Anticlimax voor Belgen: goud Van der Poel, zilver 'comeback kid' Van Aert

Twitter
Mathieu van der Poel heeft in het grauwe Tabor het duel der Lage Landen gewonnen. De 20-jarige Nederlander hield vanaf de eerste meters de teugels strak gespannen en kroonde zich erg knap tot de jongste wereldkampioen ooit. Wout van Aert leek als enige in staat om van der Poel het vuur aan de schenen te leggen, maar pech sloeg hem (alweer) terug. De eveneens 20-jarige Lillenaar stond op uit de doden en werd nog fraai tweede. Een fantastische comeback, maar een ontgoochelend resultaat met zo'n stel superbenen. Sneu. Lars van der Haar, nog een Nederlander, werd derde. Kevin Pauwels, die de koers kleurde, werd vierde. En Sven Nys? Die speelde geen enkele rol van betekenis en finishte 17e. 3'30" na de winnaar.

Wout van Aert en brokken op de cruciale momenten: drie weken geleden op het BK in Erpe-Mere stukken aan het versnellingsapparaat. Vandaag op het WK in Tabor tot twee keer toe de ketting van zijn nieuwe fiets aan gort in de beginfase én op de koop toe nog een slipper in het slijk. Een lekke band in het slot kon er ook nog wel bij. Een fameuze opdoffer want van Aert was de enige die een ontketende van der Poel kon bedreigen. Daar zal deze avond een hartig woordje gesproken worden.

Adieu 'Thieu', de 20-jarige Nederlander vanaf ronde twee het ruime sop in? Niet helemaal, want Kevin Pauwels en Lars Van der Haar hijgden in zijn nek. Ook Klaas Vantornout en Tom Meeusen bleven in kansrijke positie en zouden vijfde en zesde worden. Sven Nys hing dan al tegen de touwen net als outsider Philipp Walsleben die in de achterhoede de ellebogen liet spreken in een gevecht om posities.

Halfweg doofde het verweer van Pauwels uit. De 30-jarige wereldbekerwinnaar kon een ronde eerder van der Poel nog aan de poep kietelen, maar plots sloeg de twijfel toe. Tik, tik, tik en zo naar 20 seconden. Mààr ook nu was de teerling nog niet geworpen. Een slipper aan de nadar én een forse snok van Van der Haar en de voorsprong werd gedecimeerd. Hoezo de Nederlanders de beste vrienden?

Pechvogel Wout van Aert reed een superkoers maar zilver bleek het hoogst haalbare
BELGA Pechvogel Wout van Aert reed een superkoers maar zilver bleek het hoogst haalbare
Van Aert bleef er ondanks de aanhoudende pech de pees opleggen. Het leverde hem nog zilver op
BELGA Van Aert bleef er ondanks de aanhoudende pech de pees opleggen. Het leverde hem nog zilver op
Sven Nys eindigde in het achterveld
BELGA Sven Nys eindigde in het achterveld
BELGA
BELGA

Jongste wereldkampioen ooit
Van der Haar draaide de motor hoog in het toerental, waarbij Pauwels zich definitief opblies. De kleine Nederlandse pitbull kon van der Poel evenwel niet meer bedreigen en was op weg naar zilver. Tot hij in de laatste hectometers de sterk teruggekeerde van Aert nog moest laten voorbijgaan. Zonder pech had onze landgenoot ... Vul het zelf maar in. "Ik was de beste van de koers", zou van Aert achteraf al dan niet terecht stellen. "Ik denk niet dat ik zilver win, maar wel goud verlies."

'Thieu' bleef ijzig kalm onder de steriele druk van achteruit en reed foutloos naar het eerste Nederlandse WK-goud sinds Lars Boom 2008. Met zijn 20 lentes en dertien dagen is de zoon van Adrie, zelf één keer wereldkampioen en vijf keer tweede, tevens de jongste regenboogtrui ooit. Bijna elf maanden jonger dan de vorige recordhouder Eric De Vlaeminck. Die was 20 jaar, elf maanden en vier dagen jong toen hij in 1966 in Spanje goud veroverde. Hartstikke proficiat.

Van der Poel sprak over "de beste keuze in mijn leven om bij de profs en niet bij de beloften te starten". Van der Poel volgt op de erelijst de Tsjech Zdenek Stybar op. Die stond vandaag niet aan de start.

'Thieu' bleef ijzig kalm en reed foutloos naar het eerste Nederlandse WK-goud sinds Lars Boom 2008
BELGA 'Thieu' bleef ijzig kalm en reed foutloos naar het eerste Nederlandse WK-goud sinds Lars Boom 2008
Van Aert rolde van der Haar nog op in de sprint voor zilver
BELGA Van Aert rolde van der Haar nog op in de sprint voor zilver
BELGA
BELGA
EPA

Elite (60 dln):
1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u09:12
2. Wout Van Aert op 0:15
3. Lars van der Haar (Ned) 0:17
4. Kevin Pauwels 1:06; 5. Klaas Vantornout 1:12; 6. Tom Meeusen 1:17; 7. Gianni Vermeersch 2:26; 8. Marcel Meisen (Dui) 2:37; 9. Philipp Walsleben (Dui) 2:43; 10. Marco Aurelio Fontana (Ita) 2:54; 11. Julien Taramarcaz (Zwi) 2:56; 12. Luca Braidot (Ita) 3:13; 13. Michael Boros (Tsj) 3:19; 14. Fabien Canal (Fra) 3:26; 15. Thijs van Amerongen (Ned) 3:27; 16. Simon Zahner (Zwi) 3:30; 17. Sven Nys 3:30; 18. Tomas Paprstka (Tsj) 3:38; 19. Rob Peeters 3:56; 20. Francis Mourey (Fra) 3:59; 21. Ian Field (GBr) 4:00; 22. Mariusz Gil (Pol) 4:22; 23. Jonathan Page (VSt) 4:33; 24. Lubomir Petrus (Tsj); 25. Marcel Wildhaber (Zwi) 4:47; 26. Niels Wubben (Ned) 4:51; 27. Javier Ruiz (Spa) 4:53; 28. Arnaud Grand (Zwi) 5:00; 29. Matej Lasak (Tsj) 5:05; 30. Kenneth Hansen (Den) 5:21.

BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS