Iserbyt wint in Gieten eerste manche van de Superprestige na spannend duel met Hermans

Eli Iserbyt.
BELGA Eli Iserbyt.
Eli Iserbyt heeft in Gieten ook de eerste manche van de Superprestige gewonnen. De crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal haalde het in Nederland na een vermakelijk duel met Quinten Hermans. Ook Toon Aerts reed een sterke cross, maar de Belgische kampioen kreeg na een indrukwekkende inhaalrace in de finale af te rekenen met materiaalpech. Corné van Kessel mocht daardoor nog mee op het podium.

Pech in de finale van de cross dus voor Toon Aerts en dat was ook al het geval in het begin van de race. Aerts miste zijn start en had ook wat last aan de kuit. De kopman van de Telenet Baloise Lions moest zo meteen achtervolgen en vooraan ging het snel.

Gianni Vermeersch schoot prima uit de startblokken, maar na een lekke band viel de West-Vlaming voorin weg. Het duurde enige tijd alvorens iemand een kloofje kon slaan. Daan Soete slaagde daar uiteindelijk in en niet veel later pakte Eli Iserbyt uit met een fikse versnelling. De winnaar van de cross van gisteren in Kruibeke knalde in geen tijd naar zijn ploegmaat en ze sloegen de handen in elkaar.

Eli Iserbyt.
Photo News Eli Iserbyt.

Hermans maakt indruk

De vogels waren echter nog niet gaan vliegen. Quinten Hermans reed het gat dicht en na een lekke band van Soete hadden we twee leiders: Hermans en Iserbyt. Halverwege de wedstrijd hadden ze veertien seconden voorsprong op de achtervolgers. Aerts ging alleen in de tegenaanval en knabbelde snel aan de kloof, maar dan volgden de versnellingen van Iserbyt elkaar in sneltempo op.

Hermans hing aan de rekker, maar loste niet. Ook door enkele slippertjes van Iserbyt, die wel de indruk gaf de beste te zijn. Of was dat toch Toon Aerts? De Belgische kampioen kwam toch weer gevaarlijk opzetten en naderde in de zevende ronde tot op dertien seconden van de leiders. In ronde acht maakte Aerts dan de aansluiting, maar het vet leek wel van de soep na de sterke inhaalrace.

Toen ook Aerts’ materiaal het dan liet afweten in de voorlaatste ronde, was de zege gaan vliegen. Iserbyt en Hermans mochten het dan toch onderling uitvechten en de veelvraat van het seizoensbegin timede zijn beslissende aanval perfect. Hermans moest één fietslengte laten en daar kwamen er al snel enkele bij. Iserbyt bleef in het slot foutloos en pakt zijn eerste zege in de Superprestige. 

Iserbyt.
Photo News Iserbyt.

Iserbyt: “Hermans was heel sterk”

Weer raak dus voor Eli Iserbyt, al ging het de voorbije weken weleens makkelijker. “Het was heel lastig vandaag”, gaf de West-Vlaming toe. “Ik maakte na mijn versnellingen ook een paar foutjes. Hermans was vandaag ook heel sterk, zeker op de rechte stukken. Het was niet simpel om het verschil te maken, maar het bochtje aan de materiaalpost lag me wel en daar sla ik dan uiteindelijk de kloof.” Iserbyt stapelt de zeges op in het seizoensbegin. “Ik probeer er op dit moment gewoon zoveel mogelijk van te genieten. Mezelf druk opleggen, doe ik niet, want uit ervaring weet ik dat het dan alleen maar slechter gaat. Hopelijk kan ik mijn goede vorm nog een tijd behouden.”

BELGA

Hermans kan leven met tweede plek: “Misschien kan ik binnenkort eens winnen”

Eli Iserbyt kreeg de overwinning niet cadeau in Gieten en kon pas in het slot van de wedstrijd afrekenen met Quinten Hermans. “Op het eind kon ik nog volgen, maar had ik niet meer die versnelling in de benen”, gaf de renner van Telenet Baloise Lions aan voor de camera. “Ik had al een paar keer de aanvallen van Eli kunnen pareren, maar dat deed heel veel pijn. Toen Toon er dan bij kwam, hadden we de numerieke meerderheid, maar helaas kent hij pech, dat is niet de eerste keer dit seizoen dat we sukkelen met ons materiaal trouwens, en sta ik er dan toch alleen voor. Ik had net ook een ganse ronde op kop gereden, dus fris was ik niet en hij rijdt bij me weg.”

“Dit geeft me wel vertrouwen, ik doe mee. En als ik volgend weekend weer een procentje beter ben, kan ik het hem misschien nog wat moeilijker maken en het weekend erna misschien wel kloppen”, lachte hij nog. “We zien wel, deze prestaties zijn alleszins goed voor het zelfvertrouwen. Vandaag voelde ik me ook beter dan gisteren. Meestal ben ik vaak de tweede dag sterker in het weekend, dus dat geeft hoop voor volgend weekend voor de eerste Wereldbeker in Bern die volgt na de Superprestige in Boom.” 

Quinten Hermans.
BELGA Quinten Hermans.

Geen podium, maar 9de plaats voor Toon Aerts: “Reed toch mijn beste race dit seizoen”

Toon Aerts leek op weg naar het podium in de eerste Superprestige-manche van het seizoen in het Nederlandse Gieten, tot z’n ketting plots tegensputterde in de voorlaatste ronde. Weg kans op de zege of een podium. Na een fietswissel werd het uiteindelijk een negende plaats. “Ik moet onthouden dat ik bij de beste jongens in koers was”, analyseerde hij na afloop.

Aerts kende een moeilijke start, schoof langzaam op en beende uiteindelijk de koplopers bij. “Ik kreeg er tijdens de cross al bijna spijt van dat ik het gaatje had laten vallen”, stelde hij in het televisie-interview bij Play Sports. “Plots was het ruim 20 seconden en moest ik nog stevig aan de bak om terug te keren. Het was een lange inhaalrace, maar ik kom wel terug bij hen en dat moet me moed geven. Ik onthoud dat ik eigenlijk mijn beste wedstrijd van het seizoen reed en ik vandaag niet naar de uitslag moet kijken door die kettingproblemen.”

Aerts schoof immers net voorbij Iserbyt, riep Hermans toe dat hij moest aanvallen en stond plots zelf aan de kant in een bocht toen zijn ketting afviel. “Ik kreeg ze er wel weer op, maar ze viel er meteen weer af, dus ik moest van fiets wisselen. Dat is balen hé, dan ben je even kwaad op je fiets, maar goed. Dat is ook cross.”

Belgian Toon Aerts pictured in action during the men's race at the first stage of the Superprestige cyclocross cycling competition, in Gieten, Netherlands, Sunday 13 October 2019. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN
BELGA Belgian Toon Aerts pictured in action during the men's race at the first stage of the Superprestige cyclocross cycling competition, in Gieten, Netherlands, Sunday 13 October 2019. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • monique bolen

    Iserbyt wint Thibau Nys wint maar de prachtige wedstrijd van de vrouwen niets niets niets !