UCI en BORA-Hansgrohe begraven de strijdbijl omtrent uitsluiting Peter Sagan

De bewuste fase in de Tour: Sagan geeft Cavendish een zetje in de sprint, waarna de Slovaak werd uitgesloten.
EPA De bewuste fase in de Tour: Sagan geeft Cavendish een zetje in de sprint, waarna de Slovaak werd uitgesloten.
De plooien zijn gladgestreken tussen BORA-Hansgrohe en de UCI. Beide partijen zouden vandaag voor het Internationaal Sporttribunaal in Lausanne verschijnen omtrent de uitsluiting van Peter Sagan in de Tour. Volgens een persbericht van de UCI komt die hoorzitting er niet meer. "We zijn overeen gekomen dat de valpartij een ongelukkig en onopzettelijk voorval was."

Ook Bora-Hansgrohe legt uit dat, na onder meer het bekijken van nieuw beeldmateriaal, de UCI-juryleden "gezien de omstandigheden" de toen voor hen best mogelijke beslissing hebben genomen. Volgens UCI-voorzitter David Lappartient bewijst de zaak "hoe belangrijk en moeilijk het werk van UCI-commissarissen is". Hij kondigt aan dat de UCI vanaf volgend seizoen tijdens de belangrijkste WorldTourwedstrijden een "assistent-commissaris met speciale video-expertise" wil toevoegen aan het vaste panel wedstrijdcommissarissen.

Peter Sagan is tevreden dat het dispuut verleden tijd is, zo vertelt hij op de site van de internationale wielerunie. “Het verleden is al vergeten, we moeten focussen op de verbetering van onze sport naar de toekomst toe. Ik besef dat het werk van de UCI-commissarissen bijzonder moeilijk was en ben dan ook tevreden dat de UCI zal kijken hoe het hun werk in de toekomst gemakkelijker kan maken”, verwijst Peter Sagan naar de invoering van de ‘videoref’ in de koers. “Het is belangrijk om eerlijke beslissingen te maken, zelfs in het heetst van de strijd.”

Uitsluiting in Vittel

De Slovaak moest op 4 juli de Tour verlaten na afloop van de vierde etappe in Vittel. Volgens de wedstrijdjury had de drievoudige wereldkampioen met een gevaarlijk elleboogmanoeuvre Mark Cavendish ten val gebracht in de massasprint. 'Cav' brak bij die val zijn schouderblad en was lang buiten strijd.

Voor Sagan, die zijn zinnen had gezet op een nieuwe groene trui, was de uitsluiting een erg bittere pil om te slikken. De renner en zijn team Bora-Hansgrohe vochten daarom met een spoedprocedure bij het TAS de uitsluiting aan, maar vingen daar toen bot.

REUTERS9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido vangheluwe

  wessels zienswijze is de correcte en juiste maar er zijn altijd fans die het altijd anders zien er is te vlug beslist en geen beslissing alleen voor dit voorval ze wilden een voorbeeld stellen maarwas met de verkeerde interpretatie van het voorval

 • Frans Peeters

  En als Sagan en Bora nu slim zijn laten de de Ronde V Frankrijk links liggen want dat is één grote commedie, de Giro en Vuelta daar wordt nog strijd geleverd zolang Froome er maar niet bij is.

 • serge vansteenkiste

  Heb niets tegen Sagan maar op een dag moeten mannen als hij eens terecht gewezen worden in het belang van anderen en zelfs ook tegen zich zelf voor roekeloos gedrag.

 • raf peeters

  Inderdaad onterecht uitgesloten ,bekijk de beelden maar eens zeer goed,Cav heeft zijn val te danken aan zichzelf en bij zo'n krachtinspanning trekt men nu eenmaal op de armen,als beroepsrenner moet men dat weten,trouwens Sagan heeft op WK toch maar eens bewezen wat hij waard is en heeft zoiets niet nodig.

 • Henri Hendrickx

  Gelukkig dat Demare ook uitgevallen is, anders viel het te hard op! Tourdirectie is 2 maten en 2 gewichten..