Goud voor Oranje: indrukwekkende Van der Poel verlengt Europese titel na lange solo, Van Aert en Sweeck mee op podium

BELGA
Mathieu van der Poel heeft zich in Rosmalen voor het tweede jaar op rij tot Europees kampioen veldrijden gekroond. De Nederlander vertrok reeds in de tweede ronde en soleerde vervolgens naar de titel. Oppermachtig. Wout van Aert greep het zilver, brons was een prooi voor Laurens Sweeck.

Wanneer Mathieu van der Poel in het verleden een oplawaai kreeg, pakte hij in de cross erna telkens uit met een knalprestatie. Dat was vandaag niet anders. Die offday in de Koppenbergcross? Verleden tijd. Dat maakte de jongste zoon van Adrie nog voor de start duidelijk. “Die ontgoocheling was donderdag reeds voor de finish doorgespoeld.”

De kopstart was in Rosmalen nochtans voor Wout van Aert, die al snel een bres sloeg. Maar in de tweede ronde waren de rollen reeds omgedraaid. Van der Poel ging erop en erover, dankzij een verschroeiende versnelling. Wat een demarrage. Fenomenaal. Van Aert wist toen al hoe laat het was. 

De Nederlander reed vervolgens almaar verder weg van de wereldkampioen. Nadien voerde Van der Poel tot de finish een nieuwe onemanshow op. Outstanding. De verdiende winnaar. Van Aert moest vrede nemen met de zilveren medaille. Wéér tweede. Het brons ging naar Laurens Sweeck, die in de slotfase afrekende met Michael Vanthourenhout. Toon Aerts finishte als vijfde.

BELGA
Photo News

Mathieu van der Poel: “Parcours dat me enorm goed ligt”

“Ik ben heel blij dat ik die trui opnieuw mag dragen”, reageerde de Nederlander na afloop. “Ik heb nooit gepanikeerd na de Koppenberg. Ik heb al vaker een offday gehad waarna ik wel weer goed presteerde in de volgende wedstrijd. Dus ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. Of er een oorzaak is voor die offday? Tja, de Koppenberg ligt me gewoon niet en ik heb misschien iets te hard getraind na Ruddervoorde waardoor ik misschien minder was op de Koppenberg. Ik ben na die cross kalm gebleven, heb meer rust genomen in aanloop van dit EK en dit heeft geloond. Ik heb me aan mijn plan gehouden en het gevoel was weer goed vandaag en natuurlijk, ik vind hier een parcours dat me enorm goed ligt.”

Van der Poel kon niet uitpakken met zijn snelle start, zijn handelsmerk. “Ik zat eerst nog goed geplaatst, maar daarna zakte ik een beetje weg in het gedrum. In de verte zag ik Van Aert en Merlier voorop, dus ik wist dat het een gevaarlijke situatie was. Gelukkig deed Lars van der Haar ook zijn deel van het werk in de achtervolging, reed hij ook een hoog tempo en kon ik het kloofje snel dichten. Toen ik bij Wout kwam, zag ik dat hij ook al diep was gegaan en ik besloot om meteen door te trekken en gaf hem geen tijd om te recupereren.”

“Ik ben blij dat ik mijn trui prolongeer, want ik had er nog een paar in de kast liggen”, lachte hij. “Neen, het is gewoon fijn om die titel te pakken en dat voor eigen volk te doen. Er was hier heel veel publiek en dat maakt het wel leuk koersen. Het is ook wel straf dat we bijna in elke categorie de titel pakken. Nederland is goed bezig.”

Dat de cross een beetje saai wordt door zijn manier van crossen, wordt her en der opgeworpen. “Tja, ik lees dat ook in de kranten, maar daar lig ik niet wakker van. Neen, ik vind niet dat ik langer moet wachten om weg te rijden, dat houdt ook risico in.” 

BELGA

Wout van Aert: “Mathieu was gewoon veel sterker”

 Voor de negende keer al dit seizoen moest Wout van Aert vrede nemen met een tweede plaats. Op het EK toonde Mathieu van der Poel zich andermaal de sterkste. “Ik moet geen excuses zoeken, Mathieu was gewoon veel sterker. Hij wordt precies elke keer wat straffer”, verklaarde de Belg. “Ik moet altijd een antwoord geven waarom ik tweede word”, zei hij. “Ik moet daar niet te veel doekjes om winden. Ik heb gedaan wat ik kon, Mathieu was gewoon beter, dat moet je kunnen toegeven als sportman. Als iemand sterker is, dan is dat gewoon zo.”

“We hebben de juiste tactiek toegepast”, vond hij. “Dit was geen parcours om in het wiel te zitten of af te wachten. Het was beter om hier snel te starten, Mathieu te verhinderen om zoals wel vaker snel te openen, want dan ben je ook verloren. Dus besloot ik zelf te gaan. Tim Merlier deed zijn werk, liet een gaatje en ik had een klein kloofje. Ik reed twee ronden op mijn limiet, gaf alles en toch keert Mathieu nog terug en weet hij nog eens te versnellen. Ik had geen antwoord klaar, zo’n versnelling heb ik nog niet vaak gezien. Hij wordt precies alsmaar straffer.”

BELGA

Of Van Aert niet meer gebaat is met een moddercross dan met zo’n snelle omloop als in Rosmalen. “Tja, ik rij wel graag in de modder, zal dat zeker plezanter vinden, maar ik weet niet of we dan een andere uitslag krijgen. Ik klaag soms ook over een parcours, maar hier hebben ze het maximaal benut. Er zat nog veel techniciteit in, een mooie zandstrook, maar inderdaad het was wel van bocht naar bocht sprinten. Als je zo’n technisch parcours hebt, dan wordt elk klein foutje, bijvoorbeeld een bocht die je eens minder goed neemt, afgestraft. Bij een zwaarder parcours is dat minder het geval.”

“Ik rij niet met een blij gevoel naar huis, want ik was naar hier gekomen om te winnen”, eindigde hij. “Als sportman moet je ambitieus zijn, maar vandaag moet ik ook realistisch zijn: meer dan een tweede plaats zat er niet in. Ik ben niet slecht, ik ben gewoon de tweede in het veld.” 

BELGA

Laurens Sweeck pakt brons: “Was al paar weken op dreef”

Laurens Sweeck was de ietwat verrassende derde op het EK. “Maar ik was al een paar weken op dreef”, zo verklaarde hij, “dus helemaal onverwacht komt het brons niet. Ik ben blijven knokken tot het einde. Eerst was Michael even weg voor die derde plaats, maar daarna kon ik hem toch voorbij, al was het verschil tussen ons nooit echt groot en moest ik echt tot het einde voluit gaan. Ik denk dat we beiden het maximum hebben gegeven en ik ben blij dat ik dan diegene ben die brons pak.”

“Dit bevestigt gewoon dat ik al een tijdje in goede doen ben en ik hoop nu gewoon op dit elan voort te gaan. Natuurlijk hoop ik om eens te winnen tegen Mathieu en Wout (hij won in Neerpelt, zonder de drie tenoren Van Aert, Aerts en Van der Poel, nvdr.). Ik moet gewoon eens het geluk aan mijn zijde hebben op een parcours dat me ligt en dan hopen dat zij misschien dat tikkeltje minder zijn, al vind ik wel dat de kloof niet zo groot is.”

Michael Vanthourenhout greep net naast een medaille. “Dat is toch wel een beetje ontgoochelend”, vond hij. “Ik was vorig jaar al vierde (en eveneens op het EK van Huijbergen in 2015, nvdr.), en nu opnieuw. Altijd net niet, dat is een beetje frustrerend. Anderzijds moet ik het goede onthouden, de voorbije weken reed ik mijn sterkste wedstrijden ooit in mijn carrière. Dat is veelbelovend voor de crossen die eraan komen.” 

Photo News
BELGA
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.75 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joke Van Kalmthout

  @Roger Deprez, als ik jou was zou ik zelf een paracetamolleke (dafalgan) pakken en vroeg onder de wol kruipen. Je trekt het niet meer zo erg, geloof ik.

 • Roger Deprez

  De dafalgan zal weer gewerkt hebben en op de Kopenberg niet.

 • Pieter De Ruyter

  Wat een baas die VDP,de beste veldrijder ooit.En dat op die leeftijd.

 • Johan Maddens

  Pieter , in het voorjaar als Wout in topvorm komt voor de voorjaars klassiekers en het WK veldrijden waar hij reeds 3 wereldtitels won waar VDP aanwezig was !!

 • Jozef Van den Donder

  Wanneer gaat vanderpoel wout eens volgen als het bergop gaat???