Maakt Van Aert na 8/10 ook op EK favorietenrol waar?

Wout Van Aert
belga Wout Van Aert
In het Nederlandse Huijbergen rijden de profrenners zaterdag voor het eerst een Europees kampioenschap bij de elite. Bondscoach Rudy De Bie mocht maar liefst twaalf renners selecteren. Onder hen uiteraard Wout van Aert, topfavoriet. Al zal hij dan wel moeten afrekenen met Lars van der Haar, de enige renner die hem dit seizoen twee keer kon verslaan.

Toegegeven, het rapport van Wout van Aert zou in elk gezin voor felicitaties zorgen: 8/10, geen enkele crosser doet momenteel beter. Dus start hij zaterdag als topfavoriet op het EK. Vorig jaar nog kroonde hij zich tot Europees kampioen bij de beloften, nu kan hij daar een eerste titel bij de eliterenners aan toevoegen.

Het EK vindt plaats in Nederland en thuisrijder Lars van der Haar is er op gebrand om voor eigen volk te schitteren. "Ik geloof in mijn kansen", aldus Van der Haar na zijn derde plaats op de Koppenberg. "Ik kan goed uit de voeten op een parcours waar je snel moet rijden, draaien en keren. Korte inspanningen, daar moet ik het van hebben. In Huijbergen kan Wout van Aert zijn vermogen niet kwijt. Daar moet ik op inspelen."

Klopt, in Huijbergen vindt Van der Haar een parcours dat hem moet liggen, behalve één strook: een lange looppassage bergop door het mulle zand. Een beetje vergelijkbaar met de strook waar Van der Haar in Zonhoven zijn meerdere moest erkennen in Van Aert en hem zag weglopen. "Die lange loopstrook naar de top van de Tiestenduin speelt een aantal van onze renners echt wel in de kaart", beaamt bondscoach Rudy De Bie. "Ik kan me voorstellen dat Lars van der Haar daar net zo over denkt. De Nederlander is geen groot liefhebber van looppassages door het zand."

Lars Van Der Haar (NL)
TDW Lars Van Der Haar (NL)

Die lange loopstrook naar de top van de Tiestenduin speelt een aantal van onze renners echt wel in de kaart.

Rudy De Bie

Afwachten dus wat het zaterdag wordt in Huijbergen: een spannend duel, een lange solo of verschijnen er toch andere kapers op de kust? Bij de jeugdrenners lijkt het EK bij de junioren af te stevenen op een duel tussen de Nederlander Jens Dekker, die dit jaar al zes keer won, en Jappe Jaspers, goed voor zilver vorig jaar na Eli Iserbyt, die nu bij de beloften rijdt. "Al schrijf ik ook de Franse renners niet af. Zij kwamen collectief goed voor de dag in de Wereldbeker van Valkenburg, voornamelijk in de eerste wedstrijdhelft", geeft de bondscoach mee.

Bij de beloften torent er niet één favoriet bovenuit en zijn er meerdere kanshebbers op de titel. "Daar lijkt de top me wat breder", zegt De Bie. "Ik ben benieuwd hoe bijvoorbeeld Eli Iserbyt het er van af zal brengen tegen de betere Nederlanders. En hou de Italianen ook maar in het oog, plus de Tsjech Adam Toupalik en de Zwitser Johan Jacobs, vorig jaar derde bij de junioren."

Bij de vrouwen elite is het voor De Bie koffiedik kijken. "Een Sanne Cant in supervorm zou onklopbaar geweest zijn in Huijbergen", vertelt hij. "Maar voor mij is het voorlopig een open vraag wanneer ze haar beste benen zal terugvinden. De tegenstand zal voor haar in eerste instantie komen van de Nederlandse meisjes, al zie ik de Britse Nikki Harris en de Tsjechische Pavla Havlikova ook goed uit de verf komen."

Eli Iserbyt
BELGA Eli Iserbyt

Een Sanne Cant in supervorm zou onklopbaar geweest zijn in Huijbergen.

Rudy De Bie
Sanne Cant
BELGA Sanne Cant