Aangeslagen Nys: "Deden altijd meewarig over motortjes, nu is het realiteit"

BELGA
De Belgische tenoren reageren aangeslagen op het nieuws dat onze landgenote Femke van den Driessche, topfavoriete bij de vrouwen, een motortje in haar fiets had gestopt en dus 'mechanische doping' heeft gepleegd. Wout van Aert is stomverbaasd en wist niet dat zoiets omging in het veldritwereldje. Sven Nys van zijn kant baalt: "Dit kon de sport echt wel missen."

Wout van Aert strijdt morgen met Mathieu van der Poel voor de regenboogtrui bij de profs, maar dit trieste nieuws van mechanische fraude bij een Belgische belofterenster sloeg in als een bom. "Ja, ik ben heel aangedaan door dit bericht, en wist niet dat zoiets omging in onze sport. Het is ook een heel raar gevoel dat dit uitgerekend op het WK naar boven komt."

Sven Nys was eveneens geschrokken. Als lid van de veldritcommissie van de UCI kan hij ook heel goed inschatten hoe die mechanische doping bestreden wordt. Al sinds het WK in Hoogerheide in 2014 zijn er tests in het veldrijden, maar nu was er nieuwe technologie die meteen resultaten opleverde. "Of dit ook kan bij de profs? Moeilijk te zeggen", stelt Sven Nys. "Er werd vaak meewarig gedaan en al lachend gesteld dat een straffe renner 'met een brommerke reed', maar nu is het realiteit. Dit kan de sport echt wel missen als kiespijn. Er waren geen aanwijzingen van misbruik, maar er is wel beslist om meer en beter te testen."