Valverde wint derde rit in UAE Tour, eerste zege voor Spanjaard in regenboogtrui

Alejandro Valverde.
BELGA Alejandro Valverde.
Alejandro Valverde (38) heeft de tweede rit in lijn gewonnen in de UAE Tour. De aankomstlijn was getrokken na een beklimming van net geen elf kilometer en de Spanjaard reed dus het snelst naar boven. Voor Valverde was het zijn eerste zege als wereldkampioen. Primoz Roglic behoudt zijn leiderstrui.

Het grootste gedeelte van de rit, die vertrokken was in Al-Ain, was niet al te zwaar. Maar helemaal op het einde volgde dan toch stevig klimwerk op Jebel Hafeet. De ploegmaats van leider Roglic, onder wie een sterke Laurens De Plus, controleerden de eindfase. Op zo’n vier kilometer van de meet - Remco Evenepoel was dan net afgehaakt na een sterke beklimming - zat het werk van De Plus erop en trok Roglic er zelf vandoor. Enkel Daniel Martin, Damien Gaudu en Emanuel Buchmann konden zijn tempo aanvankelijk volgen.

Ook wereldkampioen Alejandro Valverde probeerde nog aansluiting te maken. De Spanjaard maakte indruk en kwam ook bij de drie koplopers. Valverde won vorig jaar op dezelfde plek en profiteerde optimaal van zijn parcourskennis. ‘El Imbatido’ boekte zijn eerste zege in de regenboogtrui. Roglic blijft leider.

Morgen ligt de finish van de vierde etappe op Hatta Dam, een korte helling, maar in de laatste meters met steile stukken tot 17 procent. De UAE Tour eindigt zaterdag.

Valverde: “Winnen in regenboogtrui is historisch”

Alejandro Valverde moest iets langer wachten dan de voorbije jaren op zijn eerste overwinning, maar vandaag schoot hij dan toch raak. “Dit is een historische zege voor mij, winnen in de regenboogtrui”, sprak hij na zijn triomf in de bergetappe van de UAE Tour. “Na de vele ereplaatsen van de voorbije weken doet dit enorm veel deugd, want ik wilde zo graag die zege.”

Nochtans gaf Valverde aanvankelijk geen al te beste indruk op de slotklim. Hij moeide zich niet in de debatten, Roglic en co reden weg, maar toch maakte de wereldkampioen alsnog de sprong naar voren en maakte hij het af in de sprint. Ook vorig jaar won hij de rit naar Jebel Hafeet.

“Ik wist hier perfect waar ik mijn aanval zou plaatsen. Toen Roglic en co in de aanval trokken, liet ik hen begaan. Ik wist zeker dat ik hen nog zou bijbenen. Op deze klim moet je goed indelen, zeker niet te vroeg gaan, zeker ook niet vandaag want de wind blies nog harder dan vorig jaar. Toen ik mijn aanval plaatste, op de plek die ik voor ogen had, reed ik snel naar hen toe en daarna werd het een sprint. Dit is een belangrijke zege voor mij. Ik was er de voorbije weken al een paar keer dicht bij, maar het werd telkens net niet. Nu is het wel raak.”

“Ik heb nu die ritzege vast, we zien wel hoe het loopt voor het klassement. Ik tel nu 14 seconden achterstand. Dat is niet veel maar ook niet weinig en Roglic is sterk. Morgen wacht een belangrijke rit. Het is voor punchers, dat weet ik. Ik ken de klim, John Degenkolb won er al eens, maar ook Colbrelli (op Hatta Dam, red). Ik ga mijn best doen, maar deze ronde is nu al geslaagd want ik heb een ritzege op zak.”

Alejandro Valverde.
AFP Alejandro Valverde.

Remco Evenepoel eindigt als eerst Belg

Uiteindelijk nog een vijftiende plaats voor Remco Evenepoel. De 18-jarige renner van Deceuninck-Quick.Step was daarmee de beste Belg in de daguitslag.  “Tot op 5 km van het eind slaagde ik erin de toppers te volgen, maar daarna moest ik op zoek naar mijn eigen tempo. Dat lukt me goed en ik raapte nog redelijk veel renners op. Ik mag tevreden zijn.”

Het ging met een rotvaart richting die slotklim, de enige echte hindernis van de dag. “Het ging echt snel”, beaamde Evenepoel. “Ook de eerste twee à drie kilometer bergop werd aan een stevig tempo geklommen. Een stevige snok, als het ware, daarna kwam iedereen op zijn plaats terecht. Het was een leerrijke ervaring en ik ben ben tevreden. Nu is het zaak om goed te recupereren, want morgen wacht een rit met een lastige aankomst.” 

Laurens De Plus doet het zoals Team Sky

Laurens De Plus (Jumbo-Visma) reed zelf geen resultaat in de bergrit van de UAE Tour naar Jebel Hafeet. Hij eindigde als tweede landgenoot, op een 26ste stek en 1:17 van winnaar Alejandro Valverde. Maar de renner uit Ninove leverde wel sterk werk in dienst van kopman Roglic, die leider blijft met 14 tellen bonus op Valverde.

De Plus straalde na afloop. Kopman Roglic won dan wel niet, hij behoudt zijn leiderstrui en nam voorsprong op Dumoulin, Kelderman, Kwiatkowski en Nibali, favorieten voor het klassement.

“We hadden vooraf een goed plan uitgedokterd”, deed hij zijn verhaal. “De koers in handen genomen op die klim en ik moest tempo maken voor Roglic. Eigenlijk hebben we het een beetje zoals Team Sky aangepakt, proberen om iedereen te ‘versmachten’, want Roglic hoort op zo’n klim bij de besten van de wereld. Hij houdt van zo’n tempo. Ik zette me op kop en reed 25 minuten à bloc. Er moesten toch behoorlijk wat jongens af, hoorde ik: Nibali, Porte, nog wat anderen. Dat is wel fijn om horen en geeft je dan nog wat extra ‘moral’ om nog een tandje bij te steken. Toen mijn opdracht erop zat, was het aan Primoz. Hij reed meteen weg en doet een goede zaak. Missie volbracht dus.”

“Ik voel me goed ja”, ging hij verder, “maar ik rijd hier niet voor een eigen resultaat. Als ik gewoon mijn ding had kunnen doen, dan rijd ik misschien wel top tien, maar daarvoor ben ik niet naar hier gekomen. Deze ronde rijd ik in dienst van Primoz, net zoals in de Giro. We gaan voor de eindzege, dan moet ik niet voor eigen gewin gaan. Deze rol ligt me hier wel, mijn kansen komen nog wel. Ik voel dat ik weer een stap vooruit heb gezet, completer ben geworden. Het is ook fijn om voor zo’n kopman als Roglic te rijden, hij is heel dankbaar.”

Laurens De Plus trekt de kop.
Photo News Laurens De Plus trekt de kop.

Lefevere: “Goede prestatie van Remco Evenepoel” 

Patrick Lefevere vertoeft sinds zondag in de UAE Tour. Hij zag Remco Evenepoel vandaag naar een vijftiende plek rijden. “Remco deed het goed”, zei de manager van Deceuninck-Quick Step.

Het was al een tijdje geleden dat de teammanager nog eens in Abu Dhabi was, maar deze editie is hij opnieuw van de partij. “Het is ideaal: ik zag een ploegentijdrit, een sprint en vandaag een bergrit”, zei Lefevere. “En Remco deed het het goed. Als je ziet welke namen hij allemaal achter zich laat: Kreuziger, Nibali,... Dan moet je niet klagen als manager.”

Al predikt Lefevere kalmte. “Remco is nog altijd maar 19 jaar. Hij is hier in de eerste plaats om te leren, om ervaring op te doen. We leggen hem geen druk op. Ik had hem vooraf ook gezegd dat hij zich zelf niet druk moest maken, hij moest gewoon zo lang mogelijk proberen volgen in de groep en vooral zelf geen aanvallen plaatsen. Dan zou hij wel zien waar hij eindigde. Hij wordt vijftiende, in een WorldTour-koers. Hij heeft geen enkele reden om ontgoocheld te zijn, integendeel. En we zien wel hoe het hem de komende dagen vergaat.”

“Bovendien is deze UEA Tour geen hoofddoel. Als hij tegen eind april, begin mei goed is in de Ronde van Romandië, ben ik een tevreden man. Dus hij heeft nog tijd”, besloot Lefevere. 

BELGA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Deville

    Gekeken op Eurosport en Remco heeft nog 20 tot 30 renners voorbij gereden nadat hij gelost was.