Van Genechten: "Meer zelf sprinten"

BELGA
De overstap van Jonas Van Genechten van Lotto-Belisol naar IAM Cycling kwam een beetje als een verrassing. De renner werd een verbeterd contract aangeboden bij de Belgische ploeg, maar koos uiteindelijk in oktober voor de Zwitserse formatie. "Een goede beslissing", herhaalde hij nog eens. "Hier mag ik veel meer mijn eigen koers rijden."

Van Genechten (28) brak dit jaar door met een ritzege in de Ronde van Polen. Verder zette hij Gullegem Koerse, de Druivenkoers in Overijse en de GP Fourmies op zijn palmares.

Hij werkte vooral in dienst van André Greipel bij Lotto-Belisol en werd door IAM Cycling aangetrokken om zelf sprints te winnen. "Ik heb heel veel goesting in het nieuwe seizoen", vertelde Van Genechten. "Ik ben hier nu vier dagen in Zwitserland en de sfeer is heel goed in het team. Het gaat er heel familiaal aan toe. Ik ben blij met mijn overstap en het is natuurlijk ook een goede zaak dat we vanaf 2015 een WorldTour-ploeg zijn. We zijn al volop bezig met volgend seizoen. Vlak voor de teampresentatie waren we met 10 renners al een paar dagen samen in België om het materiaal te testen en enkele hellingen van de Vlaamse klassiekers te verkennen."

Van Genechten start net zoals Devenyns zijn seizoen in het Midden-Oosten met de rondes van Qatar en Oman. Hij neemt niet deel aan de Omloop het Nieuwsblad, maar start in Kuurne-Brussel-Kuurne. "Als absolute kopman voor de sprint", verklaarde hij. "Pelucchi en Haussler zijn er daar niet bij, de ploeg zal rond mij gebouwd zijn."

Naar eigen zeggen zorgt dat niet voor extra druk. "Uiteraard wil het team graag meer overwinningen, maar het is niet dat men daarvoor alleen naar mij kijkt. Er zijn nog andere jongens in de ploeg die kunnen winnen. Het doet me alvast deugd dat ik hier veel vertrouwen krijg en ik mijn eigen kans mag gaan."

Hoe de rest van het seizoen er concreet zal uitzien, is nog niet helemaal duidelijk. "Het staat vast dat ik in de grote voorjaarsklassiekers ook van de partij zal zijn, maar dan eerder om in dienst te rijden van de ploeg. Het programma daarna ligt nog niet vast."

Van Genechten komt over van Lotto-Belisol
PHOTO_NEWS Van Genechten komt over van Lotto-Belisol