Eli Iserbyt blijft interimkoning in veldritland, zesde zege van het seizoen voor de West-Vlaming in Gavere

BELGA
Eli Iserbyt heeft zijn zesde overwinning van het veldritseizoen beet. De 22-jarige crosser won de Superprestige-klassieker in Gavere opnieuw met overmacht. Tot Mathieu van der Poel terugkomt, lijkt er maar weinig te tornen aan de dominantie van Iserbyt. 

Onder het goedkeurend oog van Séan Kelly en een flinke herfstzon mochten de heren veldrijders zich rond een uur of drie aan de start melden in Gavere. Quinten Hermans verdedigde zijn leiderspositie in het klassement, maar dé vraag was vooral of Iserbyt - gisteren niet gestart in Beringen - zijn dominantie in deze eerste seizoenshelft zou verder zetten. 

De West-Vlaming won voor dit weekend vijf van zijn zeven crossen en werd daarnaast twee keer tweede. Bovendien vond hij in Gavere een omloop op zijn maat. Op en rond het domein van Kasteel Grenier moest er immers flink geklommen worden. Bovendien lag de ondergrond er ook vrij snel bij. Ideaal voor een renner als Iserbyt, die wel pas als 12de het veld in dook.

Photo News

Geen nood. Iserbyt schoof samen met Aerts snel op en kwam al gauw vooraan aansluiten. De twee gingen op hun elan door en deden elkaar even de ‘duvel’ aan met wederzijdse aanvallen. Iserbyt bestookte Aerts meerdere keren. De Belgische kampioen had telkens een antwoord in huis.

Tot Aerts bij een bocht plots een onnodige slipper maakte. Iserbyt profiteerde maximaal, terwijl ploegmaat Vanthourenhout zich slim in het wiel van Aerts zette. Het zaakje voor Iserbyt was beklonken. In een mum van tijd ging het van 7 seconden naar 31 tellen voorsprong.

In de achtergrond wel nog verschuivingen. Pidcock - bijzonder slecht gestart - bleef renners oprapen en vond na een knap nummertje aansluiting bij de podiumplaatsen. De Brit ging op zijn elan door, maar trapte in het slot op zijn adem. Van der Haar deelde beter in en reed naar een tweede plaats en de leiding in het klassement. Laurens Sweeck werd derde. Pidcock en Vanthourenhout maakten de top vijf rond. Aerts eindigde als zesde. 

BELGA

Iserbyt: “Mario De Clercq floot me eerst terug”

Eli Iserbyt leverde opnieuw een knap staaltje af in Gavere. In de schaduw van Kasteel Grenier pakte hij zijn zesde zege van het seizoen. In de stand van de Superprestige is Iserbyt ondertussen opgeklommen naar de zesde plaats, op 7 punten van leider Lars van der Haar, ook al liet hij de wedstrijd in Boom schieten.

“Van bij de start ging het er heel snel aan toe”, vertelde de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Zelf was ik niet zo goed weg. Toch kon ik me vrij vlug naar de eerste plaatsen loodsen. Toon Aerts zette onmiddellijk veel druk, maar dat kwam omdat zowel Michael Vanthourenhout als ikzelf hem die positie oplegden. Dat kostte Toon veel krachten, waardoor hij wat later niet meer kon wedijveren voor de zege.”

“In de tweede ronde kwam ik al al eens alleen op kop, maar dat was te vroeg. Meteen floot sportdirecteur Mario De Clercq me terug. Terecht, want ik voelde dat ik het hoge tempo niet zou kunnen volhouden. Uiteindelijk slaagde ik er toch in om alleen op kop te komen en dat in mijn eigen tempo. Ik onderhield van dan af dezelfde snelheid en zo kon ik beetje per beetje wegrijden van de rest.”

Eli Iserbyt heeft nu twee van de drie Superprestigecrossen gewonnen. Volgende manche komt ook ene Mathieu van der Poel zich mengen in de debatten. “Ik kijk eerst uit naar de Koppenbergcross van vrijdag. Pas daarna staat Ruddervoorde op het programma en gaan we de strijd aan met Van der Poel.”

Photo News
Photo News
BELGA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Philippe Vander Haeghen

    Het lijkt wel een mini VDP. Hij rijdt ze allemaal los naar huis. Benieuwd voor eerste duel in Ruddervoorde.