Van Poppel wint in Binche, Dupont steekt eindzege Napoleon Games Cup op zak

Photo News
Danny van Poppel heeft Binche-Chimay-Binche gewonnen. De Nederlander bekroonde een sterke finale van zijn team LottoNL-Jumbo in de slotkilometer. Belgische kampioen Yves Lampaert werd tweede, Oliver Naesen reed naar de derde plek. Timothy Dupont is met een achtste plaats zeker van de eindzege in de Napoleon Games Cup.

Binche-Chimay-Bince ofwel de Memorial Frank Vandenbroucke. De laatste wedstrijd in de Napoleon Games Cup van het seizoen én een soort heruitgave van het BK waarin Yves Lampaert naar de Belgische tricolore reed. Adelbrieven genoeg dus voor één van de laatste eendagskoersen van het jaar op Belgische bodem. Koersen maar! 

Zes renners kleurden de vlucht van een regenachtige dag in Wallonië. Twee Fransen Jauregui (AG2R) en Orceau (Direct Energie) en 4 Belgen: Devriendt (Wanty), Peyskens (WB Aqua Protect), Raymackers en Teugels (Cibel). Op goed 50 kilometer van de meet zat hun avontuur erop. Hoog tijd voor de finale om in al zijn hevigheid los te barsten. 

Photo News

Daarin probeerden meerdere renners zich te tonen. Lampaert, Démare, Stybar, Vandenbergh en Laporte waren de grote namen. Ook Benjamin Declercq (Sport-Vlaanderen) en Timothy Dupont (Véranda's Willems-Crelan) waren constante factoren in het ontsnappingsgeweld. Die laatste probeerde bij elke tussensprint extra punten voor de Napoleon Games Cup te sprokkelen. Zou de eindzege van Sean De Bie alsnog in het gedrang komen? 

Terwijl Dupont zich probeerde rijk te rekenen, speelden Stybar en Lampaert het Quick.Step-overwicht in de kopgroep uit. De Tsjech plaatste op 15 kilometer van de meet zijn bommetje. Niemand had een antwoord. Of toch? LottoNL-Jumbo trok alles weer bijeen van achteruit. Stybar gaf zich gewonnen onder de vod. Op naar een sprint in Binche! 

Van Poppel gooide daarin na een lead-out van Groenewegen al zijn troefkaarten op tafel. Het was nog ver tot de aankomst, maar op de oplopende kasseiweg kon niemand het gaatje dichten. Yves Lampaert deed nog de beste poging, maar de Belgische kampioen strandde op ruime afstand op de tweede plaats. Oliver Naesen werd derde. Dupont reed naar de achtste plaats. Voldoende om de eindzege in de Napoleon Games Cup nog net op zijn conto te schrijven.

Photo News

Danny Van Poppel: "Hoop volgend jaar mijn kans te kunnen gaan in de klassiekers"

De Nederlander Danny van Poppel won de 31ste editie van Binche-Chimay-Binche. Na afloop liet hij optekenen volgend jaar te mikken op klassieke zeges in het voorjaar.

"Ik boek hier een mooie overwinning", stak Van Poppel trots van wal. "Mijn ploeg heeft heel sterk gereden, vooral Maarten Wynants. Hij stond mij bij in de finale. Dylan Groenewegen voelde zich niet zo goed en zo kon ik mijn kans gaan. Ik voelde me sterk en heb het werk van mijn ploegmaats kunnen afronden. Binche was mijn laatste wedstrijd van het seizoen, dat ik op deze manier mooi afsluit."

Van Poppel, een snelle man, haalde het in Binche verrassend solo. "Ik kan me niet op mijn sprint concentreren tegen de grote kanonnen", erkende de Nederlander. "Zo stootte ik in de Vuelta op de Sagans, Viviani's en Nizzolo's van deze wereld. Maar in een finale als vandaag kan ik het ook solo."

Van Poppel rijdt ook volgend seizoen voor LottoNL-Jumbo, dat hij begin 2018 vervoegde na twee seizoenen Sky. "Ik heb me, onder meer door blessureleed, nog nooit echt kunnen concentreren op de voorjaarsklassiekers. Dat hoop ik volgend jaar wel te kunnen doen. Ik droom van winst in een klassieker als Gent-Wevelgem."

Photo News

Yves Lampaert: "Ik heb geprobeerd, maar Van Poppel was sterker"

"Toen Zdenek Stybar in de finale werd ingelopen, hebben de Jumbo's alles op alles gezet voor hun sprinter Groenewegen en voor Van Poppel. En dat bleek de juiste tactiek", meent Lampaert. "Voor mij was het leuk om terug in Binche te zijn na het BK, en ik ben tevreden dat ik opnieuw een goed resultaat kon neerzetten, al voel ik ook ontgoocheling omdat ik zo dicht bij de zege kwam."

Lampaert onderstreepte met een tweede plaats dat de omgeving van Binche hem goed ligt. "Ik wil benadrukken dat mijn succes op het BK in juni geen toevalstreffer was. Ik was sterk die dag, en ook vandaag voelde ik me sterk. Ik heb zeker alles geprobeerd, maar er was er eentje sterker."

Photo News

Oliver Naesen na derde plaats: "Afspraak zondag in Parijs-Tours"

Olivier Naesen sprintte naar een knappe derde plaats in Binche-Chimay-Binche. Zondag wil de kopman van AG2R voor winst gaan in Parijs-Tours.

"Het was door de kou geen makkelijke wedstrijd", opende Naesen na afloop. "Er waren twee scenario's mogelijk vandaag: een vroege vlucht die tot op het einde droeg of een spectaculaire finale. Het is het tweede geworden. Ik dacht dat de race voorbij was toen het groepje met Vandenbergh (Naesen's ploegmakker, red) en Lampaert wegreed. Maar LottoNL-Jumbo nam de koers in handen en haalde de laatste vluchter, Zdenek Stybar, in de slotkilometer terug. Vervolgens lanceerde Danny van Poppel zich heel explosief en hij pakte de zege."

Zondag start Naesen in Parijs-Tours, waar hij vorig jaar zesde werd. "Daar telt enkel de zege voor mij", was de Belgisch kampioen van 2017 ambitieus. "Dat was vandaag ook al het geval, maar het is niet makkelijk te winnen."

Photo News

Timothy Dupont pakt dankzij achtste plaats eindzege

Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert) reed naar een achtste plaats in Binche-Chimay-Binche, de slotmanche van de Napoleon Games Cup. Dat volstond om in het eindklassement over Sean De Bie (Veranda's Willems-Crelan) te wippen.

"Het doel was de dagzege vandaag", stak Dupont, momenteel ook leider in de UCI Europe Tour, na afloop van wal. "Ik zat in de goede ontsnapping in de finale, maar ze namen ons op vier kilometer van de aankomst terug. Ik hoopte nadien nog voor de zege te sprinten, maar dat zat er niet meer in. Uiteindelijk win ik wel opnieuw, net als in 2016, de Napoleon Games Cup. Het is mooi op het podium te mogen in de thuisstad van onze sponsor Wanty."

Dupont evalueerde vervolgens al even zijn seizoen. "Ik ben tevreden met mijn seizoen, behaalde 35 toptien-noteringen, maar kon slechts één keer winnen. Bovendien was ik regelmatig van het begin tot het einde. Ik heb alle klassiekers gereden en mijn eerste Tour de France."

Dupont besluit het seizoen met Parijs-Bourges (4/10), Parijs-Tours (7/10) en de Tacx Pro Classic (13/10).

Photo News1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Victor Avanti

    Toch een snelle Hollander