Jonge Nederlander Max Gulickx stopt wegens hartproblemen

Photonews
Max Gulickx (Young Telenet Fidea Cycling Team) stopt met veldrijden wegens hartritmestoornissen. De amper achttienjarige Nederlandse kampioen, begin dit jaar goed voor brons op het WK bij de junioren, vindt geen oorzaak voor zijn hartproblemen en wil daarom geen verdere risico's nemen.

De talentvolle Gulickx kreeg vorig seizoen in de veldrit in Ruddervoorde af te rekenen met hartritmestoornissen die zich achteraf bevestigd zagen in de cross in Lille. Daarna volgden heel veel onderzoeken die tot op heden geen verklaring en bijgevolg ook geen oplossing boden. "In overleg met zijn ouders, zijn dokters en het management bij YTFCT is nu beslist om een punt achter zijn carrière te zetten", klinkt het in een persbericht.

Universitaire studies
Max Gulickx wil zich nu verder concentreren op zijn studies en start in september aan de Universiteit van Eindhoven met een universitaire opleiding revalidatiewetenschappen, daarna begint hij aan een opleiding geneeskunde. "Ik vind het jammer dat ik moet stoppen met veldrijden", zegt hij. "Voor het gewone dagelijkse leven is alles in orde, aan topsport doen is echter een ander verhaal. In die context kan ik niet voorbij aan de klachten die ik al een tijdje heb. Niemand weet waar die vandaan komen en hoe we ze kunnen oplossen. Toen ik in de laatste Ster van de Vlaamse Ardennen, een rittenkoers op de weg (in mei), plots weer datzelfde gevoel als in Ruddervoorde en Lille voelde opkomen, gaf ik op. Ik kon er niet hard fietsen."

Voorstel voor implantaat
Sindsdien reed hij geen wedstrijd meer en liep hij opnieuw de dokters af. "Er werd me voorgesteld om via een operatie een implantaat in te brengen dat op termijn constateert wat er aan de hand is", legt hij uit. "Dat deed me beseffen dat ik niet goed bezig ben. Ik wil die risico's niet meer. De beslissing van te stoppen viel me iets gemakkelijker omdat ik recent in mijn examens slaagde en bijgevolg nog een andere toekomst heb. Ik hoop op termijn dokter te worden."

Photonews