Twee op twee voor Rafaa Chtioui in Tropicale Amissa Bongo

Rafaa Chtioui
Tim De Waele Rafaa Chtioui
Rafaa Chtioui (Skydive Dubaï) heeft vandaag in Gabon de tweede etappe van de tiende editie van de Tropicale Amissa Bongo (cat. 2.1) op zijn naam geschreven. De 29-jarige Tunesiër, maandag ook al winnaar van de openingsetappe, soleerde na 170 kilometer van Okandja naar Franceville naar de winst. Hij bleef het sprintende peloton net voor. De Fransman Yohann Gène (Europcar) werd tweede, de Eritreëer Tesfom Okubamarian derde. Tim De Troyer werd eerste Belg op een vijfde plaats.

Herve Yemeli, Clint Hendricks en Janvier Hadi zorgden voor de ontsnapping van de dag. Hun maximale voorsprong bedroeg vier minuten. Het was de Kameroener Yemeli die als eerste vooraan moest lossen en werd ingehaald door het peloton. Uiteindelijk was het Hadi die het langst stand hield vooraan. Hij kreeg op zo'n 10 kilometer van de streep ook nog het gezelschap van Azzedine Lagab, maar ook zij zongen het niet uit tot aan de streep in Franceville. Op twee kilometer van de aankomst wist Chtioui uit het peloton te ontsnappen.

De Tunesiër, in 2004 vicewereldkampioen bij de junioren (na Roman Kreuziger en voor Simon Spilak) en tot 2013 bij het Franse Europcar onderdak, imponeerde maandag al in de openingsetappe en nam een stevige optie op de eindzege door met 1:49 voorsprong te finishen op de Algerijn Abdelkader Belmoukhtar die tweede werd. Een groepje met favorieten verloor toen nog meer tijd en finishte op ruim drie minuten. Die voorsprong bouwde hij dinsdag dankzij de bonificaties nog verder uit. De Tropical Amissa Bongo duurt nog tot en met zaterdag.