UCI-voorzitter: "Dit is echt de laatste kans voor Astana"

AP
"They are drinking in the last chance saloon. Dit is echt de laatste kans voor Astana". Dat zegt UCI-voorzitter Brian Cookson in een gesprek met de NOS over de beslissing van de UCI om het door dopingperikelen geteisterde Astana alsnog een licentie voor de WorldTour toe te kennen.

Brian Cookson laat er geen twijfel over bestaan: bij een volgende dopingzaak is het over en uit voor Astana. "We zijn in een situatie beland dat bij elke volgende druppel de emmer zal overlopen", aldus Cookson. "Astana heeft een lange geschiedenis van dopingproblemen en dat moet nu stoppen. We kunnen dit niet meer tolereren. Er zijn een hoop beloftes gedaan. Het is duidelijk dat een nieuwe dopingzaak heel ernstig zou zijn. Ik wil niet vooruitlopen op de beslissing van de licentiecommissie, maar zo denk ik er persoonlijk over, en ik denk velen met mij: dit is echt de laatste kans voor Astana."
 
Katusha
Cookson denkt wel huiverig terug aan de zaak-Katusha. Het Russische team kreeg voor het seizoen 2013 aanvankelijk geen WorldTour-licentie, maar vocht die beslissing met succes aan bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS). "Als we actie ondernemen, moeten we er zeker van zijn dat die te verdedigen is", zegt Cookson. "Ik wil niet dat Astana in beroep gaat bij het TAS of een andere rechtbank, en dat we die zaak dan verliezen. Dan scheppen we een slecht precedent in plaats van een succesvol precedent."