HERBELEEF hoe Van der Poel jongste wereldkampioen ooit werd

BELGA
 • Apotheose om 14u met profs
 • Beloften al om 11u
 • Weer speelt bepalende rol
 • Van der Poel kan jongste wereldkampioen worden
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

Maar "één" Belg
Twee Nederlanders op het podium, dat is toch een grote ontgoocheling voor onze Belgische selectie. Onze landgenoten werden afgedroogd door een ijzersterke Mathieu van der Poel. Al zal het altijd een vraag blijven wat er zou gebeurd zijn als Wout van Aert geen festival aan pech had gekend. Een troostje voor onze jongens: we bezetten de plaatsen 4 tot en met 7 met respectievelijk Pauwels, Vantornout, Meeusen en Vermeersch.

BELGA

Van Aert zilver
Met sprekend gemak troeft onze landgenoot Van Aert zijn gezel Van der Haar af voor zilver, een mooie troostprijs na een impressionante en onmogelijk geachte terugkeer. De winnaar is echter een Nederlander en eentje met bakken talent. Mathieu van der Poel (20) is de jongste wereldkampioen ooit.

belga

Mathieu doet het!
Wat een indrukwekkende inspanning van Wout van Aert, hij heeft de man voor hem gewoon te pakken en Lars van der Haar schrikt zich een hoedje. Dit had hij niet meer verwacht. Mathieu van der Poel werkt zich op kop te pletter om zo snel mogelijk de finish te bereiken. De laatste rechte lijn doemt op, het is binnen voor de zoon van Adrie. Wat heeft hij een geweldige solo neergezet.

Ook nog lek
Nu blijkt ook nog dat Wout van Aert bij zijn laatste fietswissel een leegloper had, hoeveel pech kan je in één uur hebben? En toch nog een dergelijke prestatie neerzetten, klasse gewoon. Aan de balkjes zit hij op amper vier tellen van Lars van der Haar. De kleine Nederlander lijkt wat vermoeid. Krijgen we straks een sprintje voor zilver?


Zilver of brons?
Je kan alleen maar respect tonen voor de race die pechvogel cum laude Wout van Aert hier neerzet, hij heeft de hoop op die tweede plaats nog niet opgegeven. Het hoogst haalbare na al die miserie in het begin van de koers. De Lillenaar zit op 24 seconden van Mathieu van der Poel. Mits een rondje meer had het nog een spannende ontknoping kunnen worden. Van der Haar is nog altijd een mooie nummer twee op 18 seconden.

Een dik uur
We gaan vandaag langer crossen dan een uur, maar dat is slechts bijzaak natuurlijk. Hoofdzaak is dat Mathieu van der Poel uitstekend op weg is om zijn eerste wereldtitel bij de profs op zak te steken. Lars van der Haar geraakt geen seconde dichter bij zijn landgenoot en moet uitkijken voor 'comeback kid' Wout van Aert.

Plaatsjes liggen vast
De voorsprong van de ploegende Van der Poel is nu erg geruststellend: 13 seconden. Lars van der Haar zal zich tevreden moeten stellen met zilver. Of komt Wout van Aert hem nog even bestoken? Onze landgenoot hangt op 24 tellen, Kevin Pauwels volgt op een halve minuut.


Nog twee rondjes
We naderen zo stilaan de finale en Lars van der Haar klokf af op een achterstand van 10 seconden van de autoritaire en stijlvolle Mathieu van der Poel. Wout Van Aert en Kevin Pauwels houden elkaar gezelschap op een kleine halve minuut. De Belgen bikkelen voor de ereplaatsen, dat zijn we niet gewend. Pauwels maakt nu ook nog een foutje, ai, ai...

Status quo
Hij kon hem bij wijze van spreken bijna ruiken, maar intussen blijft Van der Haar wel hangen. Als je de kloof niet meteen kan dichten, wordt het moeilijk. Dat is een ongeschreven wet in het veld. Mathieu van der Poel is weer wat geruster in een goede afloop. Wout van Aert zijn terugkeer is geweldig, maar het blijft wel in de achtergrond. Hij zal Kevin Pauwels bekampen voor brons.


Duivelse Van der Haar
Wat krijgen we nu? Mathieu van der Poel ziet zijn voorsprong ineens gehalveerd tot 7 tellen. De kleine Lars van der Haar nadert nu snel op zijn landgenoot. Wat een comeback! Wout van Aert tapt uit hetzelfde vaatje en geeft zich zowaar nog niet gewonnen voor een medaille. Wat een spektakel is dit. Stel je voor dat onze landgenoot geen pech had gekend...

Tim De Waele

Het wordt nog erger
Niet alleen de wereldtitel lijkt gaan vliegen, ook de tweede plaats wordt geen sinecure want de kleine, maar vinnige Van der Haar is nu alleen tweede. De Nederlanders domineren het gebeuren in Tabor. Wout van Aert is aan een schitterende comeback bezig, maar de knikkers zijn weg. Pauwels- eerste Belg - hangt op 16 seconden van de leider.


Van Aert sterk in achtergrond
Terwijl Mathieu Van der Poel richting de regenboogtrui lijkt te peddelen, rolt een herboren Wout Van Aert zijn makkers Tom Meeusen en Klaas Vantornout op. Jammer genoeg voor de wereldkampioen bij de beloften van vorig jaar gaat het niet meer om de prijzen, of zit er een klein mirakel aan te komen? Kloof tussen Van der Poel en Pauwels: 12 seconden.

Tim De Waele

Toch weer wat dichter
Op karakter pietst de 30-jarige Pauwels toch weer een handvol seconden af van de voorsprong van de eenzame Nederlander in de spits. Dit kan een belangrijk moment zijn want de kopman van Sunweb-Napoleon Games wisselt niet en probeert zo die lastige Van der Haar af te schudden. Krijgen we toch nog wat spanning?


Van der Haar sluw
Lars van der Haar speelt het wel slim en blijft aan het wiel plakken van een ontgoochelde Pauwels, je ziet aan zijn gezicht dat hij er niet echt meer in gelooft. Het verschil is opgelopen tot goed 17 seconden. Halfweg koers kunnen we zeggen dat Mathieu van der Poel op weg is naar de wereldtitel.

belga

Foutje van Pauwels
Net wanneer je denkt dat alles terug speelbaar is, gaat Kevin Pauwels in de fout. Het is een dure kemel want Mathieu van der Poel stoomt vlotjes door en lijkt zijn grootste kloof tot nog toe geslagen te hebben. Mogen we nu al conclusies trekken? Het ziet er niet goed uit voor de Belgen...


Drie ronden ver
We recapituleren even na drie ronden: fiere leider Mathieu Van der Poel heeft een bonus van 9 seconden op Kevin Pauwels en Lars Van der Haar. Tom Meeusen hangt op 17 seconden Meeusen, Vantornout op 25 en Van Aert al op 50 tellen. Kempenaar Pauwels- winnaar van de Wereldbeker - verdappert wel. Het is nog niet gedaan!

photo_news

Doek valt voor Wout
41 seconden is de achterstand van een gedesillusioneerde Wout van Aert, dat komt niet meer goed. Het zal nu van Pauwels en Meeusen moeten komen om Mathieu van der Poel het leven zuur te maken. De jonge Nederlander voelt zich als een visje in het water, wie stopt hem af?


Is de vogel gaan vliegen?
De Belgen zitten weer in het defensief gedrongen en Mathieu van der Poel lijkt begonnen aan een show naar analogie met Hoogerheide vorige week. Hoe zou het met de zenuwen van vader Adrie zijn? Kevin Pauwels volgt op acht seconden met Lars van der Haar. Ook Tom Meeusen is nog in de running.

photo_news

Van der Poel solo
Mathieu van der Poel sluipt weer weg en dat is erg gevaarlijk. Zijn bonus bedraagt vijf seconden, dat is niet veel natuurlijk. Al zien we het verschil wel groter worden. Kevin Pauwels leidt de achtervolging terwijl Wout van Aert helemaal uit beeld is verdwenen. Hij is nu ook nog eens gevallen. Zijn hoofd hangt al tussen zijn schouders.


'Woutje' weer te voet
We zijn er eentje kwijt voorin en het is alweer Wout van Aert, de ketting pruttelt nog maar eens tegen en dit keer lijkt de schade veel groter. Kan hij dit fysiek én mentaal verteren? De vraag is wat de andere Belgen nu gaan doen. De achterstand is vijf seconden, dat valt al bij al goed mee.

We zijn ineens met 6
"Alle dagen is Klaasje ziek, maar 's zondag niet", Klaas Vantornout, Lars van der Haar en Tom Meeusen geraken in het spoor van het koptrio en we zijn plotsklaps met 6 om de strijd te voeren. De Belgen hebben een duidelijk overwicht. Kunnen ze dat nu uitbuiten? Tsjechen, Fransen en Zwitsers? Die zien we niet.

belga

Belgen geven niet af
De kloof tussen een ontketende Van der Poel - wat een vliegende aanvangsfase - op onze landgenoten wordt niet groter en Mathieu van der Poel sukkelt nu over de balken waardoor de Belgen terug in zijn zog komen. Kevin Pauwels - die een versnelling had geplaatst - en Van Aert zijn weer bij de les.


Drama voor Van Aert
Terwijl die dekselse Mathieu van der Poel beukt en knalt op deze omloop is er pech voor Wout van Aert. De 20-jarige Lillenaar staat te voet met mechanische pech. Zijn Nederlandse collega is intussen al de pijp uit. Pauwels en Meeusen moeten het nu gaan doen. Zij volgen op relatief kleinen afstand van de leider.

TDW

5 mannetjes in de spits
Van der Poel, Van Aert, Meeusen, Pauwels en Van der Haar scheiden zich al af terwijl er in de achtergrond gevallen en zelfs geknokt wordt. De leiders wippen voor het eerst over de belangrijke en mogelijk beslissende balkjes. Wout van Aert maakt een feitje en Mathieu van der Poel wacht zeker niet. Hij pakt uit met een stevige versnelling, de Belgen moeten pompen om al niet te verzuipen.


Nys prima voorin
Mathieu Van der Poel heeft zijn generatiegenoot Wout van Aert aan het wiel en dat kan leuk worden. De youngsters hebben hun start zeker niet gemist. Sven Nys - iets minder jong - is ook vlot uit de startblokken geschoten. Opvallend, die prima aanzet van de 38-jarige 'Kannibaal van Baal'.


Nederlanders prominent
Tom Meeusen heeft de kopstart genomen met in zijn zog Van der Haar en Van der Poel. De Nederlanders zijn goed vertrokken. De 20-jarige Mathieu van der Poel wil meteen de leidersplaats overnemen, maar dat ging allesbehalve vlot. De zoon van Adrie heeft er wel duidelijk zin in.


Gespannen gezichten
Het pak staat klaar om er stevig in te vliegen, de Belgen kleuren uiteraard de voorposten en het zal ons benieuwen of er een duidelijke ploegtactiek zichtbaar zal worden. Het is lang geleden dat het nog zo koffiedik kijken was, een man die er echt zwaar met kop en schouders bovenuit steekt, is er niet. Wie volgt Zdenek Stybar op? We weten het binnen een dik uur!

Een Belg of een Nederlander?
Binnen een kwartier krijgen we de hoofdschotel geserveerd in Tabor en de hamvraag is: krijgen we een Belgische winnaar - Van Aert, Meeusen, Pauwels, Nys of Vantornout - of wordt het een Nederlander? Mathieu van der Poel is de topfavoriet op dit parcours en ook Lars van der Haar kan goed uit de voeten op een dergelijke omloop. En wie wordt de traditionele verrassing?

Vanthourenhout mag juichen
Hij balde al voor de slotstrook het vuistje en mag nu ook nog even zijn bril op de juiste plaats zetten, de buit is helemaal binnen voor Michael Vanthourenhout. Laurens Sweeck maakt het feestje compleet met de tweede stek. De Nederlander Stan Godrie pakt brons. Toon Aerts is de derde Belg op plaats zes.

Tim De Waele
TDW
Tim De Waele

Geruststellende kloof
15 seconden, dat is het verschil tussen leider Vanthourenhout en zijn achtervolger Sweeck en Godrie. Het broertje van Dieter Vanthourenhout kan enkel nog door pech van de wereldtitel gehouden worden. Kan hij nu al genieten? Hij blijft wel doorjassen.

belga

Sweeck valt weer
Vlak voor het ingaan van de slotronde een mentale domper voor Laurens Sweeck die nog maar eens tegen de vlakte ligt en naar de elleboog tast. Stan Godrie verdappert en heeft onze landgenoot te pakken. Voorin lijkt Michael 14 jaar na neef Sven Vanthourenhout op weg om de regenboogtrui bij de beloften te veroveren.

Tim De Waele

Godrie ziet af
De turbo van Michael Vanthourenhout is niet van plan om stil te vallen en ook Laurens Sweeck is nog altijd sterk bezig op een handvol secondjes. De Nederlander Stan Godrie moet alsmaar meer terrein prijsgeven en lijkt straks tevreden te moeten zijn voor brons. Voorin wordt het gat tussen de twee Belgen nu wel groter. Is het hier beslist?

belga

Goud en zilver?
Michael Vanthourenhout ziet hoe zijn landgenoot Laurens Sweeck op komst is en dus lijkt het er sterk op dat we twee Belgen in de spits krijgen en dat zou weleens goude en zilver kunnen opleveren aan het einde van het rit. We zijn nog zover niet, maar het ziet er uitstekend uit. Godrie en Venturini geven zich wel niet gewonnen. De verschillen blijven relatief klein. Nog twee ronden!

belga

Vanthourenhout is top
Michael Vanthourenhout beschikt duidelijk over superbenen en slaat een kloofje, dat is wel minder goed nieuws voor Laurens Sweeck. Hij heeft een dipje en moet karakter tonen. De tweelingbroer van Diether maakt nu ook nog een schuiver. Met een knappe inspanning vindt hij wel Venturini en Godrie terug. West-Vlaming Vanthourenhout heeft een gaatje van 5 seconden, dat ziet er goed uit.

belga

We zien een breukje
Voorin dan toch wat afscheiding met vier jongens die toch wat sterker zijn dan de twee anderen. Venturini, Godrie, Vanthourenhout en Laurens Sweeck zijn de bonken die het gashendeltje hebben gevonden. Nipl en Nieuwenhuis kunnen niet volgen.

Alles op een zakdoek
Bij de tweede passage aan de streep volgt Sweeck op vier seconden van de sterke Stan Godrie. Michael Vanthourenhout vertoeft in een groepje dat op amper 5 seconden hangt. Het duurt dan ook niet lang voor we naar een hergroepering gaan: Godrie, Venturini, Sweeck, Vanthourenhout, Nipl en Nieuwenhuis.

belga

Sweeck heeft goesting
Laurens Sweeck voelt de benen al jeuken en slaat een kloof. Nederlander Stan Godrie ruikt het gevaar en bijt zich vast in het wiel van onze landgenoot. Meer dan 20 meter krijgt hij niet, Aerts gaat intussen tegen de grond en Sweeck volgt jammer genoeg dat voorbeeld. Hij krasselt snel weer recht en sluit aan bij Godrie.

3 landgenoten aan front
We hebben de openingsronde intussen achter de kiezen en er vormt zich een kopgroep 6 met daarbij maar liefst drie Belgen: Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts. Ook Nieuwenhuis, Godrie en Nipl zijn bij de les. We missen voorin wel de Fransman Clement Venturini.

belga

Aerts goed voorin
Terwijl onze oppergaaien Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout het vooralsnog vanaf de tweede rij bekijken en analyseren, zien we hoe Toon Aerts in een mooie vijfde positie fietst. Het pak zit nog goed bij elkaar, het is wachten op afscheiding en een bommetje. Het zijn de Nederlanders die voorlopig in de cockpit zitten.

belga

Drama voor favoriet
Onze landgenoten zijn behoedzaam gestart en voor thuisrijder Adam Toupalik lijkt het nu al over. De Tsjech staat al te voet met kettingproblemen. Het lijkt er sterk op dat hij nu al een kruis mag maken over zijn WK-ambities. Dat zullen de thuisfans niet graag zien, maar voor de Belgen is dat natuurlijk geen slechte zaak.

Adam Toupalik hier links op de foto
BELGA Adam Toupalik hier links op de foto

Derde keer, goede keer?
Het grote voorspel is net begonnen, we hebben het natuurlijk over het WK bij de beloften. Kan onze sterke Belgische selectie onder aanvoering van Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout ons een eerste gouden medaille bezorgen? Gisteren paktwen we twee keer zilver met Eli Iserbyt en Sanne Cant.

Belga

voorbeschouwing

Met twee zilveren medailles was zaterdag een baaldag voor de Belgen op het WK veldrijden in het Tsjechische Tabor. Zondag volgt de apotheose met om 14 uur de profrace. Drie uur vroeger start al het WK voor beloften.

Daarin zijn er zelfs twee Belgische topfavorieten: Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. In afwezigheid van de twee titanen Van Aert en Van der Poel (die bij de profs aantreden) ligt de weg naar het podium open voor Sweeck en Vanthourenhout. Het weer zal echter een grote rol spelen. Het wisselvallige winterweer bij de vrouwen heeft zaterdag de omloop in een glibberige boel herschapen. In de nacht van zaterdag op zondag vriest het tot -5 graden in Zuid-Bohemen. Alles zal er dus hard en glad bijliggen.

Bandenkeuze
Tegen de profrace zal het wellicht al een beetje gaan dooien, wat de bandenkeuze nog moeilijker zal maken voor de grote jongens. In afwezigheid van titelverdediger Zdenek Stybar is Mathieu van der Poel de torenhoge favoriet. De Nederlander kan de jongste winnaar ooit worden. Mogelijk komt het tot een titanenduel met generatiegenoot Wout van Aert. Of gooit de ervaren Sven Nys roet in het eten en wordt hij juist de oudste winnaar ooit?

Spanning en spektakel verzekerd, volg het allemaal LIVE op HLN.be!

Poll

Wie wint WK veldrijden bij de profs?

 • Mathieu van der Poel 14%
 • Wout van Aert 18%
 • Tom Meeusen 5%
 • Lars van der Haar 15%
 • Kevin Pauwels 8%
 • Sven Nys 29%
 • Klaas Vantornout 3%
 • Iemand anders 8%