Fenomenale Van der Poel vliegt naar eerste zege in Koksijde, Van Aert maakt rechtsomkeer

belga/twitter playsports
Mathieu van der Poel heeft voor het eerst de Wereldbeker in Koksijde gewonnen. De Nederlander reed in de tweede ronde weg van de concurrentie en rondde vervolgens een knappe solo af tot de finish. Lars van der Haar finishte op 39 seconden als tweede, Wout van Aert werd derde.

Ondanks de ingetapete schouder pakte Mathieu van der Poel meteen uit met zijn handelsmerk: verschroeiend van start gaan. Enkel Wout van Aert slaagde er even in om het tempo van de Nederlander bij te benen. Maar ook de wereldkampioen moest al snel afhaken. Gehavend of niet, Van der Poel kliefde als een sneltrein door het zand. De zoon van Adrie was andermaal op weg voor een lange solotocht.

Halverwege had Van der Poel een voorgift van dertig seconden op een groepje met Van Aert, Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Het drietal deed wat het kon, maar naderde geen seconde op de eenzame leider. Integendeel. Van der Poel was outstanding. De negende overwinning van het seizoen was een feit. Drie op drie in de Wereldbeker.

Tweemaal pech voor Van Aert
In de achtergrond vond Van Aert zijn tweede adem. De wereldkampioen liet zijn metgezellen ter plekke, maar kreeg in de voorlaatste ronde af te rekenen met materiaalpech. Van Aert verloor wat tijd, al leek hij wel nog steeds op weg naar de tweede plek, tot hij lek reed. Een geluk bij een ongeluk was dat Van Aert nog niet voorbij de materiaalpost was en dus reglementair rechtsomkeer kon maken. Maar hij was nu wel op achtervolgen aangewezen op Sweeck en Van der Haar.

Het werd nog spannend voor plek twee en drie. Vooral voor het laatste schavotje op het podium. Van der Haar werkte het laatste deel van de slotronde alleen af en knalde naar de tweede plek. Wederom Oranje boven. Sweeck vocht voor de derde plaats, maar voelde de hete adem in de nek van de wereldkampioen. Het robbertje werd uiteindelijk gewonnen door Van Aert, die zo de laatste podiumplek veroverde. Een uitgetelde Sweeck werd vierde, David van der Poel maakte de top vijf compleet.

belga
TDW
TDW22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gino Denil

  Het is ook een manier om Van der Poel nog eens tegen te komen. In de omgekeerde richting gaan rijden.

 • Christophe Strobbe

  De andere moeten maar een beetje vlugger rijden

 • ERIK DEFORCE

  Sorry maar de cross zijn ze aan het kapot maken ,het zijn altijd de twee zelfde die winnen ,in de tijd van Nijs was het heel anders gereden ,Nijs had ellebogen was niet hebzuchtig ,liet eens een ander winnen deed alsof hij geen condities had,maar nu is het de moeite meer voor te kijken ,ze zijn te veel hebzuchtig nu.

 • Georges De Meulenaer

  Als van Aert een cross wil winnen kan hij beter starten in de crossen die Vanderpoel die niet start.Zoeken maar Wout.

 • Frans Peeters

  Toen VD Poel vorig jaar na zijn ongeval begon aan zijn cross seizoen was het geweten dat WV Aert het onderspit zou delven. Het zijn twee klasbakken met 1% meer voor VD Poel.