Knokpartij ontsiert triomf Sanne Cant, teammanager Philip Roodhooft geboeid weggeleid

Photo News
De euforie in de entourage van Sanne Cant sloeg tijdens de podiumceremonie even om naar doffe ellende. Met dank aan een overijverige - maar lompe - security, die alle realiteitsbesef kwijt was.

De woordenwisseling begon toen Kevin Cant - broer van Sanne - en mecanicien Dieter Clerx de wereldkampioene even wilden feliciteren en ze samen met de broers Philip en Christoph Roodhooft (teammanagers) aan de achterkant van het podium een praatje maakten. Het was wachten tot na de podiumceremonie tot ze Sanne kort ontmoetten.

Tot een overijverige bewakingsagent blijkbaar in de smiezen kreeg dat Cant en Clerx niet over de juiste badge beschikten en hen, toen al met meer dan zachte dwang, aanmaande om de zone te verlaten. Philip Roodhooft kwam tussen om uit te leggen dat ze maar heel even Sanne wilden feliciteren met haar titel, maar daar had de security geen oren naar. Die riep er een aantal collega’s bij, die Cant en Clercx wel bijzonder hardhandig uit de podiumzone sleepten. Letterlijk.

Knokpartij

Na de podiumceremonie ontaardde de situatie compleet. Toen de broers Roodhooft nogmaals aandrongen om de situatie een beetje aan te voelen, wilde de bewakingsagent zich nog meer laten gelden. Dat mondde uiteindelijk uit in een knokpartij waarbij - tot bloedens toe - wel hele rake klappen vielen. Ook bondscoach Sven Vanthourenhout, die gewoon even kwam kijken, werd hardhandig aangepakt.

"Nooit meegemaakt", aldus een geschrokken bondscoach. "Dit was er compleet over. Ik zag onder meer hoe Philip tegen een wand werd geduwd en rake klappen kreeg." Pas toen de organisatie tussenkwam en de politie er werd bijgehaald, keerde de rust een beetje terug. Philip Roodhooft werd geboeid weggeleid en moest - samen met zijn echtgenote - op het politiekantoor van Maastricht zijn verhaal doen. Intussen heeft de ploegmanager van IKO-Beobank het politiekantoor mogen verlaten.

De broers Roodhooft, links Christoph, rechts Philip.
Nico Dick De broers Roodhooft, links Christoph, rechts Philip.

Zelf klacht ingediend

"Op het politiebureau heb ik effectief mijn verhaal kunnen doen", aldus Philip Roodhooft. "Dat werd achteraf gecheckt met de getuigenissen die in Valkenburg afgenomen werden. Toen bleek dat die allemaal overeenkwamen, mochten we beschikken. Er is geen proces verbaal opgesteld. De politie stelde zelfs nog voor om ons een lift terug naar Valkenburg te geven en excuseerde zich tegenover ons voor het gedrag van de security."

Roodhooft houdt wel wat schade aan over aan het voorval. "Een blauw oog, een dikke kaak en een kapotte lip. Tja. Drie tegen één, daar heb ik geen verhaal tegen. Echt, zo agressief ben ik in mijn hele leven nog niet aangepakt. En er was geen lievemoederen aan."

Case closed? "Niet honderd procent. Ik heb zelf wel klacht ingediend tegen de bewuste veiligheidsagent", besluit de teammanager van zowel Sanne Cant als Mathieu van der Poel. "Want dit was er helemaal over. Weet je, zelfs UCI-verantwoordelijke Peter Van den Abeele deelde op een bepaald moment mee in de klappen."
169 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul droesbeke

  Dit was geen security maar een knokploeg

 • Sjonny Martero

  Als je geen badge hebt en het recht tot toegang opeist mag men je buiten zetten. Als je je natuurlijk boven de veiligheidsagent zet kan je dit meemaken. De mensen zonder badge zijn in fout.

 • Victor OOMS

  Geen badge, geen toegang punt uit. Maar dat geeft de security niet het recht om zo driest te handelen. Security moeten mensen zijn met verstand en geen vechtmachines.

 • Peter de Groote

  Het is een feit dat sommige "bewakingsagenten" het niet waard zijn om deze functie te mogen uitoefenen,dat zijn de zogenaamde "cowboy's" of beter gezegd..."rotte appels" die men er best zo snel mogelijk uithaalt..zodat andere onschuldige mensen beschermd zijn tegen zulke vechtersbazen die gretig misbruik maken van hun positie en zich gesteund voelen omdat ze altijd met meerderen terplaatse zijn,dus,badge inleveren aan Binnenlandse Zaken en andere job zoeken!

 • Guido Volkaerts

  Over de feiten zelf kan ik vanaf hier niet oordelen want ik was er niet bij. Over de aanleiding kan ik dan wel oordelen: Je hebt niet het juiste pasje en je bevind je op een groot internationaal evenement, het WK, dus heb je daar niks te zoeken en moet je daar weg...