Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Thibau Nys pakt tweede BK in twee jaar tijd en doet er nog een 'Herygers' bovenop

BELGA
Stormloop rond Thibau Nys in Koksijde. Net als vorig jaar in Oostende kroonde de zoon van Sven Nys zich tot Belgisch kampioen veldrijden. Toen als eerstejaars-, nu als tweedejaarsnieuweling. Jetze Van Campenhout werd tweede, Ward Huybs veroverde brons. Dante Coremans, vooraf de grootste rivaal van Thibau Nys, viel als vierde naast het podium.

Thibau Nys kende geen vlekkeloze start. Hij schoot uit zijn klikpedaal, maar beperkte de schade. “Ik slaagde erin rustig te blijven, ook omdat niet het hele peloton over mij ging, ik kon me op de tweede rij handhaven”, vertelde Thibau na afloop. “Ik denk dat ik als derde het veld indook. Dat kleine foutje bij de start had dus geen gevolgen.”

De bocht voorbij de aankomstzone ligt verraderlijk glad. Na de eerste ronde maakte Dante Coremans in die bocht een schuiver. Thibau Nys zat aan zijn wiel, maar kon de val ontwijken. Lennert Belmans volgde op een handvol seconden. Nys kwam even alleen aan de leiding, maar de andere kanshebbers keerden terug.

“Wij rijden met banden met weinig profiel, heel geschikt voor dit parkoers”, ging Nys verder. “Maar in die ene bocht net voorbij de aankomst mocht ik niet te veel risico nemen. Gelukkig kon ik de val van Dante vermijden. Nipt, daar kende ik een beetje geluk. Daar kon het kampioenschap voor mij gedaan geweest zijn.”

In de tweede van vier ronden kon Thibau Nys een gaatje slaan. Hij kwam met vijf seconden voorsprong door aan de streep. In de slotronde kon hij die voorsprong aandikken. Zodat Thibau Nys in de laatste rechte lijn een feestje mocht bouwen. Tot groot jolijt van de talrijke fans. Op het tarmac van de luchtmachtbasis kon er zelfs even een ode aan Paul Herygers vanaf. Nooit eerder zagen we aan een podium bij een Belgisch jeugdkampioenschap zo veel supporters.

“Heel leuk, met deze nieuwe titel ben ik ongelooflijk blij”, glunderde Thibau Nys. “Druk was er, de hele week was iedereen bezig over dit nationale kampioenschap. Mijn familie, de supporters, op school, iedereen sprak over dit BK. Voor mij is dat niet lastig, ook dat programma dat nu wekelijks op tv komt niet. De druk die er was legde ik mezelf op. Alles viel weer in zijn plooi, net als vorig jaar in Oostende. Mijn vader vroeg me te koersen als een echte Nys. Dat heb ik gedaan. Hij vroeg me om in alle omstandigheden rustig te blijven. Ik heb volledig vertrouwd op de manier van koersen van mijn pa.”

(Lees onder de foto's verder over het BK bij de junioren en eerstejaarnieuwelingen)

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA

Na BMX-titel wint Bellens ook het BK in het veld 

Jarno Bellens (Heist-op-den-Berg) troefde op het BK veldrijden voor junioren de leeftijdsgenoten van Callant-Doltcini af. Op het podium werd hij door Witse Meeusen en Niels Vandeputte geflankeerd.

In de loop van de eerste ronde glipten Kuypers, Meeusen (beiden Callant-Doltcini), Bellens (Young Cycling Talent D&D) en Vandeputte (Iko-Beobank) samen weg. Vandeputte moest van de fiets.

“Ik zag Niels langs de kant staan sukkelen, pech voor hem, maar samen met Kuypers en Meeusen besefte ik onmiddellijk dat we met drie voor drie podiumplaatsen konden strijden”, vertelde Bellens. “Kon Niels bij ons blijven was deze titelstrijd volgens mij totaal anders verlopen. Ik vreesde in de tang te zitten bij dat duo van Callant-Doltcini, dacht dat ze om beurt zouden demarreren. Kuypers gaf een hele goeie indruk. De eerste twee ronden reed hij in het zand telkens weg van mij. Ik vreesde dat dit kampioenschap niets zou worden.”

Integendeel. Het werd alles. Kuypers sloeg over de kop en sleurde Meeusen mee. Bellens profiteerde om alleen weg te glippen. Hij begon met zeventien seconden voorsprong aan de slotronde. “In die slotronde liep het op de Albertduin bijna fout”, beweerde Bellens. “Ik lag iets te groot, wou schakelen en voelde dat mijn ketting afliep. Maar rijdend sprong ze weer op de juiste kroontjes. Ik heb maar een kort stukje moeten lopen.” Toch kwamen Meeusen, Kuypers en ook Vandeputte nog dicht. Net te laat om in de sprint over Bellens te gaan.

“Mijn eerste Belgische titel in het veldrijden”, glunderde Bellens. “In de BMX ben ik bij de cruisers tot zestien jaar al eens kampioen geworden. Deze titel is niet te vergelijken. Ook al kan ik het op dit moment nog niet echt geloven. Als ik straks mijn supporters zie zal het wel doordringen dat ik hier nationaal kampioen werd.”

Harteel en Julie Brouwers pakken eerste titels

Jelle Harteel heeft deze middag in een fris en mistig Koksijde de Belgische titel in het veldrijden bij de eerstejaarsnieuwelingen veroverd.

Op de luchtmachtbasis in Koksijde haalde Harteel het van topfavoriet Mathis Avondts en Brent Blommen. Op de erelijst volgt hij Thibau Nys op. Bij de vrouwen nieuwelingen ging de Belgische titel naar Julie Brouwers. Zij haalde het van Julie Roelandts en Kiona Dhont. Op de erelijst volgt zij Tess Van Loy op, die de voorbije twee jaar telkens de beste was.
32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • rudy verlinden

  Beleef je sport...maar laat de sport je leven niet beleven...geniet van elk moment die krijgt..

 • rik cappelle

  Felicitaties aan Thibaut en aan alle wielrenners en wielrensters die vandaag een podiumplaats (of net niet) behaald hebben. En ik zit hier te wachten op de eerste reactie van ene die het durft te hebben over doping. Het verwonderd mij dat die er nog niet gekomen is.

 • dretie munkies

  Düren is een mooie stad, maar of het voor Thibau Nys blijft duren valt nog af te wachten : allemaal die mediaaandacht (zelfs al een eigen tv-programma) opgezet door vaderlief voorspelt weinig goeds. En met zijn liefje ? Hopelijk voor haar, volgt hij ook daar niet het spoor van zijn vader

 • sofie achten

  Je moet gewoon geluk hebben bij deze sport. Moest Sven Nys nu 25 zijn en moeten rijden tegen, Van Aert en Van de Poel, dan zou zijn palmares er heel anders hebben uitgezien. Gewoon geen tegenstand en je bent de grootste natuurlijk.

 • vangeel guido

  Zo nu kan ik tot mijn 90 jaar kijken naar de opvolger van Sven Nys .15 + 25. jaar is 40 en dan zal die wel stoppen ermee net zoals zijn vader.Wat een mooie kampioen die zoon van de allergrootste veldrijder aller tijden.