Valse start voor nieuwe ploeg van Nick Nuyens: de fietsen blijken niet in orde te zijn

De fietskaders van Felt zijn een hot topic bij Verandas Willems-Crelan
photo_news De fietskaders van Felt zijn een hot topic bij Verandas Willems-Crelan
Stijn Devolder en co. hebben naar eigen zeggen een fantastische winter achter de rug. Alleen zien we dat niet aan de resultaten na hun eerste koersdagen. Zowel in de GP la Marseillaise als in de Ster van Bessèges werd de hele ploeg weggereden. Boosdoener blijkt... de fiets.

De remkracht zou onvoldoende zijn, waardoor het vooral op een nat wegdek gevaarlijk rijden is. Ook aan de kwaliteit van het kader wordt getwijfeld. Devolder ergerde zich naar verluidt dood, sprinter Dupont stapte dan weer af wegens "té gevaarlijk". Teammanager Nick Nuyens reisde eind vorige week in allerijl naar Bessèges af om de gemoederen te bedaren en mee naar een oplossing te zoeken.

Manu Heynemans, vertegenwoordiger voor Felt in België, relativeert. "We moeten opletten voor een sneeuwbaleffect. Soms wordt te snel gepanikeerd. Wout van Aert is lovend over zijn crossfiets. Zowel van de stabiliteit als de geometrie. Felt levert overigens uitstekend werk in research en heeft in het verleden reeds zijn degelijkheid bewezen. Vraag dat maar aan Marcel Kittel (die won in 2013 vier Tourritten op een Felt, red.). Met dat kader is niets mis: dat is gemaakt uit lichte, maar stevige carbon. Alleen moeten we ons realiseren dat een fiets meer is dan een kader. Er komen ook een pak andere onderdelen aan te pas (bij Verandas Willems-Crelan is dat SRAM, red.). En dat remprobleem is op te lossen. De uitvalsbasis van Felt is echter in Californië, een tijdsverschil van negen uur. Maar ondertussen werd overleg gepleegd en is gezocht naar een oplossing. En die zal er vlug komen."

Heynemans verwijst deels naar de UCI als schuldige. "Vorig jaar werden schijfremmen ingevoerd, maar weer afgeschaft. Het gevolg is dat de meeste fietsfabrikanten plots op twee paarden moesten wedden. Felt koos voor de traditionele klauwremmen, maar nu worden de schijfremmen weer ingevoerd. Kon dat niet vroeger gecommuniceerd worden?" Pas later op het jaar zou ook Felt overschakelen naar schrijfremmen. Dat blijkt financieel wel een zware onderneming.

De renners van Verandas Willems-Crelan hebben zwijgplicht gekregen. Eén iemand wilde ons toch te woord staan. Wat hij te zeggen heeft over de problemen, leest u in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 1 euro.

Stijn Devolder ergerde zich naar verluidt dood
BELGA Stijn Devolder ergerde zich naar verluidt dood
Deze Timothy Dupont stapte dan weer van zijn fiets en gaf op
Photo News Deze Timothy Dupont stapte dan weer van zijn fiets en gaf op
Verandas Willems-Crelan is de wielerploeg van Nick Nuyens
Photo News Verandas Willems-Crelan is de wielerploeg van Nick Nuyens