Dit gebeurde er op de Koppenberg: compleet uitgetelde Van der Poel klopt Telenet-duo Aerts en Van der Haar, Van Aert weer verliezer

Twitter
  • Koppenbergcross
  • Van der Poel rekent af met Aerts en Van der Haar, Van Aert vierde op 1'14"
  • 12 op 14 voor Van der Poel
  • Van der Poel nieuwe leider in DVV-trofee
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

Samenvatting
De Koppenbergcross is uitgedraaid op een duel Telenet Fidea Lions versus Mathieu van der Poel. Grote verliezer, eens te meer dit seizoen: Wout van Aert. Op Allerheiligen niet opgestaan uit de doden. Geen vierde zege op de Koppenberg - het vernieuwde parcours in Oudenaarde zal hij ongetwijfeld vervloeken.

Gelukkig waren er nog Toon Aerts en Lars van der Haar. Het duo speelde het ploegenspel uitstekend om het van der Poel zo toch op z'n minst moeilijk te maken. Elk om de beurt in de aanval. Van der Poel gaf aanvankelijk een matige indruk, maar hij klampte aan en groeide in de wedstrijd om de DVV-trofee. En naar het einde toe enkele speldenprikken uitdelend. Zeker toen Aerts even in de fout ging. Weg was hij, van der Poel. Nu ook die allereerste op de Koppenberg beet. En of het superzware parcours zijn tol geëist had: de machtsmens viel na de finish meteen van zijn fiets. De Koppenberg had er duidelijk op ingehakt. Van der Poel pakt ook de leiding over in het klassement om de DVV-trofee.

Van Aert op meer dan een minuut
Aerts is tweede op 12 seconden, Van der Haar derde op 24 tellen. Van Aert bolt als vierde binnen op 1’14” van Van der Poel.


Van der Poel wint!
Van der Poel houdt stand en boekt hier een bijzonder knappe overwinning. Geen duel met Van Aert, wel met Aerts (en Van der Haar). Voor de Nederlandse winnaar - die compléét uitgeteld is - is het zijn twaalfde zege van het seizoen. Wat een cross!

Van der Poel loopt uit
De zoon van Adrie heeft vijf seconden op de ijzersterke Aerts. Van der Haer volgt op tien tellen van leider Van der Poel. Is de winnaar gekend?


Fenomenale versnelling Van der Poel
Wat een versnelling van Mathieu van der Poel! De Nederlandse kampioen vliegt over het parcours en slaat een bres. Aerts geeft niet af. Het is nog niet gedaan!


Laatste ronde!
De drie leiders duiken de slotronde in, ook al zitten de renners reeds boven het uur. De wedstrijd is ronduit te lang: de 25ste in koers zal in totaal ongeveer een uur en een kwartier onderweg zijn. Zou niet mogen.


Van der Haar trekt door
Hoe gaan de twee renners van Telenet Fidea Lions om met Van der Poel? Van der Haart schakelt een versnelling hoger en lokt Van der Poel uit zijn tent. Die laatste gaat makkelijk mee en neemt meteen de koppositie over.


Nog twee ronden!
Van der Poel geeft een betere indruk. Hij versnelt voor het eerst op de Koppenberg, maar kan zijn metgezellen niet lossen. Nog twee ronden!

19 seconden voor Van Aert
Wout van Aert krijgt een oplawaai. Hij moet intussen al negentien seconden prijsgeven op Van der Poel en co. De achtervolgende groep – onder leiding van Klaas Vantornout – volgt op een minuut.


Drie leiders
Aerts, Van der Poel en Van der Haar moeten nog drie ronden afwerken. Wereldkampioen Van Aert volgt op dertien seconden van het leiderstrio. Weg overwinning.


Van der Poel knalt naar Van der Haar!
Twee minuten geleden leek hij voorin te passen, maar nu knalt Van der Poel plots in één ruk naar Van der Haar. Aerts probeert te volgen, Van Aert moet wat terrein prijsgeven.


Elf seconden voor Van der Haar
Met nog vier ronden voor de boeg heeft Van der Haar een voorgift van elf seconden op Van Aert, Aerts en Van der Poel. Die laatste hangt tussen zijn kader. Moet hij straks de rol lossen?


Van Aert pakt zijn verantwoordelijkheid
Wout van Aert gaat in de achtervolging en pitst twee seconden af van de voorsprong van Van der Haar. Van der Poel lijkt geen superdag te hebben en blijft gewoon in het wiel hangen.


Aanval van der Haar!
Lars van der Haar trekt stevig door op de Koppenberg. De Nederlander pakt in geen tijd tien seconden. Van Aert en Van der Poel kijken naar elkaar. Krijgen we hetzelfde scenario als in Ronse?

Rustmoment
Aerts staat de kop af aan Van der Poel, die een rustmoment inlast. De achtervolgers krijgen zo de kans om wat dichter te komen. Zij naderen tot op twaalf seconden.


Einde derde ronde
Het leiderskwartet passeert voor de derde keer aan de aankomststreep. De indrukwekkende Aerts rijdt nog altijd op kop. Hij draagt de Europese trui vandaag (allicht) voor de laatste keer en is duidelijk gemotiveerd om een knalprestatie neer te zetten. Nog zes ronden te gaan!


Vier leiders
We zitten inmiddels in de derde ronde. Lars van der Haar heeft de bres gedicht en komt aansluiten bij Toon Aerts, Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Vooral die laatste geeft een sterke indruk. Ook Aerts komt uitstekend voor de dag.

Van der Poel ziet af
Toon Aerts voert de forcing op de Koppenberg. Van der Poel moet diep gaan om het spoor van de Europese kampioen te volgen. Ook Van Aert pikt zijn wagonnetje aan. De drie leiders hebben een bonus van vijf seconden op de eenzame Van der Haar.


Wat doet leider Van der Haar?
Lars van der Haar is na winst in Ronse de leider in de DVV-trofee. De Nederlander moet een voorsprong van 25 seconden verdedigen. Kan hij standhouden? Van der Haar rijdt momenteel op de zevende positie, op zo’n tien seconden van de kop van de koers.

Van der Poel wint tussensprint
Van der Poel pakt de volle buit (15 seconden) bij de tussensprint. Toon Aerts is tweede (tien seconden), Sweeck derde (vijf seconden). Van Aert sprokkelt niets.


Van der Poel bijgebeend
Toon Aerts brengt de achtervolgers opnieuw bij Van der Poel. Zes koplopers momenteel: Van der Poel, Aerts, Van Aert, Sweeck, Pauwels en Boros.


Sweeck waagt oversteek
Terwijl Wout van Aert in het wiel van Kevin Pauwels blijft zitten, waagt Laurens Sweeck de sprong naar voren. Hij nadert tot op drie seconden van de Nederlander.


Demarrage Van der Poel
Doseren? Niks van! Van der Poel gaat andermaal als een bezetene te keer. Van Aert beseft het gevaar en gaat ook op de trappers staan. Kan hij het gaatje dichten?


Van der Poel weer snel vertrokken
Van der Poel schiet bij de start uit zijn pedaal, maar nestelt zich toch in eerste positie. In zijn spoor volgen Lars van der Haar en Kevin Pauwels. Van Aert rijdt op de zesde positie rond.

Wout van Aert: “Weet niet wat te verwachten”
“Ik weet niet goed wat te verwachten. De start is zeker uniek en het is ook speciaal om op deze plek aan te komen”, klonk het bij Van Aert voor de micro van Renaat Schotte. “Rustig starten wordt moeilijk, maar hier houd je best wat overschot. Ik heb hier altijd goed gepresteerd, maar blijf wel hopen op een terugkeer naar het oude parcours.”


Finish niet meer bovenop Koppenberg
Het parcours van de Koppenbergcross is dit jaar andermaal gewijzigd. Vorig jaar lag de finish bovenaan de lastige klim, dit keer ligt de streep net na de steilste strook van de kasseiklim. Bij de beloften zorgde de aankomst alleszins voor spektakel, waar Thomas Pidcock na een lastige sprint Eli Iserbyt vloerde.


Eindelijk duel tussen Van Aert en Van der Poel?
Mathieu van der Poel steekt er momenteel bovenuit, maar vindt vandaag geen parcours op zijn maat. De omloop is dan weer gesneden koek voor wereldkampioen Wout van Aert. Die laatste is volgens de Nederlander dan ook de topfavoriet. Krijgen we straks een felbevochten duel tussen de twee?


Verschueren: “Heel blij”
Ik hoopte op top tien, dus ik ben heel blij met de podiumplek”, aldus Jolien Verschueren bij Sporza. “De derde plaats was het hoogst haalbare. Dit is een bevestiging dat de conditie niet weg is.”


Wyman zegeviert bij de vrouwen
Helen Wyman heeft de Koppenbergcross bij de vrouwen gewonnen. De Britse haalde het in Oudenaarde voor Katie Compton en Jolien Verschueren. Drie op drie dus voor Groot-Brittannië, al blijft Compton wel leider in de DVV-trofee. Sanne Cant stond door ziekte niet aan de start.

rv