Katie Compton heerst bij vrouwen in Valkenburg

ANP
De Amerikaanse Katie Compton was vandaag de sterkste in de eerste manche van de Wereldbeker veldrijden in het Nederlandse Valkenburg. Ze haalde het voor de Britse Helen Wyman en de Nederlandse Sophie De Boer. Ellen Van Loy was beste Belgische op een vierde plaats.

Pavla Havlikova en Sanne Cant namen de beste start in de Caubergcross, maar gaandeweg namen Wyman, De Boer en de Franse Chainel-Lefevre de leiding over. De Franse zakte terug en bij de eerste doortocht aan de finish kregen we met De Boer en Wyman een duo vooraan, op de voet gevolgd door drie rensters van het Telenet-Fidea Cycling Team en Sanne Cant.

De Boer nam in die tweede ronde even afstand van Wyman, maar uiteindelijk kregen we vlak voor het ingaan van de derde ronde zes rensters vooraan: De Boer, Wyman, Harris, Cant, Van Loy en Havlikova. Katie Compton was intussen aan een sterke remonte bezig vanuit de achtergrond en pikte in de vierde ronde vooraan aan.

Ze talmde niet en trok het tempo de hoogte in. Alleen Wyman en Cant konden haar even volgen, maar eerst moest Cant afhaken en later kon ook Wyman niet meer volgen. Bij het ingaan van de laatste ronde telde de Amerikaanse acht seconden voorsprong op Wyman. De Britse vocht nog voor wat ze waard was, maar slaagde er niet meer in Compton bij te benen en moest vrede nemen met een tweede plaats.

In de achtergrond werd Cant teruggeslagen door materiaalpech en het was Sophie De Boer die de derde plek pakte, voor Ellen Van Loy die vierde werd. Cant behaalde een zevende plaats.