KOERS KORT (09-10/05): Bouhanni wint in Vierdaagse van Duinkerke, zestigste profzege voor Franse sprinter

Nacer Bouhanni.
Photo News Nacer Bouhanni.

Sport Vlaanderen-Baloise start ook morgen met roze rugnummers

In de tweede etappe nam Sport Vlaanderen-Baloise woensdag de leiding in het ploegenklassement in de Vierdaagse van Duinkerke. Daardoor mochten de mannen van Walter Planckaert donderdag starten met de roze rugnummers. En na de etappe Fort Mahon Plage naar Eske voeren zij nog steeds het ploegenklassement aan.

"Tot hiertoe mogen we tevreden zijn over wat we lieten zien in deze Vierdaagse van Duinkerke", stelde sportdirecteur Walter Planckaert. "Deze ochtend al stonden mijn renners te springen om die roze rugnummers op te spelden. Niet slecht toch voor ons team als je ziet wie er hier allemaal meedoet? Dinsdag werd Jonas Rickaert zesde en Amaury Capiot vijftiende, woensdag Rickaert tiende en Edward Planckaert veertiende en donderdag Piet Allegaert vijfde, Planckaert tiende en Capiot elfde. Het is een hele eer het ploegenklassement te kunnen aanvoeren." 

Leider Timothy Dupont aast nog altijd op eerste seizoenszege

Timothy Dupont (Wanty Groupe-Gobert) mocht de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke aanvatten in de groene trui rijden , omdat Bryan Cocquard het roze shirt om de schouder had. Donderdag nam Dupont echt de leiding in het puntenklassement door na zijn vijfde plaats in de openingsrit, voor de tweede opeenvolgende keer tweede te worden. Door de bijbehorende bonificatieseconden gaat de 30-jarige West-Vlaming vrijdag echter op pad in de roze leiderstrui.

"Ik heb nog altijd niet kunnen winnen. Woensdag was André Greipel te sterk, nu strandde ik op een zucht van Nacer Bouhanni. Dinsdag zat ik ingesloten en finishte ik pas als vijfde. Ik ben wel leider, maar zou zo graag voor het eerst dit seizoen eens het zegegebaar maken", reageerde Dupont. "Ik ben er al enkele keren dichtbij geweest, maar het was telkens net niet."

"De sprint verliep heel hectisch. Op zowat een kilometer van de eindmeet maakte het parcours een curve naar rechts en daar zat ik niet goed. Gelukkig bracht Frederik Backaert me naar voor, maar die reed dan weer zo snel dat ik veel te vroeg op kop zat. Daarna kon Tom Devriendt overnemen en toen versnelde Bouhanni. Ik trok me ook op gang, kwam naast hem en had toen het gevoel dat ik zou winnen, totdat hij opnieuw iets verder van me weg reed."

"De kans bestaat dat het vrijdag terug een massasprint wordt, maar dan volgt zaterdag de rit naar Cassel. Ik kan goed bergop rijden, maar ik weet nu al dat die etappe geen spek voor mijn bek is. Misschien moeten we dan maar eens de kaart Xandro Meurisse trekken. Die won daar enkele jaren geleden en hij is sterk bezig. We zullen zien. Eerst genieten van deze leiderstrui natuurlijk. Als ik kan, draag ik die zo lang mogelijk. Het liefst tot zondag, maar dan wel met een ritzege er bovenop."

AFP
AFP

Nacer Bouhanni sprint naar zege in Vierdaagse van Duinkerke, Timothy Dupont wordt leider

Nacer Bouhanni (Cofidis) heeft de derde etappe in de 64e Driedaagse van Duinkerke gewonnen. Na 171,5 kilometer van Fort-Mahon-Plage naar Eske liet de Fransman in een massasprint Timothy Dupont en de Nederlander Wouter Wippert achter zich. Piet Allegaert finishte als vijfde, Edward Planckaert als tiende.

Dupont (Wanty-Groupe Gobert), ook woensdag al tweede, is de nieuwe leider. De 30-jarige West-Vlaming gaat vijf Fransen voor. Bryan Coquard, de vorige leider, is in dezelfde rijd als Dupont tweede, Marc Sarreau op twee seconden derde. Voor de 27-jarige Bouhanni is het de zestigste profzege, de eerste dit seizoen.

"Opluchting"

Deze overwinning is een hele opluchting voor mij. Ik beleef een heel moeilijk seizoen. Vooral op mentaal vlak liep niet alles zoals het hoorde. Dan doet winnen enorm veel deugd", verklaarde Bouhanni. "Tijdens de eerste twee spurten in deze rittenkoers kon ik mijn kans niet gaan. Dinsdag zat ik helemaal ingesloten en kon ik maar net een valpartij vermijden. Woensdag in Soissons zat ik wel goed geplaatst, maar begon ik de spurt van veel te ver op kop. Daardoor zakte ik helemaal terug en finishte ik pas als zestiende. Hier lukte het ineens wel. Ondanks het feit dat het een heel nerveuze en moeilijke koers was. Vrijdag en zeker zaterdag staan er lastige ritten op de agenda. Dat zal wellicht niets voor mij worden. Zondag heb ik misschien nog eens de kans om me te mengen in een mogelijke massasprint."

Nacer Bouhanni kreeg al een tijdje bakken kritiek te slikken, ook van de ploegleiding. "Daar wil ik het nu helemaal niet over hebben. Mijn eerste zege is binnen en daar wil ik ten volle van genieten. Ik hoop dat ik hier een mindere periode heb afgesloten. Ik heb eindelijk mijn eerste overwinning beet. Dat ik enorm veel druk op mijn schouders kreeg? Ik leg me zelf veel druk op. Ik wil immers presteren en dat kan ik enkel doen door te winnen." 

Nacer Bouhanni.
Getty Images Nacer Bouhanni.

Greipel pakt 150ste profzege in Vierdaagse van Duinkerke

André Greipel (Lotto Soudal) heeft de tweede rit in de 64e editie van de Vierdaagse van Duinkerke (cat. 2.BC) op zijn naam geschreven. De 35-jarige Duitser hield na 173,3 kilometer tussen Le Quesnoy en Soissons in de massasprint onze landgenoot Timothy Dupont achter zich. De Fransman Bryan Coquard werd derde en is meteen de nieuwe leider van deze Franse rittenkoers. Greipel viert in de Vierdaagse van Duinkerke zijn rentree na zijn zware val in Milaan-Sanremo met een sleutelbeenbreuk tot gevolg.

Het was Brice Feillu die na amper negen kilometer wedstrijd ging aanvallen. De Ier Conor Dunne ging gretig op de uitnodiging in van de Fransman om een lange vlucht op poten te zetten en het peloton vond dat allemaal goed. De twee sprokkelden al heel snel een voorsprong bijeen van zowat 5 minuten. Dat bleek voldoende voor de grote groep waarin vooral de renners van Groupama-FDJ, met leider Marc Sarreau in hun rangen, het tempo regelden. Stelselmatig werd er aan de voorsprong van de twee vluchters geknabbeld. Net na de bonificatiesprint, na 80 kilometer koers, sloegen enkele renners tegen de vlakte. Elmar Reinders bleek één van de voornaamste slachtoffers en hij gaf op.

Toen in het peloton enkele renners het tempo optrokken daalde de voorsprong van de twee vroege vluchters tot een halve minuut. Maar na de beklimming van de tweede helling van de dag, in Terny-Sorny na 121 kilometer, kregen de twee weer vrij spel. Zo mochten zij met een voorsprong van twee minuten beginnen aan de twee plaatselijke ronden, van elk 14,6 kilometer met daarin twee hellingen. Het sein dan voor de renners van Vital Concept om het tempo in het peloton de hoogte in te jagen. Brice Feillu en Conor Dunne waren een vogel voor de kat zodat iedereen zich kon opmaken voor de aangekondigde massasprint. Daarin haalde André Greipel het. Meteen goed voor een derde zege dit seizoen nadat hij eerder al de beste was tijdens de eerste en de slotetappe van de Tour Down Under.

Morgen trekken de renners van Fort-Mahon-Plage naar Ecques voor een tocht van 172,2 kilometer met daarin drie hellingen. Bryan Cocquard mag in deze derde etappe van start gaan met de roze leiderstrui.

"De Tour de France? Misschien"

"Terug van weggeweest? Waar haal je dat? Ik was er altijd al. Juist heb ik een tijdje niet gekoerst door een val", lachte André Greipel na zijn derde zege van het seizoen, nadat hij eerder al twee etappes won in de Tour Down Under. "Gisteren wou ik niet sprinten omdat ik dacht dat het er heel hectisch aan toe zou gaan en dus offerde ik me op voor Jasper De Buyst. Vandaag had ik een ander gevoel. Ik had die eerste wedstrijddag tevreden afgesloten. En dus wou ik nu wel eens mijn kans gaan. Let op, iedereen denkt dat ik na die operatie zeven weken niets heb gedaan. Vergeet dat maar. Ik ben al vlug opnieuw beginnen te werken aan de conditie en trainde volop.

Greipel kan donderdag en zondag nog een gooi doen naar een bijkomende ritzege want wellicht wordt de derde en zesde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke opnieuw beslecht tijdens een groepssprint. "Mijn volgende doel is echter veilig blijven. Maar ja, voel ik me goed dan zal ik wel mee sprinten met de rest. Na deze Vierdaagse van Duinkerke volgt voor mij de Baloise Belgium Tour. De Tour de France? Misschien. Als ik een selectie krijg. Je weet maar nooit. Kijk maar naar mijn val in Milaan-Sanremo. Blijf ik gezond dan zal ik er wel bij zijn in de Tour, daar ga ik toch van uit. Dit zijn echter zorgen voor later. Ik ben alvast heel tevreden met een ritzege in deze Vierdaagse van Duinkerke."

De 150 individuele UCI-zeges van Greipel:

2005: 1 (6de rit Ronde van Denemarken)
2006: 2 (1ste en 4de rit Ronde van Rheinland-Pfalz)
2007: 2 (1ste en 2de rit Ronde van Saksen)
2008: 14 (2de, 4de, 5de en 6de rit en eindklassement Tour Down Under, 17de rit Giro, 4de rit Ronde van Oostenrijk, 1ste en 3de rit Ronde van Saksen, 2de rit Eneco Tour, 4de rit Ronde van Duitsland, Rund um die Nürnberger Altstadt, Kampioenschap van Vlaanderen, Münsterland Giro)
2009: 20 (1ste rit Tour Down Under, 6de rit Vierdaagse van Duinkerke, 1ste, 3de en 5de rit Ronde van Beieren, Neuseen Classics/Rund im die Braunkohle, Philadelphia International Championship, 2de, 3de en 5de rit Ster Elektrotoer, 1ste, 6de en 8ste rit Ronde van Oostenrijk, 1ste rit Ronde van Saksen, 7de rit Ronde van Polen, 4de, 5de, 16de en 21ste rit Vuelta, Parijs-Bourges)
2010: 21 (1ste, 2de en 4de rit en eindklassement Tour Down Under, Trofeo Magaluf-Palmanova, 2de rit Ronde van de Algarve, 1ste, 2de, 5de, 6de en 8ste rit Ronde van Turkije, 18de rit Giro, 1ste en 6de rit Ronde van Oostenrijk, 2de en 7de rit Ronde van Polen, 2de en 6de rit Eneco Tour, 1ste, 6de en 8ste rit Ronde van Groot-Brittannië)
2011: 8 (4de rit Ronde van de Algarve, 1ste rit Driedaagse De Panne-Koksijde, 6de rit Ronde van Turkije, 2de en 5de rit Ronde van België, 10de rit Tour, 1ste en 2de rit Eneco Tour)
2012: 19 (1ste, 3de en 6de rit Tour Down Under, 1ste en 4de rit Ronde van Oman, 2de rit Ronde van Turkije, 1ste, 2de en 3de rit Ronde van België, 1ste en 2de rit Ronde van Luxemburg, ProRace Berlin, 2de rit Ster ZLM Toer, 4de, 5de en 13de rit Tour, 1ste en 2de rit Ronde van Denemarken, GP Impanis-Van Petegem)
2013: 13 (1ste, 4de en 6de rit Tour Down Under, 1ste rit Ronde van de Middellandse Zee, 4de en 5de rit Ronde van Turkije, 1ste en 2de rit Ronde van België, Ronde van Zeeland Seaports, NK, 6de rit Tour, 4de rit Eneco Tour, Brussels Cycling Classic)
2014: 16 (4de en 6de rit Tour Down Under, 5de rit Ronde van Qatar, 1ste, 3de en 6de rit Ronde van Oman, 1ste rit World Ports Classic, 4de rit Ronde van België, 1ste en 4de rit Ronde van Luxemburg, 5de rit Ster ZLM Toer, NK, 6de rit Tour, Brussels Cycling Classic, GP Jef Scherens, Münsterland Giro)
2015: 16 (5de rit Ronde van de Algarve, 2de rit Parijs-Nice, 4de rit Ronde van Turkije, 6de rit Giro, 1ste en 3de rit Ronde van Luxemburg, 1ste en 2de rit en eindklassement Ster ZLM Toer, 2de, 5de, 15de en 21ste rit Tour, 2de rit Eneco Tour, Vattenfall Cyclassics, 7de rit Ronde van Groot-Brittannië)
2016: 10 (Trofeo Felanitx-Ses Salines-Campos, Trofeo Palma, 3de rit Ronde van Turkije, 5de, 7de en 12de rit Giro, 1ste rit Ronde van Luxemburg, NK, 21ste rit Tour, 1ste rit Ronde van Groot-Brittannië)
2017: 5 (Trofeo Felanitx-Ses Salines-Campos, 4de rit Ronde van de Algarve, 5de rit Parijs-Nice, 2de rit Giro, Omloop Eurometropool)
2018: voorlopig 3 (1ste en 6de rit Tour Down Under, 2de rit Vierdaagse van Duinkerke)

AFP
AFP

Dupont: "Verliezen van Greipel is geen schande"

Opnieuw was Timothy Dupont ((Wanty-Groupe Gobert) de beste Belg in de rituitslag van de Vierdaagse van Duinkerke. Dinsdag, tijdens de openingsrit in Duinkerke-La Bassée, moest Dupont nog tevreden zijn met een vijfde plaats. Op de Avenue de Compiègne in Soissons moest de West-Vlaming woensdag enkel de Duitser André Greipel voor laten gaan. Dupont wil zijn goede conditie de eerstkomende dagen nu verzilveren met een overwinning.

"Het is jammer als je er zo dicht bij bent dat je dan net niet kan winnen", sakkerde Timothy Dupont. Om dat opnieuw te vervolgen met: "Verliezen van André Greipel is geen schande. Ik kwam nog dicht aan zijn wiel maar hem remonteren was niet meer mogelijk. Ik begon de spurt achter Bryan Coquard maar ineens werd alles ontregeld en zag ik André Greipel weggelippen. Ik sprong naar het wiel van de Duitser toe maar meer dat dan was het ook niet. Had Coquard iets meer snelheid gemaakt was ik hier misschien ritwinnaar."

Dupont komt met een goede conditie terug uit de Ronde van Normandië. "Ik wil dat goede vormpeil wel zo snel mogelijk eens omzetten naar een zege", vervolgde Timothy Dupont. "De rit voor morgen is iets zwaarder qua parcours. Dergelijke etappes liggen me dan ook beter. Het mag er wat pittig aan toe gaan. We zien wel waar we uitkomen en als het tot een groepssprint komt wil ik zeker gaan voor het hoogst haalbare", verduidelijkte Timothy Dupont.

Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise) van zijn kant kaapte in Soissons een zesde plaats weg. "Het was er opnieuw wat inkomen voor mij na een lange rustperiode", begon Amaury Capiot. "Vandaag liep het in deze tweede etappe toch al iets beter en wou ik me mengen in de sprint. Eigenlijk zijn die lange brede wegen geen ideale aankomstplaats voor mij maar ik word toch zesde. Morgen ga ik evenwel opnieuw mijn kans. Naar het schijnt moet die aankomst me beter liggen." 

Zico Waeytens maand out na val op training

Zico Waeytens is zondag ten val gekomen tijdens een trainingsrit en heeft zich daarbij geblesseerd aan de rug en de enkel. Dat meldt zijn team Veranda's Willems - Crelan op zijn website. Het team verwacht dat Waeytens een maand niet inzetbaar zal zijn.

Waeytens hield aan zijn val een enkelverstuiking en een rugblessure over. Eerder dit jaar brak de 26-jarige West-Vlaming ook al zijn linkerpols bij een val in de Ster van Bessèges. In Nokere Koerse, iets meer dan een maand later, maakte hij al zijn wederoptreden.

Waeytens is intussen al aan zijn revalidatie begonnen. "Ik ben elke keer teruggekomen en dat zal ook nu niet anders zijn", zegt hij strijdvaardig.

Brico Cross voegt nu ook veldrit in Essen aan kalender toe

Vorige week raakte al bekend dat de Hotondcross in Ronse komend seizoen de overstap maakt naar de Brico Crossen. Vandaag komt daar met de cross van Essen nog een nieuwe wedstrijd bij. Daarmee telt de serie nu acht manches, zowel geografisch als in tijd gespreid.

Geen groentje, de veldrit in Essen. De cross in de Noorderkempen staat sinds 1965 op de kalender en is meer dan een gevestigde waarde. Meer zelfs, de ambitie gaat in stijgende lijn. "Zowel de bezoeker als de tv-kijker vindt steeds makkelijker de weg naar de grensgemeente. Niet toevallig was Essen vorige winter de best bekeken cross uit de DVV Trofee, met bijna 850.000 kijkers. Die lijn willen we de komende jaren doortrekken”, vertelt Jans Mens, ondervoorzitter van de organiserende Molenheidevrienden.

Chris Mannaerts, manager van evenementenbureau SportIDee, is bijzonder enthousiast met de toetreding van Essen tot de Brico Cross. "Het is sowieso een stevige organisatie. Dat bewijzen hun kijkcijfers van vorige winter. Dat de Molenheidevrienden (die overigens de organisatie volledig zelf in handen houdt, red) voor ons concept kiezen, toont aan dat we de juiste weg zijn ingeslagen."

BELGA

De Brico Cross-kalender voor het seizoen 2018-2019

16 september: BRICO CROSS Geraardsbergen

6 oktober: BRICO CROSS Meulebeke

7 oktober: BRICO CROSS Ronse

13 oktober: BRICO CROSS Lokeren (eenmalig ter vervanging van Kruibeke)

8 december: BRICO CROSS Essen

29 december: BRICO CROSS Bredene

6 februari: BRICO CROSS Maldegem

17 februari: BRICO CROSS Hulst (Ned)

(Alle wedstrijden van zowel de elite heren als de elite dames zijn rechtstreeks te volgen op VTM)

BELGA
Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.