Van der Hoorn klopt Van Aert in spektakelrijke Schaal Sels

rv
Taco van der Hoorn heeft de Schaal Sels op zijn palmares gezet. De 23-jarige Nederlander van Roompot haalde het na een spektakelrijke tocht over kasseien en grindwegen van topfavoriet Wout van Aert.

Vandaag stonden er 196 kilometer over onverharde wegen en kasseistroken op het programma. Het uitdagende parcours motiveerde de renners om er vanaf de start in te vliegen. Twaalf renners wisten zich af te zonderen, maar op 100 kilometer van de streep kwam de boel weer samen.

Nadien zorgden de grindwegen voor afscheiding in het peloton. Wout van Aert duwde stevig door en kreeg Tim Merlier, Lukas Spengler, Amund Grondahl Jansen, Ludwig De Winter, Taco van der Hoorn en Justin Jules mee in zijn zog. Die laatste moest vervolgens afhaken, waardoor de overige zes de finale indoken. De achtervolgende groep volgde op veertig seconden, de winnaar zat vooraan.

Met nog tien kilometer voor de boeg kampte De Winter met een lekke band. Zo bleef er nog een kopgroep van vijf stuks over. Op de laatste onverharde strook dropte Van Aert - tevens ook de winnaar van vorig jaar - een bommetje, maar iedereen bleef aan boord. Nadien viel de wereldkampioen veldrijden een tweede keer aan en leek hij het te gaan halen, tot hij in de laatste honderden meters alsnog geremonteerd werd door een indrukwekkende Van der Hoorn.

Van der Hoorn: "Ik wist waaraan ik me mocht verwachten"

"Dit doet echt deugd", verklaarde de 23-jarige Nederlander Taco Van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij) nadat hij in de Schaal Sels zijn eerste profzege boekte. "Dit was een heel zware koers. Andermaal. Dit was de tweede keer dat ik deze koers reed. Ik wist dus waaraan ik me mocht verwachten. In dergelijke wedstrijden moet je altijd attent vooraan zitten en dat kost natuurlijk een pak energie."

"Ik reed op een heel slecht moment lek, maar kon met de steun van mijn ploegmakkers alsnog de kloof naar voor overbruggen. Dan mocht ik Wout van Aert niet meer uit het oog verliezen. Hij was immers de topfavoriet en hij is bovendien snel aan de eindmeet. Dat zijn Tim Merlier en Amund Jansen ook. Ik trachtte zelf eens aan te gaan, maar werd snel weer gegrepen door Van Aert. En dan ging hij ervandoor. Ik wist dat wij hem niet veel ruimte mochten geven en sprong naar hem toe. Ik slaagde er in de laatste rechte lijn in om bij hem te komen en ging er meteen over."

Van Aert: "Ik trek met een goed gevoel naar mijn eerste veldrit, zeker na zo'n mooie wegcampagne"

Wout van Aert (Veranda's Willems-Crelan) heeft zijn zege van vorig jaar in de Schaal Sels niet kunnen overdoen. In volle finale leek de wereldkampioen veldrijden wel op weg om het huzarenstukje tot een goed einde te brengen, maar de Nederlander Taco van der Hoorn zette hem een hak. 

"Mijn koers begon al onmiddellijk met een valse noot. Ik kreeg al in de eerste kilometers af te rekenen met materiaalpech", verklaarde Van Aert. "In de finale voelde ik me fris en goed. We zaten met twee van de ploeg in de goede vlucht. Ik zou het proberen met een uitval en liep het mis, dan kon Tim Merlier het eventueel afmaken in de sprint. Ik leek te slagen in mijn opzet tot Van der Hoorn bij mij kwam. Ik viel stil en hij kon gemakkelijk over mij heen komen. Jammer, want dat het mijn laatste koers op de weg, voor ik me weer ga toeleggen op een nieuw veldritseizoen. Dan mag ik eindelijk mijn regenboogtrui weer aandoen. Ik trek met een goed gevoel naar mijn eerste veldrit, zeker na zo'n mooie wegcampagne." 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Tess Van reusel

    Wie is in godsnaam Taco van der Hoorn.... Nooooooooit van gehoord...! Waarschynlyk eerste en laatste koerske gewonnen!!!