Daar is zege nummer twee: Van Aert profiteert optimaal van afwezigheid Van der Poel en wint Brico Cross in Bredene

Vier vingers in de lucht: Van Aert is met zijn vier zeges nu alleen recordhouder in Bredene.
BELGA Vier vingers in de lucht: Van Aert is met zijn vier zeges nu alleen recordhouder in Bredene.
De Brico Cross in Bredene is een prooi voor Wout van Aert (24) geworden. De drievoudige wereldkampioen in het veld profiteerde optimaal van de afwezigheid van onder anderen Mathieu van der Poel en Toon Aerts. Quinten Hermans eindigde op de tweede plek, Jens Adams werd derde. Voor Van Aert is het zijn tweede overwinning van het seizoen. Hij won midden oktober ook in Ardooie. En de Antwerpenaar is met zijn vierde zege in Bredene nu ook de recordwinnaar van de Ereprijs Paul Herygers.

Wereldkampioen Van Aert verzilverde dus een unieke kans om zijn eerste televisiecross van het seizoen te winnen. Maar in de openingsronde zal de Antwerpenaar toch even gevloekt hebben, want de start van Van Aert was niet super. De toekomstige renner van Jumbo-Visma draaide pas in circa tiende positie het veld in.

David van der Poel nam de rest op sleeptouw en het duurde toch twee ronden vooraleer Van Aert echt aansluiting kon maken met de kop van de koers. Het moeilijkste leek dan achter de rug, maar ongeveer halfweg cross ging de wereldkampioen dan ongelukkig tegen de vlakte. Averij liep Van Aert gelukkig niet op. In sneltempo reed hij weer naar koplopers Jens Adams en Quinten Hermans.

BELGA

En lang bleef Van Aert niet in het zadel zitten. De wereldkampioen versnelde en niemand had een antwoord klaar. Hermans probeerde de kloof nog even te dichten, maar de Telenet Fidea Lion besefte snel dat dat onbegonnen werk was. De voorsprong van Van Aert groeide snel. Op twee ronden van het einde was hij eigenlijk al zegezeker, maar ‘WvA' stoomde door. 

De voorsprong groeide tot bijna een minuut en de wereldkampioen kon zo rustig zijn tijd nemen om te vieren. Bij het overschrijden van de finish gingen vier vingers de lucht in, een verwijzing naar zijn recordaantal zeges in Bredene. Quinten Hermans sprintte uiteindelijk naar de tweede plek en Jens Adams werd derde. Sweeck moest vrede nemen met plek vier en Vermeersch reed als vijfde over de aankomst.

Hermans, Van Aert en Adams.
BELGA Hermans, Van Aert en Adams.

Van Aert: “Er breekt een belangrijke periode aan”

“Ik begon niet goed aan de wedstrijd”, doet Van Aert het verhaal van zijn wedstrijd. “Bij de start geraakte ik niet direct in mijn klikpedalen. Ik slaagde er wel in om snel mijn plaats voorin op te eisen. Daarna kwam ik ten val en moest ik opnieuw achtervolgen. Dat was een minder moment, maar gelukkig liep ik geen blessures op.”

Toen Van Aert de meet overschreed, toonde hij vier vingers naar Sven Vanthourenhout, die aan de slag was als gastcommentator bij VTM. Met vier zeges in Bredene doet Van Aert beter dan de ex-veldrijder. “Ik had eerder op de dag een berichtje gekregen van Sven Vanthourenhout dat ik vandaag zijn record kon verbeteren. Vandaar dat ik vier vingers opstak naar hem. Ik heb hier in Bredene nog nooit verloren, dus hij zal wel fel schrik gehad hebben voor de cross”, lachte Van Aert. 

“Het is van Ardooie geleden dat ik nog eens won. Ik draag de regenboogtrui en het is niet leuk om met dit shirt steeds maar tweede te worden. Ik geniet van dit moment. Ik rijd niet in Baal, maar ga me toch niet laten gaan met de kampioenschappen in het vooruitzicht. Er breekt immers een heel belangrijke periode voor mij aan”, besloot de wereldkampioen.

BELGA

Quinten Hermans moest diep gaan om tweede te worden: “Het werd een spannende bedoening”

De strijd voor de tweede plaats werd een spannend kijkstuk in de Brico Cross in Bredene. Op de asfaltstrook naar de meet leek Jens Adams op weg naar de dichtste ereplaats, maar dat was buiten Quinten Hermans gerekend.

“Ik heb echt alles moeten geven om alsnog tweede te worden”, verklaarde Quinten Hermans na afloop. “Jens Adams ging in de aanval en toen had ik geen passend antwoord in huis. Ik ben echter blijven doorgaan en in de laatste rechte lijn slaagde ik erin om hem nog te remonteren. Het werd een spannende bedoening, die strijd voor de tweede plaats. Ik koerste vrijdag niet in Loenhout. Misschien had ik daardoor wat meer kracht in de benen.”

“Ik voelde me heel goed en nam meermaals het initiatief”, zei Jens Adams. “Ik kwam op een gegeven moment ten val. Mijn stuur stond scheef en ik moest bovendien van fiets wisselen. Dat kostte me heel wat krachten. Al bij al kon ik nog gemakkelijk terugkomen bij de leiders. In de slotronde, toen Wout van Aert al lang zeker was van de zege, waagde ik mijn kans. Ik kreeg een mooie kloof, maar toen kwam Quinten Hermans mij nog halen. Het is plezant dat ik nog eens op het podium sta.”

Xandro Meurisse reed in Bredene zijn eerste cross van het seizoen. De wegrenner, die 32e werd, keerde zo even terug naar zijn oude liefde. “Ik heb enorm afgezien bij mijn terugkeer in de cross”, stelde Meurisse. “Maar ik heb me geamuseerd. Dit was mijn eerste van vier crossen. In Gullegem, volgende week zaterdag, start ik opnieuw en ik rijd ook nog het Belgisch kampioenschap. Het komt me goed uit na een stage en ik onderhoud zo de conditie.” 

Quinten Hermans.
BELGA Quinten Hermans.56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daniel surinx

  wout kan er ook niks aan doen dat er ene beter is elke week,anders had wout al 17 zeges,wat moet je dan van de rest zeggen buiten toon aerts,ten opzichte van verleden jaar heeft aerts vooruitgang geboekt,de rest blijft op het zelfde niveau

 • Christiane Van Croonenborch

  Ben als Belg blij dat een landgenoot wint . Maar eerlijk momenteel is aan Mathieu weinig te doen Het was ooit anders dat de Belgen de cross domineerden dus zal nu weer wachten zijn tot iemand opstaat om de hedendaagse hegemonie van Oranje te doorbreken Maar mooie prestatie van Wout je moet het maar doen zo terug komen , na een volledig mislukte start

 • Freddy De Wulf

  Hij is de best of the rest, spijtig genoeg is het mijlenver na Mathieu.

 • Peter Buckens

  En hij zal traditioneel nog een wedstrijd winnen binnenkort... juist, het WK..

 • Thierry Piette

  Pfffffffffffff.... wat een zielige reacties hier. Wout mikt duidelijk op het WK en dat is het enige dat telt voor hem. Je mag tijdens het seizoen nog zo veel crossen winnen dat je wilt, er is maar 1 trui die het belangrijkste is. Dat is de regenboogtrui. Dan moet je ook klagen op de Olympische titel van FDB, hij was dezelfde mening toegedaan indertijd. "Wedstrijden winnen is goed, maar er zijn maar een paar belangrijke wedstrijden die je moet winnen, de rest stelt niets voor."