Trentin pleit voor één grote ronde door drie landen, ook ex-UCI-baas Cookson heeft plan uitgedokterd

Photo News
Matteo Trentin heeft geopperd om de drie grote rondes dit jaar samen te voegen tot één grote rittenkoers. Trentin, de Europees kampioen op de weg van 2018, stelt voor om te beginnen in Rome en dan via Madrid naar Parijs te rijden. Zo worden de Giro, Vuelta en Tour gebundeld. Vanwege het coronavirus is de Giro, die in mei zou moeten beginnen, al uitgesteld. Voormalig UCI-voorzitter Brian Cookson denkt dan weer aan grote rondes van twee weken.

“Waarom zouden we dit jaar niet maar één grote ronde organiseren? Starten in Rome, door Madrid gaan en finishen in Parijs. Al de beste renners aan de start en een geweldige manier om iedereen te verenigen in een wielerkoers na deze vreselijke tijd”, schrijft Trentin op Twitter.

De 30-jarige Italiaan, die rijdt voor de CCC-ploeg van Greg Van Avermaet, heeft zijn idee al verder vormgegeven. De etappekoers moet uit 21 ritten bestaan: zeven in Italië, zeven in Spanje en zeven in Frankrijk. Tussendoor krijgen de renners in het plan van Trentin twee rustdagen. “En het belangrijkste: het is eenmalig, om allemaal opnieuw te beginnen. In 2021 doen we het weer zoals gebruikelijk.”

De Ronde van Italië zou begin mei starten in Boedapest, maar is tot nader order uitgesteld. De Tour de France, die op 27 juni in Nice moet beginnen, staat nog wel op de kalender. De Ronde van Spanje is half augustus, vlak na de Olympische Spelen, die mogelijk worden uitgesteld.

Ex-UCI-voorzitter Cookson pleit voor drie grote rondes van twee weken

Brian Cookson, voorzitter van de UCI tussen 2013 en 2017, komt met een ander voorstel op de proppen. “In het geval dat de Olympische Spelen uitgesteld worden, komt er ruimte vrij voor een ingekorte Tour, eind juli of begin augustus. Een Tour van twee weken zorgt dan voor ruimte voor een Ronde van Italië in september, ook ingekort tot twee weken. De Vuelta, eveneens van twee weken, kan dan in oktober gereden worden. Midweeks, misschien wel tussen de grote rondes door, kunnen de geannuleerde klassiekers plaatsvinden, de Monumenten kunnen in de vrije weekends gereden worden. Maar alles hangt af van een verbetering van de situaties in Frankrijk, Italië en Spanje...”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • wim rooyakkers

    Als alles het toe zou laten, dan was een Grote ronde door de drie landen een goed idee.

  • Wouter Van de Walle

    Geen slecht idee, gaat wel een gigantisch groot peloton worden met velen die denken kans te hebben op een eindoverwinning. Dat zou je kunnen voorkomen door het aantal deelnemers per ploeg te verminderen, wat meer spektakel zal opleveren want met een kleinere ploeg kan je de koers niet controleren zoals SKY, US Postal en anderen al jaren doen/deden

  • Loesje Vranken

    Verbieden !! Snappen ze het nu nog steeds niet !! De geliefde mens heeft maar 1 leven gekregen op deze aardbol, 1tje en het kan vlug gedaan zijn.Sommigen hebben hersenen en sommigen hebben geen hersenen !!