Iserbyt schenkt België tweede wereldtitel! "Dit is net als een droom"

BELGA
Na Sanne Cant heeft Eli Iserbyt ons land een tweede wereldtitel bezorgd in Valkenburg. Een bitsig duel met Thomas Pidcock kregen we niet te zien, maar het was Joris Nieuwenhuis die de Belg het vuur aan de schenen legde. Na een schoenenwissel van de Nederlandse titelverdediger pakte Iserbyt gezwind over. De koppositie die hij niet meer afstond.

Pidcock versus Iserbyt. Vooraf werd er gewag gemaakt van een duel tussen de twee tenoren. Dat kwam er echter niet. Pidcock beleefde een stevige baaldag en had zijn start al helemaal gemist. Titelverdediger Joris Nieuwenhuis maalde er niet om en gooide als eerste de knuppel in het hoenderhok. Iserbyt was alert en doseerde zijn krachten. "Van de vorige crossen wist ik dat zijn start beter was dan zijn eindschot", vertelde Iserbyt. 

En zo geschiedde. Na een slipper van de Nederlander kon Iserbyt een eerste keer vooraan aansluiten. Onze landgenoot werd dan ook geholpen met wat materiaalpech bij Nieuwenhuis. De titelverdediger moest zijn rechterschoen wisselen en verloor daarbij veel tijd. Iserbyt profiteerde en reed een voorsprong van zo'n twintig seconden bij elkaar. "Gecontroleerd rijden. Er kan niet veel meer gebeuren", schreeuwde Mario De Dlercq zijn poulain nog na. 

"Net als een droom"

Dat was ook zo. Heel even ontstond er nog opschudding wanneer er in de materiaalpost kettingproblemen zich opdrongen bij de reservefiets van Iserbyt. Uiteindelijk werden ze net op tijd opgelost zodat Iserbyt zijn demonstratie simpel kon afronden. "Ik kan het niet geloven", lachte Iserbyt meteen na de wedstrijd. "Ik heb er hard voor gewerkt. De race was net als een droom. Ik weet niet wat er aan het gebeuren is. Joris had een snelle start, maar in de vorige races wist ik dat hij in het begin beter was dan op het einde. Ik ben heel gelukkig op dit moment."

Joris Nieuwenhuis pakte de zilveren medaille voor de Fransman Yan Gras.

Eli Iserbyt zal zijn trui ook volgend seizoen nog vaak showen bij de beloften. De kersverse wereldkampioen rijdt zijn vierde en laatste jaar nog zeker in de beloftencategorie. "Ik wil die trui tonen", verklaarde hij, "al zal ik net zoals het voorbije seizoen ook wedstrijden bij de elite rijden."

"Het voorbije seizoen was het zo'n beetje 50/50", aldus Iserbyt na afloop op de persconferentie van de wereldkampioen, "20 bij de profs, 20 bij de beloften. Indien ik hier geen wereldkampioen was geworden, zou ik volgend jaar wellicht meer wedstrijden rijden bij de profs, maar nu wil ik toch die trui tonen aan het publiek. Het is publicitair ook interessant voor mijn team Marlux-Bingoal. Bovendien heb ik begrepen dat Tom Pidcock (zijn grote rivaal) veel meer wedstrijden zal rijden volgend jaar. Ik denk dat het een goede zaak is en we elkaar sterker maken. Het is nog te vroeg om volgend seizoen al voluit op de profs te mikken."

Pidcock stelde teleur en werd pas vijftiende. Had Iserbyt verwacht dat hij zo gemakkelijk die tweede regenboogtrui zou pakken? "Neen, ik had een iets spannender verloop verwacht, maar goed. Het is niet dat ik die regenboogtrui cadeau heb gekregen. Tom had wellicht een offday, ik wist ook dat ik op dit parcours meer in het voordeel ben dan hem. Als ik hem ergens kon verslaan, was het hier. Ik weeg 55 à 56 kilogram, dat is hier zeker een plus op dit zware parcours. Het verschil met de vorige titel (in Heusden-Zolder) is dat ik toen een slechte start kende. Pas in de laatste twee rondes kwam ik in de wesdstrijd, nu was ik meteen goed vetrokken en reed ik echt mijn eigen wedstrijd, tot het einde. Niet foutloos, maar dat was ook moeilijk op dit parcours."

Photo News9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willy van dijck

  Die jongen heeft verdiend gewonnen, als hij maar zolang hij kan bij de beloften blijft want als prof zie ik niet dat hij een rol van betekenis gaat spelen.

 • marnix laureyns

  Dik verdiend ELI. Super gedaan . Top.

 • jaak Peeters

  Heeft belgië een tweede wereldtitel? Is dat dan geen nationalisme?

 • Jan Van Rompaey

  Iserbyt is een bijter. Hemels om te zien hoe hij de concurrenten uit het wiel reed. Een echte Flandrien.

 • Guillaume walter

  Proficiat Eli dik verdiende WK titel.