Tweede ritzege op rij voor Viviani in Ronde van Zwitserland, Stuyven knap derde

Photo News
Elia Viviani heeft de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven, voor de Italiaan de tweede ritzege op rij. Viviani haalde het in een massaspurt opnieuw voor Peter Sagan, die leider blijft in het algemeen klassement. Jasper Stuyven spurtte op de kasseien van Einsiedeln naar een knappe derde plaats, Stan Dewulf finishte als achtste.

De Zwitser Stefan Küng, de Fransman Fabien Grellier en de Sloveen Matej Mohoric tekenden voor de vlucht van de dag. Hun maximumvoorsprong bedroeg een kleine drie minuten. In de finale werd Mohoric als laatste opgeslokt door het peloton. Moment waarop de trein van Deceuninck-Quick.Step zich op de rails zette om de sprint voor te bereiden voor Viviani. Net als gisteren maakte de Italiaan het werk van zijn kompanen meesterlijk af. Sagan, maandag nog de betere van Viviani, beet voor de tweede keer op rij in het zand.

Donderdag trekt het peloton de Alpen in. Na 120,2 km ligt de aankomst op de Flumserberg (8,5 km aan 9 procent).

Viviani: “Ploegmaats maken het me gemakkelijk”

Viviani was vol lof over zijn ploegmaten na zijn tweede ritzege in de Ronde van Zwitserland. “Met zo’n lead-out maken ze het me wel gemakkelijk”, verklaarde de Italiaanse sprinter van Deceuninck-Quick.Step.

Viviani had de zege niet alleen aan zijn eigen snelle benen te danken, maar ook aan het werk van Yves Lampaert, Michael Morkov en Maximilliane Richeze, die hem in de zetel naar de finish brachten. “Ik win hier niet tegen de minsten en sprinten tegen deze jongens (Sagan, Matthews, Kristoff) is altijd lastig, maar als je team zo’n werk levert in de sprintvoorbereiding, in die laatste twee kilometer, dan kan ik alleen maar dankbaar zijn en vol lof. Geweldig wat ze vandaag uit hun benen toverden.”

Nochtans hield Deceuninck-Quick.Step zich tijdens de etappe zelf wel afzijdig en jaagden ze niet op de vluchters. “Dat was door die klim op het einde, ik was niet zeker of ik die wel zou overleven”, verduidelijkte Viviani. “Zeker ook na de zware rit van dinsdag. Het lukte wel en toen we de finish een eerste keer passeerden, wist ik dat een goede lead-out het verschil kon maken en zo bleek ook.”

Viviani lijkt na zijn dipje en declassering in de Giro weer naar zijn goede vorm te groeien. “Nu is het aftellen naar de Tour, ik ben er helemaal klaar voor. Deze vorm wil ik doortrekken in de twee weken na deze koers en dan wil ik in topvorm aan de start in Brussel verschijnen. Deze twee overwinningen doen deugd en vanaf nu wordt het echt afzien in de bergen. Maar dat kan zeker geen kwaad met het oog op de Tour.”

Photo News

Stuyven: “Finish lag me”

Stuyven voelde zich goed tijdens de rit en besloot zijn team aan het werk te zetten in de achtervolging op de vluchters. “Het was een kleine groep en en ik voelde me goed, dus staken we Bora-Hansgrohe een handje toe. Kiel Reijnen viel dinsdag hard en bezeerde zijn knie, maar toch deed hij een heel lange beurt vooraan, daarna was het Michael Gogl die meewerkte in de achtervolging.”

“Het was een finish die me lag. Het werd wel een hectische sprint en er was een klein gaatje met Sagan en Viviani. Ik moest van iets te ver komen en ik had, zeker met die benen, eigenlijk in het wiel moeten zitten. Dat was de perfecte positie om de sprint aan te gaan, maar dat is ook koers. En ik word derde. Daar moet ik blij mee zijn. Ik onthoud dat mijn vorm goed is en dat is belangrijk met het oog op wat nog volgt deze week.”

Uitslag (top 10)

1. Elia Viviani (Ita/DQT) de 177 km in 4u18:26
2. Peter Sagan (Slk/BOH) op 0:00
3. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:00
4. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:00
5. Michael Matthews (Aus/SUN) 0:00
6. Alexander Kristoff (Noo/UAD) 0:00
7. Fabian Lienhard (Zwi/ZWI) 0:00
8. Stan Dewulf (Bel/LTS) 0:00
9. Reinardt Janse Van Rensburg (ZAf/TDD) 0:00
10. Patrick Bevin (NZe/CCC) 0:00

Stand (top 10)

1. Peter Sagan (Slk/BOH) de 672,3 km in 15u55:48
2. Michael Matthews (Aus/SUN) op 0:14
3. Kasper Asgreen (Den/DQT) 0:21
4. Rohan Dennis (Aus/TBM) 0:22
5. Lawson Craddock (VSt/EF1) 0:27
6. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:38
7. Patrick Konrad (Oos/BOH) 0:39
8. Jonathan Castroviejo (Spa/INS) 0:40
9. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) 0:40
10. Winner Anacona (Col/MOV) 0:40

Photo News5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lodewijk Verborgt

  Doping-Quick Step slaat weer toe. Wanneer gaat men die wonder-ploegleider Lefevre eindelijk ter verantwoording roepen?

 • danny buyse

  Nergens wordt die ronde uitgezonden en daardoor is het moeilijk om er een woordje over mee te spreken!

 • eric de meulenaere

  Stan Dewulf : gisteren negende , vandaag achtste ! Wie verzorgd de PR voor Stan ?

 • Raymond DEDEREN

  Welke interest heeft de ronde van zwitzerland nog,is op geen enkele zender te zien.

 • Ronny Popelier

  Bravoooooooo Bravoooooooo Chapeau Viviani. Het zal opnieuw een knap boerenjaar worden voor Deceuninck Quick-Step. De overwegingen worden bijna dagelijks op hun palmares bijgezet. Is toch opnieuw de sterkste ploeg in het peloton.