Van Avermaet tweede in tweede rit Ronde van Oman: “Ik ging net iets te vroeg aan”

Bijna had Greg Van Avermaet (32) zijn eerste zege van het seizoen te pakken. De Oost-Vlaming werd in Al Bustan, aan het einde van de tweede rit van de Ronde van Oman, in extremis gepasseerd door de Australiër Nathan Haas. “Ik kwam iets te vroeg op kop”, zei de Belg.

Teleurgesteld, maar ergens ook tevreden. Natuurlijk had Greg Van Avermaet liever gewonnen, maar dat lukte dus net niet. Op het laatste klimmetje van de dag, zo’n vijf kilometer voor de finish, schoof de kopman van BMC vlot mee toen het peloton in stukken scheurde. Samen met Alexey Lutsenko (Astana) reageerde hij alert op een uitval van Niki Terpstra (Quick.Step). “We schoten nog met een man of vijftien over”, deed Van Avermaet het verhaal van de finale. “Helaas had ik maar één ploegmaat meer bij me, Alberto Bettiol. Dat was wat weinig. We moesten kopwerk doen en daarna kwamen we te vroeg op kop in de sprint. Ik ging van net iets te vroeg aan. Er stond een behoorlijk stevige wind op kop en daardoor kon Haas er nog over komen. Spijtig, maar anderzijds is dit wel de bevestiging dat ik in orde ben. Niet iedereen heeft dat laatste klimmetje overleefd, dat geeft toch een goed gevoel.”

Ik zei het een paar dagen geleden nog: ik ben altijd het bruidsmeisje. Maar nu mag ik plots het trouwkleed aantrekken

Nathan Haas

Nathan Haas was natuurlijk de gelukkigste van allemaal. De 28-jarige Australiër van Katusha is behoorlijk snel, maar zeker geen winnaar: dit was zijn eerste zege in twee jaar. En dat maakte hem best emotioneel. “Ik zei het een paar dagen geleden nog: ik ben altijd het bruidsmeisje. Maar nu mag ik plots het trouwkleed aantrekken”, was hij tot tranen toe bewogen. “In de finale heb ik Van Avermaet zijn wiel gekozen omdat hij de favoriet was. Die finish bleef maar duren en ik kon er nog over komen.”

Haas, die niet alleen zichzelf, maar ook zijn ploeg de eerste zege van het seizoen bezorgde, is de nieuwe leider in Oman. Met Dries Devenyns (Quick.Step) zat er nog een tweede landgenoot mee in de kopgroep. Hij werd vierde. Van Avermaet gelooft dat hij morgen een nieuwe kans krijgt op ritwinst. De aankomst op Wadi Dayqah Dam is nieuw, maar zou op maat moeten zijn van de Oost-Vlaming. “Ik probeer het in ieder geval opnieuw”, aldus Van Avermaet.

Devenyns: "Het verbaast jullie misschien, maar zelf ben ik niet verbaasd over vierde stek"

Quick Step Floors zag met Dries Devenyns en Niki Terpstra twee renners in de top tien eindigen. De Nederlander werd zesde, de Oost-Vlaming vierde. "Ik kan er mee leven", zei hij na afloop. "In de finale werd er een hoog tempo gereden en het was moeilijk om te ontsnappen. Ik denk dat we uiteindelijk met 20 renners de sprint aangaan. Ik zag Van Avermaet (tweede), Lutsenko (derde) en Haas (winnaar) voor me en word dus vierde. Het verbaast jullie misschien, maar zelf ben ik niet verbaasd over deze vierde stek. In de etappe die Cancellara hier enkele jaren terug won (2015) en Greg derde werd, was ik ook mee in de groep die sprintte om de zege" (hij werd 15de, red).

Devenyns werd eerder op het jaar vijfde in het eindklassement van de Tour Down Under. Heeft hij ambities voor het eindklassement? "Niet echt", klonk het. "Ik beschouw dit vooral als een voorbereidingskoers op de voorjaarswedstrijden en ben blij dat ik hier meesprint. Ik heb met rugpijn gekampt, maar intussen gaat het dag na dag beter. De conditie is goed en dat wil ik vooral onthouden. Ik wil hier nog enkele mooie resultaten rijden, maar ben niet bezig met dat eindklassement. Ik denk dat Green Mountain (de koninginnenrit op zaterdag) te lastig zal zijn en dat daar echte klimmers zoals Nibali en co naar voren zullen komen."

Beeld: Belga
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Chris Marien

  Nen uitleg is er altijd he , word allemaal opgeklopt

 • wim rooyakkers

  Als er te voor staat is het bijna altijd fout.behalve tevreden.

 • Dirk Van Den Bossche

  Proficiat Greg, alleen spijtig dat je als beste Belg steeds door dezelfden wordt bekritiseerd

 • Ivan Versele

  Kijk dan naar de sneeuw he mannen. Kermiskoers in het zand, is nog plezant. Proficiat Greg, goe bezig. Goeie test voor de benen, wij kijken nu al uit naar je voorjaar..

 • nand nuyts

  Iets te vroeg op kop, man man te laat zeker!