Van der Poel wist niet eens waar de streep gisteren precies lag: “Geen Belg mag met hem naar WK-finish”

Op weg naar Kendal gisteren in de Ronde van Groot-Brittannië: Pavel Sivakov op kop, Tiesj Benoot (l) en Mathieu Van Der Poel (r).
Photo News Op weg naar Kendal gisteren in de Ronde van Groot-Brittannië: Pavel Sivakov op kop, Tiesj Benoot (l) en Mathieu Van Der Poel (r).
De topfavoriet voor het WK is bekend. Mathieu van der Poel (24) knalde gisteren naar dagwinst in de Ronde van Groot-Brittannië: alles en iedereen los uit het wiel in een sprint bergop. Tiesj Benoot, die tiende werd, wilde dat nog bijsturen: "Super-indrukwekkend", maakte hij ervan. Na een pittige rit door de Yorkshire Dales, de heuvelzone die straks ook het decor vormt voor het WK, finishte MVDP met lengten voorsprong.

Als we met hem naar de finish gaan worden we allemaal geklopt. We moeten op tijd beginnen te koersen

Tiesj Benoot

"Ik ging vol gas op 300 meter", zei Van der Poel. "Een risico, want ik wist de finish niet precies liggen. Het was ver, maar ik had meteen een kloof." Niet weten waar de streep ligt of hoe de aankomstzone eruit ziet: het maakt zijn zege nog spectaculairder. Benoot weet waar de tegenstand straks aan toe is. "Er is geen één Belg die op het WK met hem naar de streep mag. Want we worden allemaal geklopt. We moeten op tijd beginnen te koersen om van hem verlost geraken."

Tik voor Trentin

Jasper De Buyst, collega van Benoot bij Lotto-Soudal, kwam het dichtst in de buurt. Ook hij reed een straffe sprint, ook hij remonteerde een pak renners, maar strandde wel op drie volle seconden. "Als ik wat beter gepositioneerd had gezeten, had ik misschien zijn wiel kunnen houden, maar hem kloppen was nooit gelukt. Ik ga niets meer over Van der Poel zeggen. Het is al genoeg verteld hoe goed hij is."

De grootste mentale tik was voor Matteo Trentin, de man die straks op het WK kopman is bij de Italianen. Ook geen sukkelaar, maar hij maakte geen schijn van een kans en werd negende. "Hij had onderweg wel veel gegeven", zei Benoot, maar Van der Poel was in de finale ook de hele tijd vooraan te zien.

Hebben we gisteren de nieuwe wereldkampioen gezien? Niemand die zich nu al zal willen neerleggen bij de suprematie van de Nederlander, maar het is zoeken naar houvast. Misschien dit: de vierde etappe in de Tour of Britain vertoonde gelijkenissen met het WK, maar is natuurlijk geen exacte kopie. De finish in Kendal was weliswaar zwaarder dan die in Harrogate aan het einde van de maand, maar de rit was 100 kilometer korter. Is Van der Poel wel kwetsbaar na een slijtageslag? 

Photo News20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ruben lampe

  Blijkbaar zijn sommige hier nogal vergeetachtig. Vragen of Mathieu wel 280km aankan? Zijn jullie de RVV vergeten? In de finale tegen de grond, zelf alleen moeten achtervolgen op een hollend peloton op alle hellingen en NOG de sterkste op de Paterberg van de favorieten achter Bettiol. Als die doorhad dat die weg was was die wss nog mee geweest ook. Plus hij had nog talloze demarrages en reacties geplaatst voor de paterberg... Hij herstelt vrijwel meteen

 • patrick isenborghs

  het was alaphilippe die teveel wilde profiteren van fulsang dat die terug werden ingelopen . Fulsang werd het beu en hield de block erop .Een valpartij is altijd dom , waarom rijd wout tegen de afrastering ? maar de remonte die VDP daar plaatste om terug alleen naar het peleton toe te rijden was ernorm .En idd er zijn een pak favorieten en je moet een dosis geluk hebben in zulk een wedstrijd . Hou mannen als valverde , fulsang , trentin om er maar een paar te noemen in de gaten

 • Freddy van Puymbrouck

  Mathieu ,Remco en Wout zijn top talenten.Remco is de jongste en heeft het nadeel dat hij zal moeten wegrijden omdat hij in de spurt kansloos is tegen Mathieu.Er rijden zeker nog een paar andere renners mee waar je rekening mee moet houden.De afstand kan een nadeel zijn voor Remco die nog nooit zulke lange koers heeft getreden.Mathieu heeft bewezen dat hij die afstand zeker aankan zie de RVV.De tijdrit rijden om te winnen en daarna de wegwedstrijd zou wel eens van het goede te veel kunnen zijn

 • Roland Beeken

  Ja misschien heb je wel gelijk, maar deze koersen bevestigen mijn 30%. Dus dat er 20 man kan winnen. Amstel was dat waar Alaphilippe door miscommunicatie dacht dat hij minuten voorsprong had en "op zijn gemak naar boven reed. En in de Ronde kon ik het niet begrijpen dat hij met lekke band met 1 hand aan het stuur op de stoep rijdt. Volgens mij reed hij toen gewoon in een putteke.of tegen iets wat uistak. Doodzonde, maar ongelooflijk dom.

 • Willem Kempenaers

  VDP maakt geen kans tegen ONS talent Remco!