Vansummeren vindt maar moeilijk zijn weg na profcarrière

Geen ploegleider, dan maar adviesbureau

Johan Vansummeren en zijn vrouw Jasmine Vangrieken
BELGA Johan Vansummeren en zijn vrouw Jasmine Vangrieken
Vandaag viert Johan Vansummeren zijn 36ste verjaardag. En tegelijk een startschot van een nieuw leven na zijn door hartproblemen ingegeven afscheid als wielrenner vorig jaar. Met zijn vrouw Jasmine Vangrieken lanceert hij nu een advies- en eventbureau rond wielrennen: "Johan is niet gemaakt om stil te zitten."

Secteur4.com, aldus de website waarmee Vansummeren en Vangrieken hun diensten aanbieden. Een symbolische naam natuurlijk, naar de befaamde kasseistrook Carrefour de l'Arbre waar Johan Vansummeren het verschil maakte in Parijs-Roubaix 2011. Zijn mooiste zege ooit, en het zal straks in april ongetwijfeld pijn doen bij Vansummeren als hij de klassieker op tv moet volgen en niet bij een profploeg: "Als ze tegen Johan morgen zouden zeggen dat hij weer zou mogen koersen, zou hij dat direct doen", zegt zijn vrouw Jasmine Vangrieken.

Maar topsport kan dus niet meer na zijn hartritmestoornissen in de Ronde van Oman een klein jaar geleden. Na enkele maanden van onzekerheid kondigde Vansummeren in juni 2016 met tranen zijn afscheid van de wielersport aan. Sindsdien hield hij zich in de luwte. Het oriënteren naar een nieuw leven verliep niet makkelijk, zegt Vangrieken: "Er zijn momenten geweest dat het niet fijn was. Zeker in het begin, want plots val je gewoon in het dagelijkse leven terug en mag je niet meer doen wat je altijd graag gedaan hebt. Er kwamen veel vragen van mensen die ongerust zijn, en als je van nature niet uitbundig bent, was dat best lastig. Maar Johan kan er wel mee omgaan."

Vansummeren won in 2011 Parijs-Roubaix nadat hij het verschil maakte op secteur 4 - die van Carrefour de l'Arbre.
IMAGEGLOBE Vansummeren won in 2011 Parijs-Roubaix nadat hij het verschil maakte op secteur 4 - die van Carrefour de l'Arbre.
In juni 2016 kondigde Vansummeren met tranen in de ogen zijn afscheid van de wielersport aan.
BELGA In juni 2016 kondigde Vansummeren met tranen in de ogen zijn afscheid van de wielersport aan.

Frustrerend

Vansummeren mocht zijn contract bij AG2R tot eind december uitdoen, maar kon het daardoor niet met ander werk combineren. "Maar Johan is niet gemaakt om stil te zitten", zegt Vangrieken. "Een hele dag in de zetel zitten is frustrerend. Er moest iets nieuws komen. Hij heeft een diploma als ploegleider, maar die plaatsen zijn dun bezaaid. Hij heeft andere aanbiedingen buiten het wielrennen gekregen, maar daar ligt zijn hart niet bij. Zijn passie blijft wielrennen."

En daar moet Secteur4 nu aan tegemoetkomen. Vansummeren biedt zijn diensten aan aan ouders die advies willen over hun jonge coureurs of kan zijn ervaring overbrengen in mental coaching. Een bedrijf dat zijn werknemers wil verrassen kan bijvoorbeeld ook Vansummeren inhuren voor een fietstocht op een uitgestippeld parcours: 'Ride with Summie'. Vangrieken valt te boeken voor presentaties en fotoshoots, werk dat ze eerder ook al deed.

Vansummeren mocht zijn contract bij AG2R tot eind december uitdoen, maar kon het daardoor niet met ander werk combineren.
BELGA Vansummeren mocht zijn contract bij AG2R tot eind december uitdoen, maar kon het daardoor niet met ander werk combineren.