Van den Broeck: "Deze titel doet toch wel iets met mij"

BELGA
Een stralende Jurgen Van den Broeck mocht vandaag voor het eerst de Belgische driekleur in ontvangst nemen na zijn overwinning in het nationale kampioenschap tijdrijden in Postel (Mol).

"Ik hecht echt veel waarde aan deze titel. Zeker na al die seizoenen van terugvechten. Hier en daar werd er gezegd dat ik het niet meer zou kunnen, ik heb vandaag het tegendeel bewezen", stelde Van den Broeck. "Een reden waarom ik nu juist tegen de tijd beter ben geworden, daar heb ik geen antwoord op. Dit is alleszins een opluchting. Deze titel doet toch wel iets met mij. Ik ben inderdaad emotioneel, zeker omdat dit BK in eigen streek gereden werd. Ik woon hier zowat tien kilometer vandaan. Daarom ook nam ik op elke trainingstocht dit lusje van de tijdrit erbij. Zo leerde ik het parcours nog wat beter kennen. Na de Ronde van Italië had ik al mijn zinnen op dit kampioenschap gezet. Ik wist dat de Ronde van Zwitserland veel te kort na de Giro kwam voor mij. In Zwitserland wou ik enkel meerijden."

Snelle start
"Ik startte vandaag heel snel, net als in de Giro trouwens. Ik ging uit van mijn eigen sterkte. Ik ga deze titel wel vieren, maar ga niet verklappen hoe. Ik ga het tijdrijden nu toch verder onderhouden. Ik mag vanaf zaterdag in elke tijdrit starten met deze tricolore trui. Dat doet mij toch wel iets. Mijn verdere programma? Nu rust ik even omdat ik niet naar de Tour moet."

Lampaert: "Tweede hoogst haalbare"
Yves Lampaert (Etixx-Quick.Step) eindigde op een knappe tweede plaats. Vooral in het tweede deel duwde hij fors door. "Ik begon mijn tijdrit iets gematigder om dan over de helft vol door te kunnen gaan. Aan de suprematie van Jurgen Van den Broeck was vandaag niet veel te doen. Die tweede plaats was het hoogst haalbare", aldus Lampaert. "Eerlijk gezegd denk ik dat ik er beter aan doe me te beginnen specialiseren in het rijden van prologen. Mijn postuur is niet zo aerodynamisch als het zou moeten zijn voor een lange tijdrit. Tijdens een proloog kan ik terugvallen op mijn kracht. Misschien met wat meer training zou dat anders kunnen zijn, maar ik betwijfel het. Ik heb dit jaar qua kracht en wattage toch weer een stap vooruit gezet."