Dokter De Schutter: "Geen andere mogelijkheid dan stoppen voor Niels"

Guy De Schutter
BELGA Guy De Schutter
"Er was geen andere mogelijkheid dan stoppen", verklaarde Guy De Schutter, ploegdokter van BKCP-Powerplus, vandaag over het gedwongen afscheid van Niels Albert.

"Bij een routineonderzoek, dat altijd gebeurt bij voorbereiding van het nieuwe seizoen, is bij Niels Albert een afwijking vastgesteld die mogelijk wijst op een hartaandoening. Daarom ook heb ik onze renner onmiddellijk doorverwezen naar het UZ in Antwerpen. Daar werd vastgesteld dat er afwijkingen waren aan de hartspier. In overleg met de diensten aldaar en mezelf werd een tweede opinie gevraagd in het UZ van Leuven. De specialisten uit beide ziekenhuizen kwamen tot dezelfde vaststelling en dat is dat Niels Albert lijdt aan een belangrijke verlittekening van zijn hartspier, te wijten aan een opgelopen infectie. Waar en wanneer hij deze infectie zou opgelopen hebben, is een raadsel."

"Intensieve sportbeoefening kan de complicaties verergeren, met mogelijk de dood tot gevolg. De artsen zijn het er dus over eens dat Albert geen topsport meer kan beoefenen. Er hebben zich bij hem al hartritmestoornissen voorgedaan. De eerste problemen kwamen er in maart. Daarna is alles nader onderzocht via echografie, holteonderzoek, monitoring, beeldvorming en dergelijke meer. Hij heeft geluk gehad. Hadden wij deze zeldzame kwaal niet tijdig opgespoord, dan zou het wel eens fataal geweest kunnen zijn."