Als twee honden vechten om een been: Van der Haar verrast Van Aert en Van der Poel in GP Mario De Clercq

belga
Lars van der Haar heeft in Ronse de Grote Prijs Mario De Clercq gewonnen. De Nederlander van Telenet Fidea Lions reed op het glooiende en modderige parcours van de openingsmanche van de DVV-trofee nagenoeg de hele tijd in de schaduw van Wout van Aert (Verandas Willems-Crelan) en Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon), maar op twee ronden van het einde profiteerde hij wel optimaal van de rivaliteit tussen de twee tenoren. Met één verschroeiende aanval kon hij een beslissende kloof slaan. Van der Poel werd tweede, Van Aert derde.

"Hier begint het vandaag allemaal écht", zei de Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout voor aanvang van de eerste manche van DVV-trofee. En het was een Nederlander die dat het best begrepen leek te hebben. Lars van der Haar schoot het best uit de startblokken en hij kreeg Tim Merlier (Verandas Willems-Crelan) en diens ploegmaat Wout van Aert in zijn zog.

Mathieu van der Poel dook 'maar' als negende het veld in en dat hadden ze in de voorposten snel begrepen. Een groepje van vier -Van Aert, Soete, Van der Haar en Vanthourenhout- legde er meteen duchtig de pees op en kon ook al snel een mooi kloofje slaan. Van der Poel zag het gevaar in en op indrukwekkende wijze stoomde de slokop van het seizoensbegin richting het leiderskwartet. Wat later kwamen ook Toon Aerts en Kevin Pauwels aansluiten.

belga
rv

Van Aert jaagt tempo in de hoogte

Van Aert was hersteld van zijn inspanningen van gisteren en de wereldkampioen dreef zijn concurrenten tot het uiterste. Aanvankelijk kon enkel Van der Poel het wiel van de man in de regenboogtrui in het vizier houden, maar na een rustmoment konden Aerts en co de kloof opnieuw dichten. Op vier ronden van het einde pakte de kopman van Verandas Willems-Crelan echter opnieuw uit met een tempoversnelling en Van der Poel moest andermaal alle zeilen bijzetten om terug te keren.

Daarna gaf de Nederlandse veelvraat er zélf een snok aan, maar met de nodige moeite konden Van Aert én Van der Haar terugkeren. Van der Poel en Van Aert begonnen elkaar het wit uit de ogen te staren en daar maakte de kleine poulain van Sven Nys handig gebruik van. Met één versnelling slaagde hij erin om een mooie kloof te slaan en twee ronden later maakte hij officieel een einde aan de zegereeks van Van der Poel. In de achtergrond haalde Van der Poel het van Van Aert.

rv
Lars van der Haar.
belga Lars van der Haar.
rv
rv
belga

Van der Poel: "Ik had die mooie reeks liever nog wat gerokken, maar Lars heeft het niet gestolen"

Voor het eerst dit seizoen won Mathieu van der Poel geen wedstrijd waaraan hij deel nam. In Ronse beet hij immers de tanden stuk op zijn landgenoot Lars van der Haar en werd hij tweede. "Dit was een enorm lastige cross. Hier kon je bijna geen verschil maken. Daarom ook stokte het tempo meermaals. Iedereen moest wel eens recupereren van de geleverde inspanningen", begon Mathieu van der Poel. "Toen Lars van der Haar ging heb ik iets te lang gehoopt dat Wout van Aert het gat ging dichtrijden. Dat gebeurde dus niet. Ik bleef ook zitten. Achteraf gezien had ik onmiddellijk moeten reageren maar dat deed ik dus niet. Ik zat evenwel à bloc op dat moment. Lars heeft deze zege zeker niet gestolen. Hij zat op het juiste moment op de juiste plaats en kon zijn eigen koers van dan af bepalen. Ik heb nog wel eens een cross verloren op zo'n manier. Ik wist sowieso dat het niet haalbaar was om elke cross die ik reed te winnen. Vandaag is er dus een einde gekomen aan dat mooie lijstje ook al had ik die periode liever nog een poosje gerokken", gaf Mathieu van der Poel mee.

Van der Haar: "Ik schat deze overwinning zeker hoog in"

De 26-jarige Lars van der Haar heeft dankbaar gebruik gemaakt van de rivaliteit tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. De Nederlander kon het zegegebaar maken nadat hij een korte solo knap afrondde. "Het parcours hier in Ronse ligt me wel, maar winnen zat er voor mij nooit in. Tot vandaag dan", straalde Lars van der Haar. "Ik had het geluk dat mijn teamgenoot voor mij uitreed zodat Kevin Pauwels al het werk moest opknappen in de jacht naar een plaatsje voorin. Toen we aansluiting kregen voelde ik me nog steeds zeer fris en goed. Dan was het afwachten hoe Wout van Aert en Mathieu van der Poel hun wedstrijd gingen indelen. Op de weg viel het plots stil en dan ging ik maar mijn kans. Zij blijven teveel naar elkaar kijken en ik sloeg meteen een mooie kloof. Ik moest wel heel diep gaan. In de laatste ronde vreesde ik zelfs even dat ik helemaal ging stil vallen maar dat gebeurde gelukkig niet. Dit parcours is een ware sloophamer. Het was afzien tot het einde. Ik schat deze zege, mijn eerste overwinning in een klassementscross buiten de Wereldbeker, zeer hoog in", verduidelijkte Lars van der Haar. 

photo_news18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thomas Visser

  Modderig? Het parkoers was razendsnel. En op snelle rondjes zal Van der Haar deze twee nog vaker gaan kloppen, zeker in de wereldbekers. Op modderige omlopen mist Van der Haar de power. Schrijf 'm trouwens ook maar op voor het WK.

 • sylvain roobaert

  De uitleg van Wout , ik ga niet altijd voor Mathieu het gat dicht rijden , hij heeft nog niks gewonnen behalve veel groot praat . Ging enkel de WB rijden om te winnen maar die is al verloren . Sorry Wout maar je loopt meer naast dan in je schoenen , liever Mathieu zoals heel veel belgen voor mij

 • Roger Deprez

  Het is ver gekomen als Vlamingen elkaar afbreken en supporteren voor een buitenlander nietwaar Serge Vansteenkiste, en wat is dan de prestatie van Van der Haar geweest alleen volgen en dan de hulp krijgen van een andere Hollander.

 • Henkie Janssen

  Cross is marginale sport geworden met enkel b-coureurs die niet goed genoeg zijn voor de weg, de echte coureur VdP en WvA gaan straks na de weg. Dit geldt ook voor buitenlandse talenten zij vertrekken allemaal naar de weg, hierdoor blijft de cross een Vlaamse aangelegenheid en is de WK trui eigenlijk een V(laams)K trui.

 • Jan Van Rompaey

  Laat de besten mekaar maar beloeren dan kunnen anderen ook eens winnen.