Tratnik verrast in Romandië, Campenaerts kan door val geen gooi doen naar winst: “Eigen fout”

Jan Tratnik.
AFP Jan Tratnik.
Jan Tratnik heeft verrassend de proloog in de Ronde van Romandië gewonnen. Victor Campenaerts kwam ten val en kon zo geen gooi doen naar winst. Tratnik, renner bij Bahrein-Merida, is ook de eerste leider.

De 73ste Ronde van Romandië startte met een proloog van 3,8 kilometer in de Zwitserse stad Neuchâtel. De hoop op Belgisch dagsucces was groot, aangezien Victor Campenaerts zijn eerste wedstrijd reed sinds zijn geslaagde uurrecordpoging. Verder was het vandaag uitkijken naar klassementsmannen Primoz Roglic en Geraint Thomas en andere tijdritspecialisten zoals Tony Martin en Stefan Küng. Ook de proloog van Remco Evenepoel werd met grote ogen gevolgd.

Helaas kregen de ambities van Campenaerts al snel een knauw: de renner van Lotto-Soudal ging in een bocht onderuit en mocht een kruis maken over de dagzege. Even deed Thomas De Gendt de hoop opnieuw opwakkeren, maar langer dan vijf minuten in de hot seat zat er voor onze landgenoot niet in. Cameron Meyer en Rui Costa verbeterden de tijd van De Gendt, maar daarna was het wachten op Tony Martin: de Duitse kampioen in het tijdrijden zette een eerste echte richttijd van 5'10" neer, slechts één seconde sneller dan Costa.

De tijd van Martin bleef een tijdje staan, tot het tijdrittalent Tom Bohli er in eigen land nog eens drie seconden afpitste. Pech voor de 25-jarige Zwitser: hij zit amper neer in de hot seat en Primoz Roglic komt al over de streep: de titelverdediger doet enkele hondersten beter dan Bohli. Wachten op proloogspecialisten Alex Dowsett en Stefan Küng denk je dan, maar het is verrassend Jan Tratnik die nog een seconde sneller rijdt dan zijn landgenoot. 

Dan is daar de langverwachte start van Remco Evenepoel: de wereldkampioen tijdrijden bij de junioren kan zijn kunststukje uit de Ronde van San Juan, waar hij op het podium stond in de tijdrit, niet herhalen en eindigt uiteindelijk net buiten de top 50 op 14 seconden. Ook Geraint Thomas (5de) en Steven Kruijswijk overtreffen de tijd van Tratnik niet meer. De Sloveen pakt verassend de eerste WorldTour-overwinning uit zijn carrière en start morgen ook in de leiderstrui.

Campenaerts: “Mijn eigen fout”

“Ik was gemotiveerd om goed te presteren in de proloog van vandaag”, aldus de werelduurrecordhouder na afloop. “Zo’n proloog is een secondespel, en dan moet je gewoon wat risico’s nemen. Maar ik ging misschien over de limiet en viel bij het ingaan van een bocht.”

“Het parcours was vrij tricky, maar net als iedere renner deed ik een verkenning. Dus wist iedereen op voorhand dat het een moeilijk parcours was met enkele riskante bochten. Als ik iets trager aan de bocht was begonnen, zou ik niet gevallen zijn. Dit is mijn eigen fout, maar gelukkig geraakte ik niet geblesseerd.”

Op de slotdag van de Ronde van Romandië heeft Campenaerts de kans zich te revancheren in een individuele tijdrit van 16,8 kilometer in de straten van Genève. “Natuurlijk is dit een grote ontgoocheling, maar nu moet ik gewoon mijn focus verleggen naar de tijdrit van zondag, waar ik echt een topresultaat wil neerzetten.”

Tratnik na eerste WorldTour-zege: “Hier heb ik me 100% op voorbereid”

Na afloop van de proloog bleek dat Jan Tratnik al een tijd bezig was geweest met de opdracht van vandaag. Op het specifieke parcours van Neuchâtel klopte Tratnik specialisten als Tony Martin, Geraint Thomas, Stefan Kung, Tom Bohli en zijn landgenoot Primoz Roglic. “Het parcours was technisch, met twee korte beklimmingen. Dat was goed voor de explosieve renners, zoals ik. Perfect voor mij. Sinds ik het parcours twee weken geleden leerde kennen, keek ik hier al naar uit. Ik bereidde me voor honderd procent voor. Doelstelling behaald”, glimlachte Tratnik.

Eerder dit jaar werd de 29-jarige Tratnik al opgesteld in drie rittenkoersen, in de Strade Bianche, in een flink deel van de Vlaamse klassiekers én in de Amstel Gold Race, en dat vaak in een dienende rol of als onderdeel van de vroege vlucht. “Ik had een vrij druk eerste deel van het seizoen, met veel wedstrijden. Dus probeerde ik na de Amstel gewoon om zoveel mogelijk te rusten en tussenin enkele tijdrittrainingen te doen. Dat draaide goed uit.”

Voor Tratnik is het de eerste winst in de WorldTour. In 2011 reed hij in het begin van zijn carrière nog een jaartje voor Patrick Lefevere, om nadien af te zakken naar het continentale circuit en via die weg sinds dit jaar terug in de WorldTour uit te komen bij Bahrein-Merida. “Mijn eerste zege in de WorldTour, dat is iets speciaals voor me. Ik ben echt blij”, aldus de proloogwinnaar, die tot dusver drie nationale titels (waarvan twee tegen de klok) als carrièrehoogtepunten had. 

AFP
AFP
AFP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jans van Oosten

    Spijtig. Is eens wat anders dan 2 bochten rijden.