Jolien Verschueren domineert op Koppenberg

Verschueren eindigde vorig jaar tweede, nu doet ze een plaats beter
BELGA Verschueren eindigde vorig jaar tweede, nu doet ze een plaats beter
Jolien Verschueren (25) heeft de Koppenbergcross bij de vrouwen op haar naam geschreven. De renster van Telenet-Fidea haalde het met een minuut voorsprong op Femke Van Den Driessche, Nikki Harris vervolledigde het podium.

Het was de jonge Van Den Driessche die de beste start nam op de Koppenberg. Ook Jolien Verschueren, andere wedstrijden meestal traag op dreef, zat in de eerste ronde al meteen goed vooraan. De Britse Helen Wyman en Nikki Harris maakten ook deel uit van de kopgroep. Sanne Cant was in mindere doen en volgde op enkele lengtes. Ze zou nooit meespelen voor de zege of een ereplaats.

Verschueren, vorig jaar tweede op de Koppenberg, en al goed voor vijf overwinningen dit seizoen, bleek op de lastige hellingen de sterkste van het pak en wist zich al snel van haar concurrenten te ontdoen. "Normaal is mijn start altijd vrij zwak", aldus Verschueren, "maar deze keer was ik goed weg. In het begin keek ik nog een beetje de kat uit de boom, maar op de hellingen voelde ik dat ik sterker was dan de rest en kon ik iedere keer een kloofje slaan. Uiteindelijk was ik definitief weg."

Verschueren, die crossen combineert met een job als kleuterjuf, verraste vorig jaar met een tweede plek op de Koppenberg. "En nu is het een plaatsje hoger", zegt ze. "Ongelooflijk. Ik droomde er van om hier ooit eens te winnen, maar dat ik dat nu al doe verbaast ook mezelf. Dit is de mooiste overwinning van mijn carrière."

Goed voor haar zesde zege dit seizoen, de eerste spraakmakende alvast. "Ik ga mijn hoofd nu niet gek laten maken", besluit ze nog. "Dit is een parcours dat me ligt. Ik moet nog veel leren en wil stapje voor stapje verder groeien."

In het klassement neemt Verschueren de leiding over van de Tsjechische Pavla Havlikova, die in Oudenaarde niet aan de start kwam. Ze telt nu 1:40 voorsprong op Nikki Harris en 2:58 op Sanne Cant.