Van Vleuten kroont zich voor eerst tot wereldkampioene na monsterlijke solo van 105 kilometer

Photo News
Annemiek van Vleuten heeft op indrukwekkende wijze haar eerste wereldtitel op de weg gegrepen. De 36-jarige Nederlandse rondde een solo van maar liefst 105 kilometer af. Een unieke prestatie. Haar landgenote Anna van der Breggen eindigde als tweede, de Australische Amanda Spratt veroverde het brons.

De vrouwen elite kregen vandaag tussen Bradford en Harrogate net geen tocht van 150 kilometer voor de wielen geschoven. Met Sofie De Vuyst, Valerie Demey, Jesse Vandenbulcke, Kelly Van Den Steen en Julie Van de Velde stonden er vijf Belgische dames aan de start.

Annemiek van Vleuten werd dinsdag ‘slechts’ derde in de WK-tijdrit. De Nederlandse was gebrand op revanche in de wegrit en gaf er op 105 kilometer van de streep een serieuze lel op. Thuisrijdster Lizzie Deignan moest een gat laten, Van Vleuten was gaan vliegen.

Nadien volgde een vooroorlogse solotocht. Stilvallen? Dat staat niet in het woordenboek van Van Vleuten. Twee minuten (voorsprong) werden er drie, drie werden er vier. Een onewomanshow. Van Vleuten, die begin oktober 37 wordt, kroonde zich tot de oudste wereldkampioene ooit.

Anna van der Breggen, de winnares van vorig jaar, finishte als tweede. Amanda Spratt vervolledigde het podium. De Vuyst was met een veertiende plek de eerste landgenote.

Van Vleuten: “Merckxiaans? Heel mooi compliment”

De vreugde bij Van Vleuten:

Belgische dames: “Chapeau wat Van Vleuten gedaan heeft”

Photo News

Uitslag

 1. Annemiek van Vleuten (Ned) in 4u06:05

2. Anna van der Breggen (Ned) op 2:15

3. Amanda Spratt (Aus) 2:28

4. Chloe Dygert (VSt) 3:24, 5. Elisa Longo Borghini (Ita) 4:45; 6. Marianne Vos (Ned) 5:20; 7. Marta Bastianelli (Ita); 8. Ashleigh Moolman (ZAf); 9. Lisa Brennauer (Dui); 10. Coryn Rivera (VSt); 11. Christine Majerus (Lux); 12. Arlenis Sierra (Cub); 13. Amalie Dideriksen (Den); 14. Sofie De Vuyst; 15. Emilia Fahlin (Zwe); 16. Alison Jackson (Can), 17. Audrey Cordon-Ragot (Fra), 18. Alena Amialiusik (WRu) 19. Amy Pieters (Ned); 20. Paula Patino (Col); 73. Kelly Van Den Steen 12:55; 77. Jesse Vandenbulcke 18:08.

Opgaves: Valerie Demy, Julie Van De Velde 

Photo News
AP
Photo News
Photo News17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • hugo van der speetn

  Na zo een solo zegetocht van 100km ziet ze er nog verrassend fris uit !!!

 • Jos Plevoets

  Zelden iemand gezien die zo oprecht blij was met de overwinning het heeft me echt ontroerd. Proficiat aan deze prachtvrouw met zo een knalprestatie.

 • Yves Steenssens

  Geweldig , doet me denken aan " Iwan de verschrikkelijke Fedor Den Hertog" die het klaarspeelde het Nederlands kampioenschap bij de profs te winnen in jaren '70 met van start tot aankomst alleen vooruit te rijden, en nog minuten overhield .

 • Jean-Pierre Roobaert

  Hiervoor is er maar één woord "fenomenaal", wat een prestatie, dit kunnen we na zovele jaren nog een "Merkxiaans" noemen, met absolute respect voor de grootste aller tijden ... Proficiat Annemiek, hiervoor zijn geen andere woorden !!!!!

 • Adrian Irvine

  OngeloofelIjke prestatie bij Annemieke Van Vleuten.