8 op 8! Van der Poel evenaart in Middelkerke knap record van Nys én pakt eindzege in Superprestige

Mathieu van der Poel.
BELGA Mathieu van der Poel.
Het record is binnen. Mathieu van der Poel heeft in Middelkerke de slotmanche van de Superprestige gewonnen en was zo de net als Sven Nys (in 2006-2007) de beste in alle acht Superprestige-manches. De wereldkampioen, die ook zijn derde opeenvolgende eindzege pakt, was onder een stralend lentezonnetje de beste aan zee. Morgen rijdt Van der Poel in Hulst zijn laatste cross van het seizoen.

Van der Poel trok afgelopen week zijn skilatten aan en in de openingsronde moest de wereldkampioen toch even zoeken naar zijn crossbenen. In de lange zandstrook struikelde de wereldkampioen even, waardoor hij al snel op achtervolgen aangewezen was. Toon Aerts rook zijn kans en de Belgische kampioen voerde voorin het tempo nog wat op.

De wereldkampioen panikeerde echter niet en de Nederlander knabbelde al snel enkele seconden van zijn achterstand af. Vanthourenhout en Hermans namen het kopwerk over van Aerts en in een mum van tijd keerde Van der Poel terug voorin. En lang wachtte de wereldkampioen niet om zijn versnelling te plaatsen.

Bij het ingaan van de derde ronde sloeg ‘MVDP’ een kloofje op Vanthourenhout en Hermans en de voorgift nam snel toe. De Nederlander groeide in de wedstrijd en was amper op foutjes te betrappen. “Stel Van der Poel op bij Anderlecht en ze halen play-off 1”: ook Sporza-commentator en onze columnist Michel Wuyts was onder de indruk van zoveel suprematie.

In de achtergrond zette Vanthourenhout de rest onder druk in de strijd om de tweede plaats. Telenet-ploegmaats Aerts, Hermans en Van der Haar sloegen de handen in elkaar in de achtervolging en ook Kevin Pauwels deed nog even mee in de laatste klassementscross van zijn carrière.

Vanthourenhout kwam op een bepaald moment nog wat dichter bij Van der Poel, maar de wereldkampioen onder druk zetten lukte niet meer. Morgen rijdt hij in Hulst zijn laatste cross van het seizoen, volgende week volgt in Turkije alweer de Ronde van Antalya op de weg.

BELGA
Photo News
Van der Poel.
Play Sports Van der Poel.

Van der Poel: “Had nog genoeg krachten in de benen”

“Ik ben blij”, opende Van der Poel na zijn 31ste overwinning van het seizoen. “Het was best wel lastige wedstrijd door de lange zandstrook. Voor mij was die er net wat over. Maar ik ben blij met 8 op 8. Mijn val in beginfase? Die zandbak lag op zichzelf al moeilijk genoeg, dus ik vond het niet nodig dat ze deze voor de rit nog eens gingen omploegen. Maar ik ga het daar niet op steken, die val was mijn eigen fout. Ik kwam iets te onstuimig aanrijden.”

“Of ik de gevolgen van mijn skitrip voelde? Ik ben er zeker geen conditie door verloren, misschien aanvankelijk was de souplesse wel wat minder. Maar ik had zeker nog genoeg krachten in de benen. In de slotronde kwam Vanthourenhout snel dichter, maar ik heb de situatie altijd onder controle gehad. Wat ik ook nog wil zeggen: het was ongelooflijk hoeveel volk hier bij elkaar was gekomen in Middelkerke. Het publiek was ook zeer sportief, wat leuk als renner om door te fietsen. Dat ik Nys evenaar? Dat is een eer voor mij.”

Bekijk ook:

Vanthourenhout tevreden met tweede plaats

Michael Vanthourenhout toonde zich best tevreden met de dichtste ereplaats. “Tijdens de laatste looppassage zag ik plots Mathieu van der Poel voor mij. Ik gaf meteen alles, maar net op dat moment ging ook hij versnellen en wist ik wel dat ik enkel nog beslag kon leggen op de tweede plaats”, verklaarde Vanthourenhout. “Ik ben best tevreden met dat resultaat. Van der Poel was ten val gekomen in de eerste ronde, maar bij ons werd er geen echte snelheid gemaakt om hem op achterstand te zetten. Daardoor kon Mathieu gemakkelijk terug komen. Toen hij versnelde, was het meteen over. Ikzelf wou er alles aan doen om tweede te worden, maar zat gevangen in een net van drie Telenet-Fidea-renners. Uiteindelijk vond ik toch een gaatje en kon ik alleen op pad gaan.”

Vanthourenhout, Van der Poel en Aerts.
Play Sports Vanthourenhout, Van der Poel en Aerts.

Toon Aerts wil seizoen graag afsluiten met 30 podiumplaatsen

Belgisch kampioen Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) gaf eerder deze week al aan dat hij niet meer rekende op een eventuele eindzege in de Superprestige. Enkel een offday van Mathieu van der Poel had er nog voor kunnen zorgen dat Aerts alsnog voorbij de Nederlander zou gaan. Aerts werd derde in Middelkerke en tweede in de eindstand.

“In zo’n mooi weer verwacht je niet zo’n zware cross. Bepaalde passages lagen er echt heel modderig bij”, reageerde Aerts. “Die loopstroken waren er voor mij net iets te veel aan. In het begin maakte ik te veel foutjes, maar naarmate de cross vorderde, kwam ik er door. Kevin Pauwels was op een gegeven moment bij ons groepje komen aansluiten en dat was voor mij wel het signaal om toch verder te knokken en te gaan voor een nieuwe podiumplaats. Ik stelde eerder dat ik graag 30 podiumplaatsen zou behalen dit seizoen, wel ik sta nu op 29. In Hulst kan ik zondag mijn doelstelling behalen.”

Belgian Toon Aerts pictured in action during the men's elite race of the Noordzeecross, last race of the Superprestige cyclocross competition, in Middelkerke, Saturday 16 February 2019. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN
BELGA Belgian Toon Aerts pictured in action during the men's elite race of the Noordzeecross, last race of the Superprestige cyclocross competition, in Middelkerke, Saturday 16 February 2019. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jacques weterings

  Van Aert heeft blijkbaar al lang begrepen dat er voor hem niet véél meer rest dan 'n occasionele tweede plaats !

 • frankie bressinck

  Als hij de komende jaren alleen tegen MVT en Aerts moet rijden zal hij nog veel winnen! Als Van Aert er niet is zie je gewoon niks op de cross! De 2 belgen zijn al blij met een podium plaats en de anderen kunnen gewoon niet mee! Nog een geluk dat we goede commentaar hebben van de Wuyts en den Herrygers!!

 • Peeters Freddy

  Als ik Michel Wuyts bezig hoorde was het precies of Sven Nys reed ook die wedstrijd.

 • Jan Van den Bergh

  Buitenaards , elke week tegen twee dezelfde renners moeten opboksen ? Ga slapen !

 • Steven Van Westerloo

  Knappe kampioen!