Iserbyt blijft heer en meester in Wereldbeker: drie op drie na winst in Bern

BELGA
Drie op drie voor Eli Iserbyt. De West-Vlaming won na de Wereldbekercrossen in Iowa en Waterloo nu ook in Bern. En dat twee dagen voor z’n 22ste verjaardag. Toon Aerts en Michael Vanthourenhout mochten mee op het podium.

“Eli Iserbyt neemt dit seizoen drie stappen tegelijk”, vertelde Sven Nys dit weekend nog in onze weekendkrant. Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel is de kleine West-Vlaming de bepalende man in het veld. Gisteren koos hij er voor om de Superprestige in Boom te laten schieten om zijn leiderstrui goed te kunnen verdedigen in Zwitserland.

Zo gezegd, zo gedaan. Iserbyt trok als één van de eersten het veld in, terwijl Toon Aerts iets trager onder stoom kwam. Na een kwart cross zat de Belgische kampioen wel bij de vijf leiders in de wedstrijd. Iserbyt en Aerts hadden het gezelschap van Vanthourenhout, Van der Haar en Hermans.

BELGA

Lang duurde dat niet. Iserbyt ging twee dagen voor zijn 22ste verjaardag snel alleen op zoek naar de zege. Aerts had geen antwoord in huis. Drie seconden werden zes tellen. Toen Aerts niet bij machte bleek om Iserbyt binnen schot te houden, mocht Vanthourenhout zijn gang gaan. Ook hij kwam niet dichter bij zijn ploegmaat.

Sterker nog, Vanthourenhout vergaloppeerde zich in de achtervolging op Iserbyt. Hermans en Aerts kwamen in de voorlaatste ronde weer aansluiten en dus werd het nog spannend... voor de tweede plaats. Uiteindelijk bleek Aerts toch de beste van de rest. Vanthourenhout hield Hermans af voor plaats drie. 

Ondertussen kon Iserbyt nog weinig gebeuren. De veldrijder uit Bavikhove kon zijn voorsprong in de Wereldbeker opnieuw uitbreiden en liet die kans niet onbenut. Bij het overschrijden van de meet was het voor Iserbyt zelfs even niet duidelijk of het nù al voorbij was. Drie op drie. Mooi rapport om mee thuis te komen.

BELGA

Opvallend, Eli Iserbyt maakte na afloop niet meteen het zegegebaar aan de finish. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal dacht immers dat er nog een rondje volgde. “En dat had best wel gemogen”, lachte hij na afloop. “Ik had nog iets in de tank.”

“Ik dacht echt dat er nog een ronde moest gereden worden”, reageerde de renner. “De hele tijd zag ik bordjes: nog drie, nog twee en nog één en ik hoorde ook geen bel voor de slotronde, dus ik ging er vanuit dat er nog een ‘tourke’ moest gereden worden, maar plots zag ik daar de fotografen aan de meet. Dus tuurlijk vroeg ik het even vlak voor de finish, die beelden van Toupalik (de Tsjech dacht op het WK bij de beloften in 2016 dat hij wereldkampioen werd, maar er moest nog een rondje gereden worden) flitsten door mijn hoofd. Dat wilde ik niet meemaken. Uiteindelijk was het voorbij, maar ik had nog iets in de tank, want je houdt altijd als crosser nog iets over voor die laatste ronde, maar goed, zo erg is dat niet.”

BELGA

Iserbyt nam de kop in de eerste anderhalve ronde. “Maar ik heb niet in het begin van de wedstrijd het gashendel opengedraaid en reed gewoon een goed tempo. Ik vond het te vroeg om al te gaan. Dat deed ik ook al niet in Gieten (waar hij won) en het was hier ook niet nodig. Bovendien moest ik er bij de start ook precies wat ‘inkomen’. Ik heb ook drie à vier keer veranderd van bandendruk en uiteindelijk draaide het wel goed. In het begin was het wel opletten met die mannen van Telenet Baloise die met drie waren en wij maar met twee. Je voelde dat ze iets van plan waren aan de finish, maar ik kon gelukkig rekenen op ploegmaat Michael Vanthourenhout en heb veel aan hem te danken. We hebben niet veel nodig om elkaar te begrijpen. Halfweg cross draaide ik dan wel ‘de gas open’ en dat was voldoende voor de zege.”

Iserbyt scoort nu een drie op drie in de Wereldbeker. “Een hattrick in de Wereldbeker is knap. Ik denk niet dat ik dat al gedaan heb in de cross, wel een keer toen ik nog voetbalde. Zo is het plezant.”

Her en der kwam commentaar dat Iserbyt zaterdag zijn leidersplaats in de Superprestige niet verdedigde en enkel koos voor Bern. “Ik heb daar nog eens over gebeld de voorbije week met bondscoach Vanthourenhout en hij gaf me gelijk. De Wereldbeker is nu eenmaal het belangrijkste klassement en ik ben nog jong en moet goed plannen. Het was hier bovendien heel leuk crossen, de sfeer was fijn, dit was de eerste cross met veel volk, precies meer dan in België de voorbije weken. Het leeft hier wel. Ze zouden hier meer wedstrijden moeten organiseren, misschien wel eens een Superprestige, waarom niet?”

Ook volgend weekend zal Iserbyt overigens niet dubbelen. “Ik houd me vast aan mijn planning, het seizoen is nog lang. Als ik drie dubbele weekens na elkaar rijd, ben ik de ‘nek af’ en je moet over een gans seizoen denken en dus luister ik naar mijn trainer en de ploeg. Dus neen, ik rijd Beringen niet, wel in Gavere. Dan volgt al snel de Koppenbergcross, Ruddervoorde. Een paar mooie crossen waar ik naar uitkijk.”

BELGA
Photo News
Photo News9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Henkie Janssen

  Er is niks aan zonder Matje en Wout.

 • marnix laureyns

  Yserbyt is onze nieuwe Eric de Vlaeminck. Kan alleen sterker en slimmer worden

 • Stephanie Roose

  Telenet is klaar om over te nemen zij nijs, maar zal niet voor dit jaar zijn haha klasse iserbyt

 • Katja Van Nielandt

  Er zou maar één klassement moeten zijn. Dan zou iedereen wel moeten rijden en niet de krenten uit de pap vissen om alleen WB ofzo te rijden.

 • IGNACE DE WULF

  Aan Alain Luppens, Eli is een heel verstandige, nuchtere westvlaming. Toon Aerts en anderen kunnen er op alle gebied veel achter leren.