Aerts boekt recordzege in Leuven na spannende sprint met drie

BELGA
Toon Aerts heeft de GP Leuven op zijn naam geschreven. Hij troefde Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar af in een spannende sprint. Aerts wint al voor de derde keer in Leuven en wordt zo alleen recordhouder voor Mathieu van der Poel en Sven Nys. 

Opschudding tijdens de start op het militair domein in Heverlee. Eli Iserbyt werd in de eerste bocht gehinderd door Laurens Sweeck en kwam ten val. Hij begon daardoor aan een lange inhaalrace. Toon Aerts was wel goed weg. Hij dook als eerste het veld in, gevolgd door David van der Poel en broer Thijs Aerts. Toon Aerts trok het tempo van bij de start met een ferme ruk de hoogte in. De Antwerpenaar sloeg een klein kloofje, maar werd in de tweede ronde bijgebeend door een groepje met Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Niels Vandeputte, Tijs Aerts en Wietse Bosmans. 

Bij het ingaan van de vijfde ronde snelden Toon Aerts en Michael Vanthourenhout naar de kop. Alleen van der Haar kon op het wiel springen. Niels Vandeputte probeerde dat ook, maar bleef hangen op een paar meter. Het drietal was gaan vliegen. De kleine Nederlander moest in de voorlaatste ronde lossen, maar knokte zich terug. De drie leiders maakten zich op voor een sprint. Toon Aerts was een fractie sneller dan Vanthourenhout - ook al schoot hij uit zijn klikpedaal. Van der Haar vervolledigde het podium.

BELGA

In de achtergrond finishte Vandeputte op een knappe vierde plaats. Belgische kampioen Laurens Sweeck kende een offday. Hij kwam nooit echt in het stuk voor en eindigde op een teleurstellende veertiende stek. Ook voor Iserbyt was het een cross om snel te vergeten. Hij stapte iets voor het half uur van de fiets. 

Toon Aerts komt graag naar Leuven. Eerder won hij er al twee keer. Met deze zege wordt Aerts alleen recordhouder in de wedstrijd. Hij steekt Mathieu van der Poel en Sven Nys voorbij. 

BELGA

Aerts schoot in volle sprint uit de klikpedalen, maar kon er wel om lachen. “Het lijkt wel of alles begint te lijden op het einde van het seizoen. Zo ook mijn schoenplaatjes. Tijdens de sprint schoot ik hierdoor uit mijn klikpedaal. Ik kon echter snel opnieuw inklikken en zo het alsnog halen. Morgen in Oostmalle start ik met andere schoenen, zoveel is zeker. Dit wil ik geen twee keer meemaken in hetzelfde weekend.”

 “Het zou zuur geweest zijn mocht ik door dit dom toeval de wedstrijd verloren hebben. De laatste tijd ben ik wel sterk in de sprint. Dat bewees ik vandaag opnieuw. Ook in Maldegem kon ik wat laten zien, net als in Lille. Ik wou niet op kop de laatste rechte lijn opdraaien maar Michael Vanthourenhout begon zo traag te rijden dat ik hem wel moest voorbijgaan. Ik nam dan maar het initiatief de spurt van ver in te zetten", aldus Toon Aerts. 

BELGA

De cyclocross van Leuven maakt deel uit van de Rectavit Series, een reeks van vijf wedstrijden waarvoor geen algemeen klassement wordt opgemaakt. Toppers als wereldkampioen Mathieu van der Poel en Wout van Aert stonden niet aan de start in deze vierde manche. Zij zijn inmiddels aan de slag op de weg. 

Morgen/zondag staat de Internationale Sluitingsprijs in Oostmalle op het programma.

BELGA1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • staf bal

    proficiat Toon