben ik echt ziek geworden", vertelt ze. "Ik had 's avonds 40 graden koorts en sukkel al de ganse week met een maag-darmontsteking. Ik was echt heel ziek en ik verwachtte niet veel van de wedstrijd van vandaag, maar ik wou starten, want anders zou ik te veel punten verliezen voor het klassement. Helemaal genezen ben ik nog niet, want ik heb nog altijd constant maagpijn en ik moet opletten wat ik eet. Ik leef al de ganse week op toast en ben al drie kilo kwijt. Gelukkig is mijn basisconditie goed en verloor ik niet te veel punten. Hopelijk herstel ik tegen de volgende crossen."

BELGA

- 53 deelneemsters

1. Marianne Vos (Ned/Rabo Liv Women Cycling Team) in 43:24

2. Katerina Nash (Tsj) op 0:04

3. Pauline Ferrand-Prévot (Fra) 0:05

4. Sabrina Stultiens (Ned) 0:22; 5. Eva Lechner (Ita) 0:48; 6. Ellen Van Loy 1:31; 7. Sanne Cant 1:50; 8. Sophie De Boer (Ned); 9. Lucie Chainel-Lefevre (Fra) 1:57; 10. Martina Mikulaskova (Tsj) 2:01; 11. Nikki Harris (GBr) 2:20; 12. Pavla Havlikova (Tsj) 2:27; 13. Helen Wyman (GBr) 2:27; 14. Maria Alice Arzuffi (Ita) 2:45; 15. Caroline Mani (Fra) 3:00; 16. Sanne Van Paassen (Ned) 3:05; 17. Christine Majerus (Lux) 3:06; 18. Kaitlin Antonneau (VSt) 3:47; 19. Arley Kemmerer (VSt) 4:12; 20. Crystal Anthony (VSt) 4:24... 22. Jolien Verschueren 4:37; 23. Laura Verdonschot 4:37; 25. Githa Michiels 4:52; 36. Katrien Thijs 6:30; 39. Karen Verhestraeten 6:48 - niet gestart: Loes Sels

WB-stand (na vijf wedstrijden):

1. Sanne Cant (Lille/Enertherm-BKCP) in 206 punten

2. Katherine Compton (VSt) 177

3. Ellen Van Loy 176

4. Sophie De Boer 149; 5. Lucie Chainel-Lefevre (Fra) 146; 6. Helen Wyman 142; 7. Sabrina Stultiens (Ned) 132; 8. Nikki Harris (GBr) 130; 9. Mariane Vos (Ned) 110; 10. Katerina Nash 110; 11. Martina Mikulaskova (Tsj) 106; 12. Pavla Havlikova 105; 13. Sanne Van Paassen (Ned) 82; 14. Pauline Ferrand-Prévot (Fra) 80; 15. Jolien Verschueren 65; 16. Christine Majerus (Lux) 64; 17. Caroline Mani (Fra) 62; 18. Eva Lechner (Ita) 61; 19. Githa Michiels 60; 20. Kaitlin Antonneau (VSt) 55 ¿. 28. Laura Verdonschot 29; 29. Karen Verhestraeten 27; 33. Loes Sels 23; 44. Katrien Thijs 9. .