KOERS KORT 06/10. Cant volgt zichzelf op in Meulebeke - Teuns derde na winnende ploegmaat in Italië

BELGA

WB-Aqua Protect-Veranclassic zegt deelname af na overlijden Jimmy Duquennoy

WB-Aqua Protect-Veranclassic zal niet deelnemen aan Parijs-Tours. "Onze voor Parijs-Tours geselecteerde renners - die allen in shock waren na het overlijden van hun ploegmakker - hebben beslist niet deel te nemen aan Parijs-Tours", aldus het team op haar sociale mediakanalen.

De renner uit Doornik stierf vrijdagavond zeer onverwacht op 23-jarige leeftijd. Hij werd het slachtoffer van een hartstilstand. Duquennoy werd in 2016 prof bij Wallonie-Bruxelles-Group Protect, de voorloper van Veranclassic. De Henegouwer had nog een blanco erelijst bij de profs. Dit seizoen was zijn beste uitslag een tiende plaats in Dwars door West-Vlaanderen.

Denz houdt Teugels van de zege in Frankrijk

Nico Denz heeft zijn eerste profzege beet. De Duitser van AG2R haalde het na 206,4 km in de Tour de Vendée in een sprint met een kleine groep voor onze landgenoot Lennert Teugels (Cibel-Cebon) en de Zwitser Gian Friesecke (Team Vorarlberg Santic). Met Jimmy Janssens (vierde) en Gianni Marchand (negende) eindigden nog twee andere Belgen in de top tien.

Opvallend: Denz probeerde te verrassen op 3 km, maar zonder succes. Finaal zou hij het halen in de sprint, goed voor zijn eerste profzege op 24-jarige leeftijd. Hij volgt op de erelijst Christophe Laporte op.

Wanty-Groupe Gobert rondt seizoen af in China

Wanty-Groupe Gobert maakt zondag zijn debuut maken op Chinese bodem tijdens de Tour of Taihu Lake. De Belgische procontinentale formatie trekt naar de achtdaagse rittenwedstrijd met zes renners: Wesley Kreder, Mark McNally, Marco Minnaard, Boris Vallée, Kevin Van Melsen en stagiair Jasper De Laat. De wedstrijd van de Asia Tour, op thuisgrond van Chinese kledijpartner Santic, vormt het sluitstuk van de wegcampagne 2018.

Photo News

Bak vervangt Keukeleire in Lotto-selectie

Jens Keukeleire (Lotto Soudal) is er niet bij in Parijs-Tours. De West-Vlaming kampt met maagproblemen en kan dus niet koersen morgen. Hij wordt vervangen door de Deen Lars Bak. "Een maagvirus kreeg me afgelopen nacht te pakken", laat hij optekenen op Twitter. "Ik kan er dus niet bij zijn in Parijs-Tours. Ook mijn komende wedstrijden in Italië zijn nog onzeker. Een moeilijk einde van een moeilijk seizoen."

Keukeleire verwijst daarmee naar zijn zeer wisselvallige seizoen. Hij miste bijna alle voorjaarsklassiekers door ziekte, kwam uiteindelijk wel nog aan de start van Parijs-Roubaix maar kon daar geen rol van betekenis spelen. Wel pakte hij enkele weken later het eindklassement van de Baloise Belgium Tour, voor het tweede jaar op rij.

In de Tour moest hij opgeven na een valpartij. Hij reed de etappe naar Roubaix wel nog uit, maar daags nadien op de rustdag bleek dat er sprake was van een breuk in de kop van het kuitbeen en een kneuzing van het dijbeen. Hij zou de start niet meer nemen van de twaalfde etappe. 

Photo News

Teuns derde na De Marchi in Giro dell Emilia

Terwijl het veldritseizoen stilaan op gang komt, wordt ook nog op de weg gekoerst. In de uitgeregende Giro dell Emilia reed Alessandro De Marchi (BMC) naar de prijzen. De Italiaan haalde het na een late aanval voor Uran en Dylan Teuns. 

Onze landgenoot toonde zich in de Italiaanse najaarskoers een perfecte ploegmaat voor De Marchi. Teuns stopte een poging van Michael Woods - vorige week nog derde op het WK in Innsbruck - perfect af. De uitval van Uran moest Teuns laten passeren, maar de Colombiaan kwam net te laat om de eindzege. 

Voor De Marchi is de winst in de heuvelklassieker een knap afscheid aan BMC. De Italiaan komt volgend jaar uit voor opvolger CCC en blijft dus in 2019 nog aan de zijde van Greg Van Avermaet rijden. Volgende week zaterdag eindigt het Italiaanse wielerseizoen met de Ronde van Lombardije. 

Photo News

Sannne Cant triomfeert in Meulebeke

Sanne Cant heeft vandaag de Brico Cross van Meulebeke op haar naam geschreven. De 27-jarige wereldkampioene sprong in volle finale weg uit een kopgroep met vijf en haalde het zo licht afgescheiden voor Ellen Van Loy en Loes Sels. Vorig jaar kreeg deze Berencross hetzelfde podium.

Het was Loes Sels die de rest op sleeptouw nam. In haar wiel volgden onder anderen Laura Verdonschot en Ellen Van Loy. Sanne Cant kende een mindere start en reed als achtste rond. Van Loy schoof een plaatsje op en nestelde zich in het wiel van Sels. Verdonschot klampte eveneens fervent aan en zo kregen we bij het ingaan van de tweede ronde, op een kurkdroog en snel parcours, drie leidsters.

Achter dit trio sloegen Cant en de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado de handen in elkaar. De twee groepjes smolten samen en begonnen zo aan de derde ronde met de Amerikaanse Elle Anderson, die in haar eentje de kloof naar voor trachtte te overbruggen. Net voor de passage aan het wasbord versnelde Loes Sels. Ellen Van Loy zorgde er in de zandbak voor dat de kopgroep weer samenklitte. Half koers zette Sanne Cant zich op kop bij de leidsters en trok het tempo meteen fors de hoogte in. Bij de passage aan de zandbak reed Ellen Van Loy zich vast, hield de rest hiermee op, waardoor Cant meteen enkele meters cadeau kreeg. Niet voor lang evenwel. De vijf trokken dan ook gezamenlijk de slotronde in. Na de balkjes demarreerde Cant. De wereldkampioene zette alles op alles om onder andere Van Loy af te houden. Daar slaagde ze ook in en zo volgt ze zichzelf op als laureate van de Berencross.

Photo NewsReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.