De Vlaeminck over de verhoudingen in het veld: “Mathieu van der Poel is te goed voor de rest, ik wil Wout van Aert trainen”

Florian Van Eenoo photonews
Roger De Vlaeminck zit nooit om een mening verlegen. Gevraagd naar wat hij van de heerschappij van Mathieu van der Poel in het veldrijden vond, had de oud-wereldkampioen een pasklaar antwoord zitten bij Sporza. “Mathieu maakt de sport een klein beetje kapot.”

Zege nummer 11 dit seizoen al voor Mathieu van der Poel. De Europese kampioen veldrijden was in de Flandriencross van Hamme opnieuw veruit de beste. Ex-wereldkampioenen Roger De Vlaeminck (1975) en Albert Van Damme (1974) werden vooraf even aan de tand gevoeld bij Sporza en dat leverde enkele toch wel opvallende uitspraken op. 

Zo is de dominantie van de Nederlander een bedreiging voor de veldritsport, zegt De Vlaeminck. “Ik vind het heel jammer wat er allemaal gebeurt. Er komt niemand tot aan de enkels van Mathieu van der Poel, hij is veel te goed. Maar ik vind dat Van der Poel slimmer moet zijn, want er haken veel mensen af. Na 10 minuten heb je tegenwoordig alles gezien in het veldrijden. Het is het bekijken niet meer waard. Van der Poel is een echte Hollander die alles naar zich toe wil trekken, dat begrijp ik. Maar je kunt het ook mooi maken als je de beste bent. Want ik vind het niet meer mooi. Van der Poel maakt de sport een beetje kapot.”

“Ik wil Van Aert trainen en leiden”

De hegemonie van Van der Poel en het gebrek aan concurrentie dus, dat is wat De Vlaeminck ziet. “Ik heb een tweetal interviews gedaan met Wout (onder meer voor deze krant, red.). Ik sprak daarin met Wout en heb hem toen gezegd dat hij snelheid mist. Hij moet meer achter de brommer rijden. Rijd 50 of 60 km/u en ga dan eens naast die brommer rijden. De eerste keer kun je dat 20 meter, de keer erna 30 meter en zo drijf je dat op.”

“Ik wil Van Aert trainen en leiden. Misschien is het voor dit jaar te laat, maar volgend seizoen kan dat zeker lukken. Ik ben er zeker van dat Van Aert terugkomt en dat Van der Poel hem dan niet meer losrijdt. Al moet Van Aert eerst wel van zijn rechtzaak verlost zijn, want die speelt hem zeker parten.”

Florian Van Eenoo photonews

Van Avermaet: “Van der Poel een concurrent in het voorjaar? Sowieso”

Mathieu van der Poel rijdt binnenkort het klassieke voorjaar op de weg. Een concurrent voor Greg Van Avermaet? “Sowieso”, aldus de olympische kampioen, die op de Flandriencross in Hamme aanwezig was. “We hebben ook gezien hoe Wout van Aert al meespeelde. En Van der Poel heeft al bewezen dat hij goed presteert op de weg. Op een bepaald moment gaat hij gewoonweg meedoen met de besten. Zo simpel is het”, vervolgde Van Avermaet bij Sporza. “Of Van der Poel op de weg beter is dan Van Aert? Moeilijk te zeggen. Het valt af te wachten hoe Mathieu presteert in een koers van meer dan 200 kilometer. Ik ben alvast blij dat hij overschakelt. Hij is zijn carrière goed aan het uitstippelen.”

PARIS, FRANCE - OCTOBER 25 : VAN AVERMAET Greg (BEL) of BMC Racing Team pictured during the presentation of the 2019 Tour de France at the Palais des Congres on October 25, 2018 in Paris, France, 25/10/2018 ( Photo by Peter De Voecht / Photonews
Photo News PARIS, FRANCE - OCTOBER 25 : VAN AVERMAET Greg (BEL) of BMC Racing Team pictured during the presentation of the 2019 Tour de France at the Palais des Congres on October 25, 2018 in Paris, France, 25/10/2018 ( Photo by Peter De Voecht / Photonews43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dave Florizone

  Van een twee-liter motor kan je geen drie-liter maken of die ontploft.

 • André Vermaelen

  Samen met Liboton de drie beste Belgische veldrijders ooit.

 • Roger Deprez

  Wout heeft het op dit ogenblik moeilijk dat is duidelijk, maar waarom er altijd die Hollander daar bij moet komen van een aantal supporters(?) is overbodig en zonder respect. Als men naar de feiten kijkt ziet men dat Boom en Stybar ook niet meer kunnen terug komen naar het veld na één of meerdere jaren op de weg, omdat het onmogelijk is om wereld top te zijn in beide onderdelen. Wout zal moeten kiezen en hij alleen bepaald dat, maar ik zal altijd fan van de drievoudige Wereldkampioen blijven.

 • Jan Van Rompaey

  De Belgen komen fysiek veel te kort, dat ziet toch iedereen. Of wachten ze alleen op de vraag: wie wordt tweede ? De trainingen niet hard genoeg ? Niet willen of niet kunnen ?

 • Dirk Van Den Bossche

  De vraag blijft zich herhalen : wie is arrogant ? Wout of criticasters die er geen bal van kennen. Ondertussen toch al duidelijk dat er meer reacties komen op de negatieve uitlatingen van die gasten.