Tweede ritwinst voor Kristoff: "Sterker dan vorig jaar"

Tim De Waele
De sprinters waren vandaag opnieuw aan het feest in de Ronde van Qatar en het was Alexander Kristoff die zich al voor de tweede keer de snelste toonde. Vorige keer moest hij slechts afrekenen met veertien andere renners van het pak, ditmaal spurtten bijna alle topsprinters voor de zege en haalde de Noor het voor Peter Sagan en de jonge Duitser Nikias Arndt.

Andermaal was er heel wat wind in Qatar. Tegenwind deze keer, waardoor de renners een uur vroeger waren gestart dan voorzien. "Er was de ganse dag veel tegenwind", stelde ook Kristoff. "Dus heel snel ging het niet in het peloton, pas in de finale kregen we vuurwerk. In die finale waren de meeste renners nog fris en het was bijgevolg een chaotisch sprint met heel wat jongens die hun kans schoon achtten. Het zoeken van een goede positie was van groot belang, ik verloor een paar keer mijn lead-out, maar uiteindelijk hebben mijn ploegmaats me wel in de ideale omstandigheden in de laatste kilometer afgezet. Ik zette de sprint bewust vroeg aan en kon nog net Peter Sagan afhouden. Daar ben ik heel blij mee."

Verbaast
Kristoff won voor de start van de Ronde van Qatar nog nooit een etappe in die rittenkoers. Nu heeft hij al twee zeges beet. "Dat verbaast me ook een beetje", zei hij. "Normaal win ik niet zo snel in het voorjaar en moet ik een beetje op gang komen. Nu heb ik al twee overwinningen te pakken. Ik ben blijkbaar al veel beter in conditie dan dat ik vermoedde."

Meteen maakt de winnaar van Milaan-Sanremo duidelijk dat hij ook dit jaar bij de favorieten moet gerekend worden voor de Primavera. "Een klassieker is nog iets anders dan een rit in Qatar, maar ik ben alleszins al sterker dan vorig jaar rond deze tijd."

Dankzij de bonificatieseconden schuift Kristoff weer wat op in het klassement, naar de vijfde plaats op 21 seconden van leider Niki Terpstra.

Tim De Waele