Daar is de wereldkampioen! Herboren Van Aert deelt oplawaai uit op en rond de Citadel van Namen

TDW
Wout van Aert heeft dit weekend de puntjes op de 'i' gezet. Nadat hij gisteren tweede werd in Antwerpen, schudde de wereldkampioen vandaag een demonstratie uit zijn kuiten. Op en rond de Citadel van Namen snelde een herboren Van Aert naar zijn vierde zege van het seizoen. Nummer twee in de wereldbeker. En dat terwijl vader Adrie van der Poel een verkoudheid inriep als reden voor het mindere presteren van zoon Mathieu. Hij werd derde na Toon Aerts.

Wat een weekend voor Wout van Aert. Na de tweede plek gisteren in de Scheldecross snelde de 23-jarige veldrijder vandaag naar de zege. Hoeft het nog gezegd dat die stage in Calpe deugd heeft gedaan? Even de gedachten op nul zetten en de crossen links laten liggen. In het zonnige Spanje legde Van Aert de basis voor zijn uitstekende conditie die hij vandaag tentoon spreidde. Na twee zeges in de Superprestige zit Van Aert nu ook aan twee stuks in de wereldbeker. "Een nieuwe start", noemde hij het. Wel hij heeft die start allerminst gemist.

Wie zijn start wel had gemist waren onder meer Tom Meeusen en Klaas Vantornout. De twee pechvogels gingen vrijwel meteen na de vliegende start tegen de grond. Met gevolgen voor Vantornout die al meteen de handdoek in de ring moest gooien. Zijn ploegmakker Michael Vanthourenhout trok er zich maar weinig van aan en schudde als eerste aan de boom. Van Aert was echter bij de pinken en remonteerde de renner van Marlux-Napoleon Games. Erop en erover. Het was de prelude voor de demonstratie die hij later op poten zette.

BELGA

Zware dag voor zieke Van der Poel

Ondertussen worstelde Mathieu van der Poel in de achtergrond wat met zichzelf. Een keer tegen de grond op een helling en nog eens op die gedoemde schuine kant. Het was niet het dagje voor de Europese kampioen en het werd ook meteen duidelijk waarom. Van der Poel was volgens vader Adrie afgelopen nacht ziek gevallen en schaarde een zware verkoudheid op. Het verklaarde meteen waarom er minder snee zat op de versnellingen van de Nederlander. Niels Albert geloofde er niet al te veel van. "Als Van Aert beter is, dan moet je dat ook gewoon durven toegeven." Naarmate de wedstrijd vorderde, beterde het wel. Al vechtend tegen de ziektekiemen streed hij samen met Toon Aerts voor de tweede plek.

Van der Poel in het decor

Aerts snelde in het slot nog weg van Van der Poel. En dat terwijl Wout van Aert zijn stevige voorsprong, soms meer dan 30 seconden, met hand en tand vergeten. Toch viel er nog een slippertje op te tekenen. In de zevende ronde ging Van Aert nog tegen de grond, maar de concurrentie kon daar niet meer van profiteren. In de allerlaatste ronde duikelde Van der Poel nog een keer het decor in. Voor het eerst sinds 25 november (toen in de wereldbekermanche van Zeven) mocht Van Aert het zegegebaar nog een keer maken. En of dat het deugd deed. 

TDW

Wout van Aert: "Geslaagde herstart na stage in Spanje"

Wout van Aert hervatte in Antwerpen opnieuw in competitie en werd toen tweede na Mathieu van der Poel. Zondag was hij wel aan het feest, goed voor zijn vijfde zege van het seizoen. "Ik beschouwde dit een beetje als een herstart na mijn stage in Spanje", zei hij na afloop, "dit is een geslaagde terugkeer en dat geeft vertrouwen voor wat komt."

Van Aert vertoefde ruim twee weken in het Spaanse Calpe om te trainen. "Ik voelde al de voorbije week dat ik in goede doen was", zei hij, "natuurlijk, dat wil je ook in wedstrijden vertaald zien en ik ben heel blij dat ik gisteren tweede werd en vandaag kon winnen. Ik vond meteen mijn ritme. Het was lang geleden dat ik met dit gevoel kon koersen en als je dan zo kan winnen, dan doet dat deugd."

Van Aert leek in het eerste deel van het seizoen slechts een schim van vorig jaar. De arbeid in Spanje heeft geloond. "Het stemt me vooral tevreden dat ik me zo goed voelde tijdens een tweede wedstrijd in het weekend", gaf hij aan, "de voorbije weken liep het dan altijd minder. Nu had ik eindelijk nog eens dat goede gevoel in de benen. Dit is veel aangenamer en het geeft vertrouwen om ze de eindejaarsperiode aan te vatten."

De wereldkampioen onthulde zaterdag ook dat hij twee kilo kwijt was en hij hoopte dat hem dat zou helpen in Namen, een wedstrijd waar veel klimwerk aan te pas komt. "Een lager gewicht helpt bergop altijd", lachte hij de tanden bloot. "Het is niet dat ik een 'vetzak' was. Ik had een vetpercentage van 6,3 procent, echt veel kon je dat niet noemen. Maar ik ben iemand die gemakkelijk spiermassa aankweekt en op 'den duur' is dat niet functioneel meer. Het werd tijd dat ik daar aan werkte en als je dan lange duurtrainingen doet op stage, dan speel je die gemakkelijk kwijt." 

BELGA
BELGA

Mathieu van der Poel wil verkoudheid niet als excuus inroepen: "Gewoon een offday"

Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) moest na twee overwinningen in Namen deze keer vrede nemen met een derde stek. "Een slechte dag", verklaarde hij na afloop, "ik hoop dat er niet meer aan de hand is. Ja, ik ben een beetje verkouden, maar dat wil ik niet als excuus gebruiken."

"Het liep voor geen meter vandaag", moest hij ook erkennen. "Ik raakte niet vooruit en maakte ook te veel fouten. Dat is niet van mijn gewoonte. Ik ben een beetje verkouden ja, maar dat kan niet de oorzaak zijn. Ik hoop gewoon dat het niet meer dan een slechte dag is.  Ik heb al een heel mooi seizoen achter de rug en ik maak me eigenlijk niet al te veel zorgen over deze 'offday'. Dat kan eens gebeuren. Vandaag was ik niet in staat om iets in te brengen tegen Wout. Dit is een eerlijke cross en het verschil was duidelijk, hij finisht ruim een minuut voor mij. Dat liegt niet. Dat is niet plezant, maar hopelijk ben ik volgende week weer de oude en kunnen we een mooi duel uitvechten. Wout heeft duidelijk goed gewerkt op stage. Het is aan mij om het hem volgende week terug wat moeilijker te maken."

Van der Poel reed op het eind ook nog eens tegen een boom. "Zonder erg. Ik keerde daarna nog goed terug tot bij Toon, maar raakte niet meer in mijn klikpedaal. Tweede of derde, veel maakt dat niet uit."

TDW
BELGA
Van der Poel in duel met Toon Aerts.
TDW Van der Poel in duel met Toon Aerts.74 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Willy Hermans

  Goei pillekes gehad in Spanje haha!

 • Urdi De vos

  Hij heeft eens gewonnen omdat vanderpoel ziek was, volgende crossen zijn voor vdp

 • Guy Swinnen

  Gisteren ziek? Volgens zijn ploeg was hij al enkele weken ziek, hoe komt het dat hij dan wel won? Niet meer durven puffen deze week?

 • Franky Van Durme

  De zware crossen komen er aan en dan is VanDer Poel een klasse te licht tegen Wout.

 • Nino Brodelet

  Wat een zielepoot is die Niels Albert zeg ! Mathieu zei zelf dat hij zijn ziekte niet als excuus wou aanhalen en bevestigde dat Wout gisteren een klasse te sterk was ! Wat een sukkel zeg !