Van Avermaet derde: "Goed teken voor de klassiekers"

PHOTO_NEWS
Greg Van Avermaet spurtte vandaag naar een derde stek in de Ronde van Qatar. "Het was een zware sprint", reageerde de renner van BMC. "Vooral door de hevige wind. De sprint werd vrij vroeg ingezet en verraste iedereen. Ik moest een kloofje dichten net op het moment dat Kristoff zijn sprint startte. Dus het was moeilijk om hem nog te remonteren. Al bij al mag ik tevreden zijn met deze derde stek."

Van Avermaet staat nu derde in de stand, op drie seconden van leider Kristoff. "Ik heb de voorbije dagen veel energie verbruikt", aldus Van Avermaet die zowel gisteren, als vandaag in de aanval trok en lange tijd vooraan reed met enkele medevluchters. "Vorig jaar reed ik hier wel een goede tijdrit, maar ik zal wel zien hoe het morgen gaat. Hopelijk ben ik voldoende gerecupereerd."

Met Tom Boonen, twee seconden voor Van Avermaet, maar vooral Niki Terpstra, eindwinnaar van vorig jaar en slechts op 5 seconden van de Waaslander kent hij nog enkele stevige tegenstanders. Andere specialisten tegen de klok, zoals Wiggins en Cancellara, zijn uitgeschakeld nadat ze minuten verloren in de waaieretappe. "Nu er geen echte specialisten meer vooraan te bespeuren zijn, wordt het zaak om dicht bij Boonen en co te finishen. Ik voel me vrij goed en dat is vooral een goed teken voor de klassiekers die op komst zijn."

Ook Philippe Gilbert reed een sterke wedstrijd in Qatar. Hij was mee met het selecte groepje vooraan, maar omdat een andere renner zijn achterwiel raakte, moest hij even langs de kant en verloor hij kostbare tijd. Uiteindelijk finishte hij op een 21e plaats en verloor hij 15 seconden. In het klassement staat hij ook op een 21e stek, op 25 seconden van leider Kristoff.

Tim De Waele
Tim De Waele
Tim De Waele
Tim De Waele

Die Kristoff (Katusha) was vandaag pas aan zijn tweede competitiedag toe en de Noor reed al meteen prijs. "Dit was wellicht de zwaarste etappe ooit die ik hier heb gereden in Qatar", zei de spurtbom na afloop. "Ik ben blij dat ik hier mijn allereerste overwinning boek."

Vorig seizoen was de Noor nog een onbekende voor het grote publiek, maar dankzij zijn overwinning in Milaan-Sanremo en twee sprintzeges in de Tour de France weet vrijwel iedereen dat je met Kristoff rekening moet houden tot aan de meet. "Het was een heel lange sprint", doet de de renner van Katusha zijn verhaal. "Ik moest een kloofje overbruggen om Terpstra en Guardini terug bij te benen. Het was nog 500 meter, maar ik heb niet omgekeken en gewoon keihard gefietst. Ik had het gevoel dat ik de sprint onder controle had, maar met een snelle man als Guardini weet je natuurlijk nooit. Pas toen ik over de streep ging, had ik zekerheid over de zege."

Het is voor Kristoff nog maar zijn eerste zege in Qatar. "En daar ben ik heel trots op", klonk het. "Vandaag was het een heel zware etappe en het was voortdurend uitkijken toen het peloton in waaiers brak. De ploeg leverde echt fantastisch werk en ik was de ganse tijd goed omringd waardoor ik wat energie kon sparen voor de finale. Natuurlijk was ik ook moe op het eind, maar dat gold voor iedereen in ons groepje, denk ik. Zo'n waaieretappe ligt me. In Noorwegen woon ik aan de kust en daar staat er vaak nog meer wind. Ik ben zeer blij dat ik zo vroeg op het seizoen al een zege pak, dat overkwam me nog nooit eerder."

Tim De Waele
Tim De Waele
Tim De Waele